My New Roots – Sarah Britton

mynewroots

Titel: My New Roots
Auteur: Sarah Britton
Uitgeverij: Karakter Uitgevers
256 p.

“Sarah Britton woont in Kopenhagen en deelt haar zoektocht naar gezond en plantaardig (vegan) eten via haar wereldwijd gelezen blog MyNewRoots.org. Niet alleen zijn haar recepten tongstrelend, ook de door haar zelfgemaakte foto’s op haar blog én in haar boek zijn een lust voor het oog!

In het boek My New Roots deelt Sarah honderd vegetarische (en vaak vegan) recepten, vrij van bewerkte ingrediënten, die je helpen gezonde keuzes te maken. De recepten in My New Roots volgen het seizoen en zijn veelal vegetarisch, hebben opties voor een compleet vegan-variant, en zijn ook veelal suiker-, gluten – en lactosevrij.

Sarah’s recepten laten je genieten van heerlijk eten dat ook nog goed voor je is!”

Mijn mening:

20150616_102727De titel dekt de lading goed – deze manier van koken omvat een heel andere levenstijl. Steeds meer grijpen de recentere kookboeken terug naar de oorsprong. Naar een manier van koken waarbij je perfect weet waar je eten vandaag komt en wat er in verwerkt is. Hiernaast benadrukt Sarah Britton ook dat het niet enkel gezond is maar ook goedkoper. Met de eerste twee ben ik het volledig eens. Van het goedkopere aspect ben ik niet zo zeer overtuigd. Zelfgemaakte amandelmelk zal ongetwijfeld lekker én gezond zijn, maar amandelen zijn nu niet bepaald voordelig. (Foto: Ontkiemde wilde rijst met pistachenoten en lentegroenten)

Er zijn slechts twee nadelen die ik bij deze levenswijze kan bedenken … je recepten zijn tijdrovender en je vindt de ingrediënten niet zo maar bij de plaatselijke supermarkt. Bovendien zijn sommige vrij kostelijk – of ik heb de juiste winkels nog niet ontdekt. Ik weet niet of het haalbaar is om naast je werk en huishouden voldoende tijd over te houden om zelf notenmelk te maken of peulvruchten te koken.

20150616_102917Het is echter duidelijk dat de ‘snelle’ methode minder gezond is. Een blikje met voorgekookte peulvruchten bevat immers eveneens bewaarmiddelen en zout. In één keer volledig omschakelen zie ik me niet meteen doen. Beetje bij beetje meer gezonde recepten uit dit boek aan de weekmenu’s toe voegen … dat dan weer wel. (Foto: Krokante bananengranola)

 

De overzichtelijke tabellen die je in dit kookboek terugvindt zijn uiterst handig. Je kan er per soort zowel de weektijd als spoelbeurten en kiemtijd van verschillende noten, kiemen en zaden terugvinden. Maar ook kooktijden en waterhoeveelheden om allerlei granen en peulvruchten te koken. Daarnaast heb ik dankzij dit boek vooral veel bijgeleerd. De samenstelling van Za’atar (de naam kende ik al, de inhoud echter niet) bijvoorbeeld. Maar ook dat gebakken radijsjes veel milder zijn, dat je een romige soep kan maken waarin geen room is terug te vinden. Of dat je in staat bent om bruisende limonade te maken zonder dat je een sodastream toestel moet aanschaffen.

20150616_102808Het is leuk om te ontdekken dat sommige recepten van haar recepten tot stand kwamen door een foutje of verspreking. Ook de grappige namen die ze voor sommige recepten heeft bedacht zijn tof.
Meer pluspunten? De seizoensindeling van de recepten waardoor je niet lang moet zoeken naar een geschikt gerecht en steeds aan de slag kan met de juiste seizoensgroenten en vruchten. De extra informatie over bepaalde ingrediënten, de prachtige foto’s die de auteur blijkbaar zelf heeft gemaakt (blijkbaar beschikt Sarah Britton over meerdere talenten), de inleidingen bij elk recept die uitleggen hoe het recept is ontstaan of mogelijkheden tot variatie bieden, haar gezonde alternatieven voor bekende klassiekers, …(Foto: Fleurige rucolasalade met gierst, aalbessen en oost-indische kerst)

Ik begrijp de redenering die haar deed besluiten om geen voedingswaarde bij haar gerechten te vermelden. Het zijn inderdaad stuk voor stuk gezonde snacks en maaltijden. Als diabeet is het echter wel een beetje vervelend. Door de verschillende ingrediënten is het immers vrij moeilijk om in te schatten hoeveel koolhydraten een gerecht bevat.

20150616_102846Dit zijn enkele van de recepten die me op het eerste blik al aanspraken: Aardbeien-kokosmilkshake, Chocolademuesli met kersen, Gezonde chocoladedip, Aardbeien-yoghurtijs met kamillebloemen, Pinacolade passievruchtijsjes, Kokosmelkpudding met blauwe bessen, Rauw Funky Monkey roomijs (zie foto), Krokante bananengranola, Ontkiemde wilde rijst met pistachenoten en lentegroenten, de Lentekoolbladeren met couscous, za’atar en pittige tahindressing (die de cover sieren), Fleurige rucolasalade met gierst, aalbessen en oost-indische kerst

Ik geef toe dat het mooie weer van de laatste dagen mijn keuze deels heeft beïnvloed. 🙂

Een gedachte over “My New Roots – Sarah Britton”

Reacties maken me helemaal blij. Laat me dus gerust weten wat je van deze blogpost vindt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.