2020: Shelfies #2

Blijkbaar zijn we alweer twee jaar verder. De eerste Shelfies-serie verscheen in de zomer van 2015, twee jaar later herhaalde ik deze foto-reeks vermits de inhoud van mijn boekenkasten alweer behoorlijk veranderd was. Vermits dit twee jaar later opnieuw het geval is laat ik jullie weer even meekijken in onze (jaja, manlief heeft ook enkele planken) bibliotheek.

De eerste boekenkast deelde ik enkele weken geleden al en kan je hier terugvinden.

Als ik het me goed herinner had ik er bij de vorige Shelfies-reeks ook al voor gekozen om mijn kookboekenkast zo in te delen dat de boeken die ik het meeste gebruik binnen handbereik staan en de anderen wat hoger. De boeken die op deze plank staan worden dan ook minder vaak gebruikt.

Gewoon gezond collectie – Vitaya
Outlander Kitchen – Theresa Carle-Sanders
Fresh + fast – Marie Claire
Vandaag Veggie – Colruyt
Keukenkastje – Eve O’Sullivan & Rosie Reynolds
Licht! – Hugh Fearnley-Whittingstall
Ons Kookboek – KVLV (mijn allereerste exemplaar)
Lekker hartig – Kitchen Classics
My New Roots – Sarah Britton
Gezonder met Viv – Vivian Reijs
45 feestelijke taarten van Allerhande fans
Zoete lekkernijen – Praktisch Koken
Desserten, onweerstaanbaar lekker
Wat Katie eet – Katie Quinn Davis
Het grote boek met hapjes – Lantaarn
Fijne koekjes en bonbons

Het grootste deel van de boeken op deze plank kreeg ik cadeau of als recensieboek. Zelf kocht ik er maar vier van en eentje won ik. Toen we net gingen samenwonen was Ons Kookboek het enige exemplaar waar ik inspiratie kon uithalen. Gelukkig zijn zowel dat aanbod als mijn vaardigheden groter geworden.

Ook op deze plank zijn een aantal recensie-exemplaren terug te vinden. Daarnaast vind je er ook de restanten uit mijn Nigella Lawson-periode terug. Ik ben er ondertussen van teruggekomen maar kreeg het nog niet over mijn hart om de boeken weg te doen. Van Kilootje minder heb ik een kook-workshop gevolgd bij de plaatselijke Femma. Van deze plank is dat trouwens ook het kookboek dat het vaakst uit de kast wordt gehaald.

Tasty kookboek – Tasty
Kilootje minder – de Praktische school
Hoe word ik een goddelijke huisvrouw – Nigella Lawson
Feest- Nigella Lawson
Voor altijd zomer – Nigella Lawson
Keuken – Nigella Lawson
Simply Nigella – Nigella Lawson
Nigelissima – Nigella Lawson
Rudolph kookt 2 – Rudolph Van Veen
Vegan 100 – Gaz Oakley
Huisgemaakt – La Place
Feel good food – Delicious
Altijd feest – Delicious

Van deze plank kies ik regelmatig boeken uit ter inspiratie.Het boek uiterst links is één van mijn favoriete recensie-exemplaren vermits Brenda Hoff er net als ik van houdt om klassieke recepten een twist te geven.

Snelle klassiekers met een twist – Brenda Hoff
Jamie’s Super Food voor elke dag – Jamie Oliver
Super Food voor familie en vrienden – Jamie Oliver
5 ingrediënten – Jamie Oliver
Dagelijkse kost 1 – 5 – Jeroen Meus
Happy Days met The Naked Chef – Jamie Oliver
The Naked Chef is terug – Jamie Oliver
Jamie in 30 minuten – Jamie Oliver
Deliciously Ella – Ella Woodward
Deliciously Ella elke dag – Ella Mills
Het grote libelle kookboek – Libelle
Donderdag Veggiedag Kookboek – Miki Duerinck & Kristin Leybaert

Even al die kookboeken wat onderbreken met een decoratieve plank. Het Steampunk Librarian hoedje heeft mijn moeke voor me gemaakt. De blauwe press papier is een herinnering aan mijn grootouders, de blauwe theelichthouder kocht ik als tiener, de eenhoorn -illustratie kocht ik enkele jaren geleden op Elftopia en de Raveleijn raaf namen mijn broer en schoonzus voor me mee vanuit de Efteling. De funko van Sadness uit Inside Out kocht ik om mezelf er aan te herinneren dat het geen kwaad kan om je af en toe triest te voelen.

Na voornamelijk veel hartige kookboeken bevat deze plank net het tegenovergestelde. Enkele van mijn persoonlijke favorieten zijn het Appeltaart-boek van Janneke Philippi, de boeken van de Hummingbird Bakery (al maak ik er eigenlijk niet zo vaak iets uit klaar) en Havermoutje.

Appeltaart – Janneke Philippi
Top with Cinnamon – Izy Hossack
Het Italiaanse bakboek van Sarena Solari – Heel Holland Bakt
Juliette’s bakboek – Lannoo
Het complete Libelle bakboek
Het Hummingbird bakboek
Cake Days – The Hummingbird Bakery
Home Sweet Home – The Hummingbird Bakery
Chocolade – Kookschool
A piece of cake – Leila Lindholm
One more slice – Leila Lindholm
Koekjes bij de koffie – Danny Capon
Chocolade zonder grenzen – Jean Pierre Wybouw
65 cupcakes – Suzannah Blake
Nootje – Pascalle Bonnier & Mathijs Kok
Havermoutje – Pascalle Bonnier & Mathijs Kok

Naast Nigella Lawson en Jamie Oliver heb ik ook behoorlijk wat boeken van Janneke Philippi in mijn collectie. Verder bevat deze plank vooral kleinere, compacte kookboeken. Van die dunne bijlages bij Libelle die vaak fijne haalbare recepten bevatten bijvoorbeeld. Maar die ben ik dus niet allemaal uit de kast gaan halen om de titels te noteren.

Heerlijke simpel – Janneke Philippi
Soep bij Janneke thuis – Janneke Philippi
Pasta, risotto en gnocchi – Janneke Philippi
Stoven bij Janneke thuis – Janneke Philippi
De allerlekkerste pasta’s en miegerechten
De allerlekkerste eenpansgerechten
Pasta
1 bouillon 100 soepen
De allerlekkerste aardappelgerechten
1 gehaktmix 100 recepten
Hartige taart – Becht
Superpasta in één pan – Becht
Vers Natuurlijk – Geert Goffen
Koken uit de voorraadkast en de diepvries – Monique Wynter
Koken in 30 minuten – KAV
Zuiders koken in 30 minuten – KAV

De laatste plank bevat dan weer grotendeels ‘zoete’ kookboeken waaronder enkele heel dunne boekjes waarvan ik de titels niet heb genoteerd. Van deze plank is het Kruimeltaart bakboek mijn grote favoriet.

Gemakkelijke bakrecepten
Dessert Easy – Becht
1 beslag 100 muffins – Suzanna Tee
1 deeg 100 koekjes – Linda Doeser
Tosti en Toast – Fern Green
Macarons (2 verschillende)
Taartdecoraties – Sheila Lampkin
Chocolade – Sarah Jayne Stanes
Mug Cakes – Lene Knudsen
Kruimeltaart – Christelle Huet-Gomez
Cupcakes – Sue McMahon
Koekjes – Libelle
Altijd feest met cupcakes – Libelle
500 koekjes – Philippa Vanstone
Simpelweg lekker muffins

Het samenstellen van deze Shelfies deed me vooral beseffen dat ik misschien toch eens wat van die kook -en bakboeken moet wegdoen. Sommige van hen gebruik ik immers veel te weinig. Tot nu toe heb ik daar echter nog geen werk van gemaakt vermits ik er de plek voor heb maar het is natuurlijk wel een beetje zonde wanneer ze zelden tot nooit uit de kast worden gehaald.

Geen schrik … bij de volgende Shelfies zijn er terug fictieboeken aan de beurt. Dan zijn we immers aan de eerste Fantasy-kast toegekomen.

 

4 gedachten over “2020: Shelfies #2”

    1. Het viel me tijdens het uitwerken van deze blogpost nog meer op dat ik eigenlijk meestal dezelfde boeken uit de kast haal. Bovendien zoek ik ook regelmatig online een recept op op basis van de ingrediënten die ik nog in huis heb. Dus zodra er hier plaatsgebrek komt ga ik toch eens met een kritisch oog door mijn verzameling heen moeten gaan denk ik.

  1. Wow ik wist niet dat je zoveel kookboeken had! Zelf ben ik niet zo’n keukenprinses en heb ik hooguit maar 5 kookboeken. Als het er al zoveel zijn, haha!

    1. Ik vond het zelf ook nogal confronterend. 🙂 Het is natuurlijk een verzameling die op een 18 jaar tijd gegroeid is maar dan nog is het een serieuze collectie. Het stomme is dat ik eigenlijk lang niet alle boeken vaak gebruik. Sommige blijven er vooral staan omdat ik ze cadeau heb gekregen. Ik vermoed dat ik er ooit toch eens werk van zal moeten maken om de boeken die ik zelden gebruik er van tussen te vissen zodat ze elders wel uit de kast worden gehaald.

Reacties maken me helemaal blij. Laat me dus gerust weten wat je van deze blogpost vindt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.