Delicious. Feel Good Food

deliciousfeelgoodfoodTitel: Delicious. Feel Good Food
Auteur: Valli Little
Uitgeverij: Fontaine Uitgevers
Pagina’s: 304p.
Prijs: 27,95€

“180 recepten voor gezond & lekker eten! Eten met respect voor je lijf heeft een enorme impact op je gezondheid en welzijn. Dat ontdekte Valli Little toen ze bewuster ging shoppen, koken en eten nadat ze gezondheidsproblemen kreeg. In ‘Feel Good Food’ deelt Valli haar favoriete gerechten die fantastisch smaken en er verleidelijk uitzien, maar die ze wel kookte met nieuwe, gezonde ingrediënten en bereidingstechnieken. ”

Mijn mening:

deliciousfeelgoodfood1Wat doe je wanneer je lichaam aangeeft dat het zo niet langer kan én je geen zin hebt in een zwaar dieet? Het antwoord op deze vraag geeft Valli Little ons door middel van dit boek. Ze maakte het zelf immers mee en vermits ze te veel van eten houdt besloot ze niet op dieet te gaan maar op een andere manier met eten om te gaan. Door bewuste keuzes te maken en enkele basisingrediënten te vervangen door een gezonder alternatief kom je al heel ver.

deliciousfeelgoodfood2Zo gebruikt ze honing en plantaardige siroop als invaller voor bewerkte suikers en kiest ze voor rijst-, amandel- en havermeld in plaats van koemelk. Daarnaast verwerkt ze ook meer groenten in haar maaltijden. Het zijn kleine maar gezonde aanpassingen die je niet beperken en voor een kookboek voor lekkere recepten zorgen die ook nog eens goed voor ons zijn.

deliciousfeelgoodfood3Al moet ik wel toegeven dat de titel Feel Good Food me niet meteen aan gezond eten deed denken. Dat ik bij deze omschrijving meteen aan comfort food moet denken – allerlei verwennerijen die doorgaans eerder ongezond zijn bewijst meteen dat ik nog te vaak een fout beeld heb van gezonde voeding. Valli Little bewijst immers in dit boek dat beide kunnen samen gaan. Voor mij persoonlijk valt de Jachtschotel met bloemkoolpuree evengoed in te delen onder comfort food.

deliciousfeelgoodfood4Met 180 recepten bevat dit kookboek een vrij omvangrijk maar vooral gevarieerd aanbod. Van ontbijtrecepten die ervoor zorgen dat je fris aan je dag kan beginnen tot eenvoudige en snelle recepten voor mensen die tijd willen besparen. Allerlei lunchrecepten, komgerechten, een variatie aan salades, relaxte maaltijden om de dag rustig af te sluiten en een selectie rauwe gerechten (zowel hartig als zoet. Daarnaast zijn er ook heel wat zoete recepten terug te vinden. Lekker gebak dat nog steeds niet tot de basis van de voedselpiramide behoort maar wel al veel gezonder is en een gamma makkelijke nagerechten. Afsluiten doet Valli Little met enkele feestgerechten en een aantal menu-suggesties.

Eigenlijk heb ik maar twee minpuntjes opgemerkt. Het lettertype van de opmerkingen die soms bovenaan recepten staan is vrij druk én niet zo duidelijk leesbaar. Een tweede nadeel is dat je niet alle ingrediënten bij de plaatselijke supermarkt kan vinden. De meeste gelukkig wel maar voor andere als bijenpollen of gedroogde rozenblaadjes zal je elders moeten zoeken. Al beken ik meteen eerlijk dat ik deze ingrediënten vaak gewoon weg laat of vervang door iets anders.

20160920_110426De foto’s zijn dan weer een pluspunt. Die zijn immers prachtig én ze nodigen je echt uit om aan het experimenteren te gaan. Dat deed ik dan ook en de recepten die ik tot nu toe uitprobeerde werden hier volledig goedgekeurd. Als eerste maakte ik de citroen-kokosballetjes en die werden niet enkel door mezelf maar ook door vier andere proefpersonen met smaak getest. Ze zijn lekker zoet maar zonder de smaak van de overige ingrediënten te overheersen.

delicious-feelgoodfood-jachtschotelBij de Jachtschotel met bloemkoolkorst was ik vooral fan van de frisse smaak die de zure room aan deze topping gaf

Er zijn echter nog verschillende andere recepten die me aanspreken. Wat dacht je bijvoorbeeld van Aardappelterrine met ricotta en spek, Courgettebeignets met feta, Eieren uit de oven met gerookte zalmsoldaatjes, Kokoswafels met gerookte zalm en crème fraîche. Of Thaise Noedelsoep met garnalen, Tomaten-pestotaart met courgettesalade, Risotto met garnalen en kokosmelk met korianderpesto, Zalm in rode curry, Thaise rode curry met kipgehaktballetjes, Taboulé met keren en pistachenoten en gehaktballetjes met munt. Ook bij de zoete gerechten zitten er heel wat gerechten die ik graag een keer wil uittesten. De Chocolade-banananijslolly’s bijvoorbeeld, maar ook de Taart met bosbessen en lemon curd, het Chai-ijs of één van de andere zoete lekkernijen die in dit boek terug te vinden zijn.

3 gedachten over “Delicious. Feel Good Food”

Reacties maken me helemaal blij. Laat me dus gerust weten wat je van deze blogpost vindt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.