Nootje – Pascalle Bonnier en Mathijs Kok

nootjeTitel: Nootje
Auteurs: Pascalle Bonnier en Mathijs Kok
Uitgeverij: Carrera
232 p.

“In 70 heerlijke, gezonde, eenvoudige, verrassende en veelzijdige notenrecepten laten Pascalle Bonnier en Mathijs Kok zien dat er met noten van alles mogelijk is. Van amandelpasta tot kastanjesoep en van walnotenhummus tot hazelnootparfait. Noten zijn er voor elk moment van de dag!”

Mijn mening:

Het boek begint met een voorstelling maar Pascalle Bonnier en Mathijs Kok zijn voor mij geen onbekenden meer. Nadat ik begin 2015 Havermoutje las werd ik immers al snel fan van deze twee creatievelingen. Wat ooit begon met een Instagram-account en de uitdaging om elke dag een nieuw haver-recept de wereld in te sturen groeide toen uit tot een boek vol gevarieerde en gezonde recepten. Ik ben nog steeds gek van hun havermoutgranola.

Wat lay-out en opmaak betreft trekken ze in Nootje dezelfde lijn door. Wit is nog steeds de basiskleur, maar tegelijkertijd gaan ze heel speels met kleuren om. Zo wordt elke nieuwe rubriek met een nieuw kleurtje ingezet waardoor je gesloten boek een regenboog-effect met witte spaties vormt.

Het boek is echter niet enkel mooi om te zien het heeft inhoudelijk ook heel wat te bieden. Zo krijgen we een woordje uitleg over de verschillende soorten noten en hun gunstige invloed op ons lichaam. Doorgaans benadrukt men steeds het vetgehalte maar vergeet men dat noten zoveel andere gunstige voedingstoffen bevatten die meestal niet de aandacht krijgen die ze verdienen.

Een feit dat de auteurs met dit boek meteen rechtzetten …

“Noten zijn gezond, lekker en veelzijdig. Maar wat kan je er eigenlijk allemaal mee?”

nootjecollage1Met die vraag start de flaptekst op de achterzijde op dit boek. ‘Nootje’ zelf bewijst dat noten het ideale basisingrediënt zijn voor een breed gamma aan gerechten. Na een eerste inleiding worden een 10-tal bewerkingstechnieken uitgelegd en dan kunnen we aan de slag. De recepten zijn ingedeeld in duidelijke rubrieken: ontbijt – drinken – smeersels – lunch – tussendoortjes – borrelnootjes – avondmaal – toetjes én als afsluiter een superhandige index met foto’s.

Ik hou van het speelse van dit boek. Het lettertype en kleinere details als het regenboog-effect maar ook de foto’s. Door de combinatie van wit als basiskleur én de presentatie van de gerechten doet het een beetje denken aan een noten-laboratorium. Wat eigenlijk wel lijkt te passen vermits je alleen vernieuwend kan zijn door in de keuken te experimenteren. En dat zijn een heel deel van de recepten van dit boek wel degelijk. Je kan immers klassiekers met een leuke twist terugvinden maar evengoed een aantal uiterst originele en vernieuwende recepten.

nootjecollage2Dit zijn alvast enkele recepten die mijn aandacht trokken: Krokante Cashewnotencruesli, Hazelnoot-chocolademelk of de Pistachenotenmelk die blijkbaar heel werkt tegen keelpijn. Maar ook de Choco-hazelnootpasta die een gezond alternatief is voor de chocoholics (hoog tijd dat ik een keukenrobot aanschaf!), de Bulgur met pistachenoot en granaatappel als lunchsalade, de Pecannotentwisters, Blauwe bessen-hazelnootmuffins of de Appel-peer-hazelnootcrumbles. De Geitenkaas in een notenjasje lijkt me dan weer heerlijk bij een herfst-salade.

Vooral bij de rubriek Avondmaal wisten ze me meerdere keren te verrassen. Een Amandelnotenburger, Tamme kastanjenotenravioli met spinaziesaus, Kastanjenotenpannenkoek met falafel zijn nu eenmaal geen doorsnee recepten. En ja hoor, uiteraard is er ook nog een rubriek met lekkere én gezonde toetjes.

Het wordt dus nog moeilijk om te kiezen welk recept ik eerst wil uitproberen.

Edit: Tot nu toe probeerde ik twee recepten uit.

hazelnootchocolademelkDe hazelnootchocomelk was iets te bitter voor me. Ik ben dan ook gewoon om chocomelk te bereiden met een stuk pure chocolade of oplospoeder. De kokosroom met honing en vanille-essence was echter lekkerder dan verwacht.

 

 

 

metnotengevuldecourgetteWat doe je wanneer je een recept wil uitproberen maar vervolgens ontdekt dat je niet alle ingrediënten in huis hebt? Juist dan ga je noodgedwongen improviseren. Gelukkig leent dit recept zich daar ook uitstekend voor en waren deze Met noten gevulde courgettes erg lekker.

Reacties maken me helemaal blij. Laat me dus gerust weten wat je van deze blogpost vindt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.