Mug Cakes – Lene Knudsen

mugcakes

 

Titel: Mug Cakes
Auteur: Lene Knudsen
Uitgeverij: Becht
73 p.

“Een mug cake is een eenpersoonscakeje, direct gebakken in een beker in de magnetron. Na 2 minuten in de magnetron staat er een heerlijke traktatie op tafel. In dit boek vind je ruim dertig smakelijke variaties.”

Vaak staan we niet stil bij de luxe van sommige huishoudelijke apparaten. Neem nu een microgolfoven … Je kan er in een veel korter tijdsbestek je aardappelen in garen, of zelfs een hele maaltijd in bereiden mits je over de juiste schotels beschikt. In enkele minuten kan je iets ontdooien of opwarmen zodat je binnen de kortste keren een warme dievriesmaaltijd voor je hebt staan. Een heerlijk stomende tas soep, of …  een cakeje.

2014-09-02 14.37.53Ja hoor, je leest het goed. Zelf kwam ik deze mug cakes voor het eerst tegen op Pinterest, waar ik een foto zag van een beker met daarin een mini-cakeje. Iets later kwam ik jammer genoeg ook een pin tegen van iemand die zich onder de naam Pintester geroepen voelt om een aantal poupulaire pins effectief uit te testen. Zij was helemaal niet zo enthousiast over het eindresultaat en beweerde dat het niet lekker was. Ik had de Mug Cakes dus uit mijn gedachten verbannen tot ik zag dat er een kookboek was uitgebracht dat volledig rond deze gebakjes draaide. Als men een boek vol recepten kan vullen én op de markt brengt … misschien was die ene mening dan wel een beetje overdreven?

Zodra het boek hier aankwam ben ik receptjes beginnen uitproberen. Ik bak vrij regelmatig en ook al hou ik van die geur van zelfgebakken koekjes of cakejes, er is ten minste één groot nadeel aan verbonden. Ik ken immers geen recepten voor slechts 2 koekjes. Zodra er dus een hele lading verse koekjes of cupcakes uit de oven komt, is het dus vrijwel onmogelijk om het bij ééntje te houden. Daarom was ik ook zo geïnteresseerd in dit boek. De recepten in dit boek zijn allemaal voor één Mug Cake. Als je dus zin hebt in iets zoet, maar slechts een ‘klein beetje’ wil zondigen dan komen deze Mug Cakes perfect van pas.

2014-09-02 14.43.00Alleen ontdekte ik al meteen een klein probleem op. Alle recepten in dit boek werden klaargemaakt met een vermogen van 800W. De auteur zegt zelf al dat het vermogen en de tijd kunnen variëren van toestel tot toestel. Jammer genoeg staan er geen suggesties bij voor mensen die zich in deze situatie bevinden. Mijn eerste poging zag er dan ook niet uit. Blijkbaar was het geen goed idee om de bereidingstijd op te splitsen in 1/3 op 900W en 2/3 op 600W. De eerste Mug Cake (eentje met banaan en stukjes pure chocolade) was lekker maar de helft ging over de beker.

2014-09-03 15.15.58 2014-09-03 15.21.06

De tweede poging verliep gelukkig beter. Dit keer probeerde ik de versie met pindakaas en marshmallow en die zag er gelukkig wel mooi uit. Bovendien én dat is natuurlijk het belangrijkste was hij ook lekker. Wat Lene Knudsen ook in haar inleiding vermeld is dat je deze Mug Cakes snel na het bereiden moet opeten. Omdat ze in de microgolfoven worden klaargemaakt drogen ze immers veel sneller uit dan een traditionel cupcake. Het is dus niet de bedoeling dat je hem een uur laat staan vooraleer je ervan proeft. Zelfs nadat je het cakeje uit de microgolfoven hebt gehaald gaart het immers nog een beetje na. Maar wanneer je net lang genoeg wacht om het een beetje te laten afkoelen dan zijn deze Mug Cakes wel erg lekker.

2014-09-04 20.11.35 2014-09-04 20.15.46

Mug Cake met een smeltend hart van witte chocolade

Ik las nu eventjes een pauze in vooraleer ik ook de andere recepten in dit boek uitprobeer, want ook al is het maar één gebakje, deze cakejes vullen erg goed. Toch vind ik het een heel leuk concept. Het is de perfecte portie voor één persoon en je kan regelmatig variëren. Er staan zelfs recepten voor Mug Cookies en Brownie in dit boek. Niet zo vriendelijk voor de lijn maar wel ideaal om jezelf of onverwachts bezoek met een zoete traktatie te verwennen.

6 gedachten over “Mug Cakes – Lene Knudsen”

Reacties maken me helemaal blij. Laat me dus gerust weten wat je van deze blogpost vindt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.