Heerlijk simpel – Janneke Philippi

Titel: Heerlijk simpel
Auteur: Janneke Philippi
Uitgeverij: Fontaine Uitgevers
Pagina’s: 256
Prijs: 24,95€
Bron: recensieboek

‘Is het echt zo simpel?’ Dat hoort Janneke Philippi vaak als mensen haar recepten ontdekken. Het is wat de recepten kenmerkt: ze zijn altijd eenvoudig, met goed verkrijgbare producten en vooral heerlijk.

In Heerlijk simpel geeft Janneke meer dan 100 recepten voor iedereen die houdt van heerlijk eten, maar weinig tijd heeft om lang in de keuken te staan. Van gegratineerde oesters en aardbeien in champagne tot Parmezaanse kip en mac ’n cheese: zowel voor etentjes met vrienden als voor de doordeweekse maaltijd biedt dit boek volop inspiratie.

Mijn mening:

Ik ben het volledig eens met de inleiding van bovenstaande tekst. Al van het eerste kookboek dat ik van Janneke Philippi las (Appeltaart) was ik meteen fan van de eenvoud die haar recepten uitstralen. Ze zijn niet alleen lekker maar ook haalbaar én dat is natuurlijk minstens even belangrijk.

Bij Soep, Pasta én vervolgens ook Stoofpotjes bij Janneke thuis kwamen er geen ellenlange introductie, bombastische foto’s of uitvoerige uitweidingen kijken én dat telt ook voor Heerlijk Simpel. Bij alle elementen ligt de focus op eenvoud en daardoor sluit de inhoud perfect aan bij de titel van dit nieuwe kookboek.

Ook bij de omschrijving van de bereidingswijze komt geen overdaad te pas. Duidelijke instructies, een duidelijk stap-voor-stap uitleg én af en toe een tip om bijvoorbeeld wat te variëren met het gerecht. (Foto: Cannelloni met gehakt, wilde spinazie en mozzarella)

Het moeilijkste was nog om een keuze te kunnen maken tussen al die lekkere maaltijden en snacks. Nadat ik het boek een eerste keer had doorbladerd staken er immers verschillende memobriefjes tussen die de recepten markeerden die me meteen aanspraken. De romanescoquiche met twee soorten geitenkaas, het Zweeds platbrood met spek, fetacrème en kruiden, de Waterkers-yoghurtquiches, de Krokante saucijzenbroodjes met zalmgehakt.

De Portugese kaastaartjes werden op het werk van mijn man zo snel opgegeten dat hij zelf de kans niet kreeg om er van te proeven. Die moet ik dus binnenkort ongetwijfeld nog een keer maken. Ook de Dadel-mueslirepen, de Honing-sinaasappelcake, Panbrownies, Witte Chocoladecheesecake met bramensaus en de Walnoot-frangipanetaart met appel (die er echt prachtig uitziet) gaan hier een keer op tafel belanden.

Een Borrelbaguette met rucolapistou en pancetta, Serrano-rucolakroketjes, verschillende Kruidenboters, Krokante Kruidengehaktbroodjes, Hummus met zongedroogde tomaten, Cannellini of Pompoen, … Laat me het er maar op houden dat ik nog heel veel recepten uit Heerlijk simpel wil uitproberen.

Dit komt voor een groot deel ook door de uitnodigende foto’s die opnieuw gemaakt werden door Serge Philippi. Het enige minpuntje, voor mij persoonlijk alleszins, is dat de foto’s niet steeds naast het betreffende recept staan maar vaak een pagina eerder of later. Verder heb ik eigenlijk niets dan goeds te melden over het nieuwe kookboek van Janneke Philippi. Ik ben fan! (Foto: Gehaktballetjes met bacon, chardonnay, mascarpone en dille. Bij dit recept had ik liever ook nog wat groentjes gezien.)

Een gedachte over “Heerlijk simpel – Janneke Philippi”

Reacties maken me helemaal blij. Laat me dus gerust weten wat je van deze blogpost vindt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.