Snelle klassiekers met een twist – Brenda Hoff

snelleklassiekersmeteentwistTitel: Snelle klassiekers met een twist
Auteur: Brenda Hoff
Uitgeverij: Carrera Culinair
Pagina’s: 253
Prijs: 25€

“Van hutsepot tot risotto en van cheesecake tot paella. De bekende recepten bevatten verrassende twists, waardoor het gerecht net even anders is dan je gewend bent: gewokte hutsepot met pikante gehaktballetjes, risotto uit de oven, cheesecake in een potje en paella met drumsticks. Ovenschotels, pasta’s, (hartige) taarten, maaltijdsalades, snacks, soepen, toetjes; in 90 recepten komt alles aan bod. De verscheidenheid aan vegetarische, vlees- en visgerechten maken het boek toegankelijk voor iedereen.”

Mijn mening:

20161006_113147Dit kookboek riep vooral heel veel herkenning bij me op. Net als Brenda Hoff hou ik van makkelijke maaltijden waar je geen uren voor in de keuken moet doorbrengen. Vanuit dit standpunt pas ik bestaande recepten dan ook regelmatig aan waardoor ze sneller te bereiden zijn. Moeilijk te vinden ingrediënten worden vervangen door een exemplaar waarvoor ik gewoon bij de plaatselijke supermarkt terechtkan en zaken die ik niet lust of verdraag maken plaats voor een ander ingrediënt.

snelleklassiekers1Snelle klassiekers met een twist is ook echt zo’n boek. Gerechten die vrijwel iedereen van naam kent werden door Brenda in een nieuw jasje gehuld. Sommige zaken deed ik zelf ook al (bijvoorbeeld risotto bereiden in de oven) terwijl andere weer net verrassend waren. In dit geval denk ik meteen aan haar recept voor Crème Brûlée met witte chocolade en frambozen. Doorgaans ben ik geen fan van deze klassieker maar Brenda’s lichtere en frisse variant vond ik wel heerlijk.

snelleklassiekers2Wat me heel erg aansprak bij dit boek is de eenvoud en toegankelijkheid. Zowel de haalbaarheid van de recepten, als de overzichtelijke opmaak, de uitnodigende foto’s én de huiselijke sfeer die het boek uitstraalt zorgen er voor dat je snel zelf aan de slag wil gaan.

snelleklassiekers3Ik probeer zelf zoveel mogelijk variatie in een weekmenu te brengen. Waarschijnlijk kan je me het beste omschrijven als een flexitariër. Af en toe kook ik vegetarisch, soms veganistisch én een andere dag verschijnt er een persoonlijke variant van een traditioneel gerecht op tafel. Na het lezen van een groot aantal kookboeken die focussen op Super Food vond ik het heel leuk om met ‘Snelle klassiekers met een twist’ nog eens een kookboek te lezen waarin niets gemeden wordt. Ik ben er dan ook van overtuigd dat dit boek regelmatig uit de kast zal worden gehaald als inspiratiebron.

20161011_190222Vermits ik dit persoonlijk regelmatig doe lijkt het me soms vanzelfsprekend maar ik vond het ook tof dat Brenda Hoff benadrukt dat je mag variëren en goochelen met recepten. De hoeveelheid delen of vermenigvuldigen, ingrediënten vervangen, … De gerechten in dit boek lenen zich daar ook echt toe. Zo maakte ik al enkele jaren een eigen versie van Wellington gehakt klaar maar probeerde ik dankzij Brenda nu een andere variant. Een beetje van mezelf, een beetje van haar én plots stond er een nieuw Wellington-gerecht klaar. (Foto: deze versie bevat dus geen zalmfilet en champignons maar wel gerookte kipreepjes, champignons, wortels én erwtjes.)

snelleklassiekers5Nog een voordeel (valt het al op dat ik fan ben van dit kookboek?) is de rechttoe rechtaan benadering die Brenda Hoff hanteert. Eerst een overzichtelijke inhoudstabel, een voorwoord, een beetje uitleg, enkele tips én achteraan een dankwoord en handig register maar verder vind je vooral een groot aantal uitnodigende recepten terug in ‘Snelle klassiekers met een twist’ én zo heb ik kookboeken persoonlijk het liefst.

20161014_152618

(Foto: de reeds eerder vermelde Crème Brûlée die ik zelf erg lekker vind.)

20161013_163910

(Foto: Bloemkoolschotel met kaassaus, maar dan de versie zonder rode paprika’s.)

Mocht je de smaak te pakken hebben na het lezen van dit boek dan kan je terecht op www.brendakookt.nl waar Brenda als enthousiaste foodblogger dagelijkse haar recepten deelt.

7 gedachten over “Snelle klassiekers met een twist – Brenda Hoff”

  1. Eten is nodig, maar na een gemiddelde dag van 12 uur de deur uit zijn voor het werk, heb ik echt geen zin en fut voor nog 1 a 2 uur in de keuken. In het weekend en andere vrije dagen ben ik blij met iedere vrije minuut. Toch houd ik van lekker eten en zou dus zeker wat handige tips uit een boek als deze kunnen oppikken.

    1. Ik kan me voorstellen dat je na zo’n lange dag geen zin meer hebt om uitgebreid te gaan koken. Gelukkig zijn er veel koks en auteurs die daar ondertussen echt rekening meehouden en de bereidingswijze van hun gerechten heel eenvoudig proberen te houden. Die koken in ’30 minuten boekjes zijn daar een mooi voorbeeld van. Nochtans zijn veel van de recepten uit dit boek ook vrij snel te bereiden hoor. Lekker waren ze gelukkig alleszins én dat is uiteraard ook belangrijk. 😉

  2. ooh nu heb je extra m’n aandacht. Een tijdje geleden postte ik ook iets rond die Vlaamse klassiekers in de keuken. Dit lijkt me de ideale leidraad. Super!

Reacties maken me helemaal blij. Laat me dus gerust weten wat je van deze blogpost vindt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.