Hartige taart – Schults en Bruchner

hartigetaart

Titel: Hartige taart
Auteur: Jasmin Schults en Anaïsa Bruchner
Uitgeverij: Becht
63 p.

“Heel fijn als snelle avondmaaltijd of op een feestje: heerlijk gevulde, hartige taarten en quiches voor iedere gelegeheid!

Naast basisrecepten voor verschillende deegsoorten vind je in ‘Hartige taart’ meer dan genoeg inspiratie en variatie op de bekende klassiekers. De vullingen variëren naargelang het seizoen en je smaak. Kies bijvoorbeeld voor een uienquiche, een taart met tomaatjes en tijm, of een auberginetaart met pasta. “

Slechts 63 pagina’s telt dit compacte boekje, maar ondanks dat kleine aantal is ‘Hartige taart’ toch goed gevuld. Bij het openslaan viel de vrolijke retro binnenkaft meteen erg op. Op zich is het misschien slechts een klein detail maar ik vond het wel mooi dat de inleiding van dit kookboekje gedrukt was als witte tekst op een zwarte achtergrond. Vanaf men overgaat op de recepten is het weer terug op de omgekeerde manier die we beter gewoon zijn.

hartigetaart1Naast het handige compacte formaat, vond ik het vooral erg handig dat het boek makkelijk bleef openliggen tijdens het koken. Een extra voordeel van een iets dunner kookboekje is de overzichtelijke inhoudstabel. Geen sortering op ingrediënten of bereidingswijze, je ziet meteen de omschrijving van elke hartige taart en de pagina’s van het bijhorende recept.

Foto: Mozzarellataart met tomaat en basilicum

De vier verschillende soorten deeg-recepten die aan het begin worden uitgelegd zijn nog een pluspunt. Ik gebruik zelf vaak kant-en-klaar blader -of kruimeldeeg wanneer ik een quiche klaarmaak, maar zo’n zelfgemaakt deeg zorgt direct voor nog meer smaak. Ik kan me voorstellen dat het volkorendeeg met kwark veel meer afsmaakt dan het bladerdeeg dat ik in de supermarkt koop.

hartigetaart3Naast de Quiche Lorraine die vrijwel iedereen minstens van naam kent, kan je in dit boekje ook terecht voor vegetarische taarten of varianten met kaas, vlees of vis. Het viel me ook op dat bekende recepten in dit boek voorkomen in taartvorm. Zo heb je de Auberginetaart met gehakt die me een beetje aan moussaka deed denken en de Witlooftaart met ham en kaas die veel wegheeft van de traditionele gratin die ik tijdens de winter regelmatig klaarmaak.

Foto: Russische taart met zalm

In ‘Hartig gebak’ is dus voor ieder wel wat wils te vinden. Bovendien zijn de recepten duidelijk uitgeschreven. Het lettertype mag dan wel wat klein zijn, de bereidingswijze is zo uitgelegd dat je ze makkelijk kan opvolgen.

hartigetaart4De mozzarellataart met tomaat en basilicum heb ik alvast uitgeprobeerd. Er zijn echter nog voldoende andere recepten die ik ook wil testen. De Russische taart met zalm bijvoorbeeld, de auberginetaart met gehakt, de makreeltaartjes met dille of de taart met zoete aardappel en chorizo of …

Reacties maken me helemaal blij. Laat me dus gerust weten wat je van deze blogpost vindt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.