Outlander Kitchen – Theresa Carle-Sanders

Titel: Outlander Kitchen
Auteur: Theresa Carle-Sanders
Uitgeverij: Delacorte Press
Pagina’s: 334p.
Prijs: 23,95€
Bron: eigen collectie (Dankjewel Silke!)

Claire Beauchap Randall’s incredible journey from postwar Britain to eighteenth-century Scotland is a feast for all five senses, and taste is no exception. From Claire’s first lonely bow of porridge at Castle Leoch to the decadent roast beef served after her hasty wedding to Highland warrior Jamie Fraser, from gypsy stew and jam tarts to fried chicken and buttermilk drop biscuits, there are enough mouth-watering meals along the way to whet the appetite of even the most demanding palate.

Now professional chef and founder of OutlanderKitchen.com Theresa Carle-Sanders offers up this extraordinary cuisine for your table. Featuring more than one hundred recipes, Outander Kitchen retells Claire and Jamie’s incredible story through the flavors of the Scottisch Highlands and beyond. Following the high standards for prodigious research and boundless creativity set by Diana Gabaldon herself, Carle-Sanders draws on the events and characters of the novels to deliver delicious and inventive dishes that highlight local ingredients and traditional cooking techniques. Yes amateur chefs need not fear: These doable, delectable recipes have been updated for today’s modern kitchens.

Mijn mening:

Eind vorig jaar deed ik voor het eerst mee aan Kwante’s Secret Santa en dankzij dit evenement mocht ik dit kookboek toevoegen aan mijn verzameling. Mijn allereerste engelstalige boek én niet zo maar eentje. Nee hoor, dit boek is – zoals de titel al doet vermoeden – een bloemlezing van recepten die voorkomen in de boeken van Diana Gabaldon.

Vaak is het maar een terloopse vermelding, andere keren worden de gerechten iets specifieker omschreven in de verhalen van deze bekende schrijfster maar ze trokken sowieso de aandacht van Theresa Carle-Sanders die naast Outlander-fan ook een professionele kok is. Beide passies werden in dit boek samengevoegd. Theresa deed heel wat research naar de bereidingswijze van gerechten in het Schotland waarin Claire Randall terechtkomt maar ze was wel zo vriendelijk om de recepten iets gebruiksvriendelijker te maken voor haar lezers.

De bereidingen in dit boek beginnen dus niet met het aanmaken van een kampvuur of het schieten van een parelhoen. We hoeven zelfs niet in een ijskoude river te springen in de hoop een vis te kunnen vangen. Nee, je mag gewoon naar de supermarkt, beenhouwer of visboer gaan voor je ingrediënten en je mag ze klaarmaken in je eigen keuken met alle hedendaagse snufjes die je voorhanden hebt. Al dan niet met de soundtrack van de tv-serie op de achtergrond.

Ik moet eerlijk bekennen dat ik ergens wel had verwacht/gehoopt dat er screenshots van de tv-serie verwerkt zouden zijn in dit boek. Een beeld van de drukke keukens van Kasteel Leoch bijvoorbeeld, van de feestelijke gevulde tafels in de grote hal van het kasteel, … Dit is echter niet het geval, wel begint elk recept met het fragment uit de boekenserie waarin het gerecht vermeld wordt. Het voorwoord van dit kookboek is ook door niemand minder als Diana Gabaldon zelf geschreven én er werd zelfs een familierecept van de schrijfster in het boek opgenomen.

Ik beken eerlijk dat ik vooral fan ben van bondige recepten waar je geen uren voor in de keuken moet staan. De omvangrijke omschrijvingen nodigden me dan ook niet meteen uit om de slag te gaan. Gelukkig staan er ook enkele ‘snellere’ en eenvoudigere gerechten in dit kookboek én vooraan een handige omzettabel voor wie net als ik wel eens durft te vergeten hoeveel ml er nu weer net in een cup past.

Ik weet niet of de liefde van een fictional crush ook door de fictieve maag gaat maar dankzij dit boek kan ik dus wel alvast enkele bereidingen oefenen tegen dat ik ooit Jamie Fraser tegen het lijf loop. Nee hoor, ik ben heel gelukkig met mijn echte crush én heb het geluk dat die vooral fan is van eenvoudige maaltijden én frangipanetaart (het amandelgebak dat in Outlander Kitchen staat zal dus ongetwijfeld een keer op tafel belanden). Hierdoor ben ik sneller klaar met koken én heb ik dus meer leestijd over. 😉

6 gedachten over “Outlander Kitchen – Theresa Carle-Sanders”

  1. leuke serie! ik vind een kookboek gebaseerd op tv/film wel tof, ik heb al jaren het Soprano’s kookboek en een paar recepten daarvan zijn ondertussen echt klassiekers geworden hier bij ons.

  2. Haha Jamie Fraser tegen het lijf lopen, ja…daar zou ik ook geen twee keer over moeten nadenken. Ik heb die Outlander reeks graag gevolgd. De boeken heb ik (nog) niet gelezen en wist al helemaal niet dat daar een kookboek rond bestond. Nu dus wel, dankzij jou 🙂 .

    1. Ik moet nog eens een keertje verder lezen in deze reeks. Na boek vier ben ik tijdelijk gestrand wegens het klassieke ‘veel boeken, weinig tijd’-probleem.

  3. Ik neem aan dat het kookboek gebaseerd is op de boeken (die er toch eerder waren dat de tv-serie)? Ik heb alle boeken gelezen en Seizoen 1 ook gezien. Ik krijg er niet genoeg van!

    1. Dag Marjon. Ja hoor, het kookboek is gebaseerd op de recepten die vermeld worden in de boeken. De tv-serie was echter de aanleiding om de recepten die Theresa Carle-Sanders eerder op haar blog publiceerde ook in boekvorm uit te brengen. Zo heb ik het alleszins begrepen.

Reacties maken me helemaal blij. Laat me dus gerust weten wat je van deze blogpost vindt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.