Tosti & Toast – Fern Green

Titel: Tosti & Toast
Auteur: Fern Green
Uitgeverij: Good Cook
Pagina’s: 159p.
Prijs: 14,95€
Bron: recensieboek

Tosti & Toast biedt meer dan 50 recepten voor tosti’s, panini’s en andere gegrilde sandwiches. Van klassiekers als croque monsieur, tuna melt, club-sandwich en tosti ham-kaas tot en met originele tosti’s en sandwiches als tartiflette of tosti’s met feta, hummus en rode paprika. Met Tosti en Toast breid je je repertoire aanzienlijk uit.

Mijn mening:

Sommige gerechten zijn ontzettend dankbaar omdat je er eindeloos mee kan variëren. Tosti’s (al noem ik ze zelf steeds Croques) zijn daar een perfect voorbeeld van. Zo koos ik er ooit voor om tijdens een verjaardagsfeest allerlei tosti’s aan te bieden. Een zuiderse croque met mozzarella, paramham, zongedroogde tomaat en basilicum, eentje met gerookte zalm, kruidenkaas en rucola, … Je kan er echt zo veel kanten mee op dat je voor ieder van je gasten wel iets kan aanbieden. Zowel voor de vleesliefhebbers, vis-fans en vegetariërs.

Ondanks dat ik wist dat er heel veel variatie mogelijk zijn wist dit boek me toch nog te verbazen qua veelzijdigheid. Zelfs in het hoofdstuk met klassiekers zag ik er al enkele die ik nog niet eerder had klaargemaakt. Bij de daaropvolgende hoofdstukken: Avontuurlijke Tosti’s, Ze smelten de kazen!, Grote trek én Zoete Tosti’s ontdekte ik er nog veel meer. Eentje met pulled pork bijvoorbeeld, maar ook één met Geroosterde wortel en geitenkaas.

Ik geef meteen ook toe dat ze me niet allemaal aanspraken. Zo zal ik als ik zin heb in pasta gewoon dat gerecht op zich bereiden én het niet tussen een croque duwen. Zo wordt het immers niet veel meer dan een nodeloze opeenstapeling van koolhydraten.

Andere gerechten zijn dan weer wel intrigerend. De schrijfster beperkt zich immers niet tot geroosterd brood maar maakt bijvoorbeeld ook wafels op basis van bloemkool die ze vervolgens vult als een tosti. Hetzelfde doet ze trouwens ook met wafels van aardappelpuree. (Foto: Geroosterde kaneelbrioche met perzik en mascarpone. Jammer genoeg zonder verse tijm)

Het zal jullie waarschijnlijk niet verbazen wanneer ik zeg dat ik in het zoete hoofdstuk ook heel wat lekkers zag verschijnen. Geroosterde kaneelbrioche met perzik en mascarpone bijvoorbeeld. Maar ook een met Appel, kaneel en geroosterde pecannoten, Pindakaas en banaan, Aardbei en roomkaas, … Jammer dat sommige van hen zo’n caloriebommetjes zijn.

Koolhydraten zijn echter niet vermeld per recept. Als je wil kan je je dus een beetje van de domme houden. Wel kan je bij elk gerecht terugvinden op welke manier je het kan bereiden. De meeste gerechten lukken in een koekenpan, soms heb je wel echt een panini-maker of tosti-ijzer nodig. Verder is telkens ook de voorbereiding en bereidingstijd aangegeven en wordt de broodsoort aangegeven die het beste past bij die specifieke tosti. De meeste bereidingen zijn vrij snel – zo kan je bijvoorbeeld al in 11 minuten aan tafel zitten om van je croque te genieten. Enkele andere nemen dan weer ‘wat’ meer tijd in beslag. Zo moet je voor de Tosti met pulled pork 4 uur extra rekenen. (Foto: Tosti met tonijn – Nota: geen grof brood in huis, wel een toaster waarvan je de hitte niet kan regelen.)

Dit zijn enkele van de recepten die mij persoonlijk meteen aanspraken: Garnaal en bacon, Geroosterde wortel en geitenkaas, Geitenkaas met rode biet, Gorgonzola met pijnboompitten en ingemaakte peer, Bloemkoolwafels met geroosterde tomaat & kaas en bijna elk van de recepten uit het zoete hoofdstukstuk waarmee dit boek wordt afgesloten.

6 gedachten over “Tosti & Toast – Fern Green”

  1. Wat een leuk boekje, helaas is het niet echt iets voor mij aangezien ik niet van kaas houd en ook geen vlees eet, haha. 🙂 Desondanks lijken mij de zoete varianten wel erg lekker, jammer dat het inderdaad nogal caloriebommetjes zijn.

    1. Oei, als je geen kaas lust ga je inderdaad al op zoek moeten gaan naar een geschikte recept. De meeste tosti’s in dit boek bevatten immers wel de een of andere vorm van kaas.

  2. Het zoete gedeelte lijkt mij ideaal voor mijn Maarten, haha. Maar de rest waarschijnlijk wat minder. Wel jammer want het klinkt wel heel leuk maar pasta en zo gaat me wat te ver. 😉

    1. Die pasta vond ik zelf heel bizar maar gelukkig was dat een uitzondering. De meeste hartige tosti’s spraken me wel aan. Al deden de zoete versies dat nog meer. Dat is echt wel mijn probleem. Zoetigheden spreken me het snelste aan.

  3. Ik vind tosti zo’n gezellig woord :-). Lijkt me heerlijk om eens af te wijken van de klassieke croque monsieur en ideaal voor als het eens sneller moet gaan. M’n croque maak ik zelfs simpelweg al eens in een broodrooster (wel even opletten welk soort kaas = niet lopende).

    1. Dat heeft mijn broertje op vakantie in Centerparcs ook eens gedaan. Dan legde hij het toestel op zijn zij zodat hij er croques in kon klaarmaken.

Reacties maken me helemaal blij. Laat me dus gerust weten wat je van deze blogpost vindt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.