Deliciously Ella – Ella Woodward

deliciouslyellaTitel: Deliciously Ella
Auteur: Ella Woodward
Uitgeverij: Kosmos Uitgevers
Pagina’s:256 p.
Prijs:20,OO€

“Drie jaar geleden ben ik begonnen aan mijn verbazingwekkende culinaire reis. Ik veranderde mijn eetpatroon en dat veranderde mijn leven. Ik ontdekte dat heerlijk, gezond eten niet eentonig of tijdrovend hoeft te zijn, en dat planten echt een voedende, helende kracht hebben.

Je kunt er beter uitzien en je beter voelen terwijl je van fantastisch eten geniet, en ik ben ontzettend blij dat ik meer dan 100 natuurlijk, plantaardige, zuivel -en glutenvrije recepten met je mag delen.”

Mijn mening:

deliciouslyellablogHet internet zorgt ervoor dat veel zaken veranderen. Vroeger moest je immers als auteur steeds opnieuw je verhaal naar uitgeverijen versturen en vervolgens duimen dat het niet onderaan een metershoge stapel, of nog erger bij het oud papier zou belanden. Nu gaat het er wel iets anders aan toe. Fanfictie-schrijvers worden (als ze geluk hebben) gecontacteerd door uitgeverijen en zien vervolgens hun verhalen gepubliceerd worden. Sommige Foodbloggers krijgen dan weer de kans om hun recepten over te dragen via kookboeken. Ella Woodward behoort tot die laatste categorie en dankzij dit boek dat dezelfde titel als haar blog draagt kan ik nu ook haar gezonde recepten ontdekken.

Deliciously Ella begint met een persoonlijke inleiding waarin Ella Woodward uitlegt waarom zij deze gezondere levensstijl heeft aangenomen. Best wel interessant om te ontdekken dat haar gezondheid zo ontzettend verbeterd is door op een heel andere manier met eten om te gaan. De reacties van enkele van haar volgers die door het boek heen aan bod komen tonen aan dat ze niet de enige is die gelukkig én gezond is met dit besluit en dat zet je als lezer wel aan het denken.

deliciouslyella1De volgende rubriek vond ik een beetje chaotisch. In ‘Om te beginnen’ start ze met een opsomming van basisingrediënten die ze steeds in huis heeft, dan enkele basisrecepten, vervolgens onmisbaar materiaal en dan weer enkele basisrecepten voor ze tenslotte bij basistechnieken terechtkomt.

Wat ook even wennen was is dat Ella er voor gekozen heeft om haar rubrieken in te delen volgens het hoofdingrediënt van de gerechten. Een Granen-rubriek dus, maar ook Noten en zaden, Bonen en peulvruchten, Groenten, Fruit, Smoothies en sappen. Door deze indeling lopen zoete en hartige recepten door elkaar en dat voelde een beetje vreemd aan.

Het kleine lettertype vond ik persoonlijk een nadeel vermits ik zo’n kookboek wel eens in de keuken leg om een gerecht op te volgen. Op zo’n moment is het niet handig dat je boven je boek moet hangen vooraleer je de tekst kan lezen. Je wil immers geen vlekken maken op je mooie boek.

deliciouslyella2Ik had ook een dubbel gevoel bij de inleidingen. Die waren best wel uitgebreid en leken hierdoor in combinatie met het kleine lettertype wel wat op een naslagwerk. Uiteraard wil ik de smaakeigenschappen van specifieke voedingsmiddelen kennen en hoe je ze lekker kan combineren maar niet noodzakelijk welk effect ze op mijn huid en haar hebben.

Er waren echter ook heel wat zaken die me wel aanspraken bij dit boek. In de eerste plaats misschien wel de instelling van Ella. Ze benadrukt meerdere keren dat dit boek geen dieetboek is, ze kijkt niet neer op kant-en-klare producten en vermeld duidelijk dat je geen eigen moestuin hoeft te hebben om gezond te kunnen koken. Ze deelt enkele basisrecepten maar vermeld regelmatig dat je sommige producten gewoon ook bij de biowinkel kan terugvinden. Hier kan je uiteraard heel wat tijd mee besparen en met dit doel voor ogen deelt ze ook nog enkele andere tips waarmee ze wil aantonen dat het haalbaar is om een gezonde levensstijl te combineren met een fulltime job. Oh ja, nog een bijkomend voordeel … ze verdraagt net als ik geen ajuin. Mocht ze nu ook nog geen paprika en pepers eten dan was het helemaal perfect geweest.

deliciouslyellatest1Wat me ook aansprak is de eenvoud van de recepten. Het merendeel van haar gerechten is erg eenvoudig en snel te bereiden. Er zijn uiteraard ook enkele uitzonderingen maar vermits deze er vaak heerlijk uitzien, heb je al snel de motivatie gevonden om er toch tijd voor vrij te maken. (Foto: deze Zoete Aardappelwedges en gevulde kastanjechampignons waren erg makkelijk en je had er amper werk aan. Jammer genoeg is onze oven blijkbaar wat feller klaar als die van Ella. Desondanks vond ik deze combinatie erg lekker en dus zeker voor herhalingvatbaar.)

Blijkbaar ga ik ook tijd moeten vrijmaken om op zoek te gaan naar een degelijke keukenmachine. Bij heel veel van de recepten uit dit boek is dit toestel onmisbaar om noten en dadels tot pasta te malen. Momenteel heb ik zo’n stevige apparaat niet tot mijn beschikking waardoor ik besloot om in de tussentijd enkele andere recepten uit te proberen.

deliciouslyellatest2Nog een kleine hindernis die ik tegenkwam is het feit dat ik geen flauw idee heb van het aantal koolhydraten in deze gerechten. Ik snap Ella’s redenering dat je geen koolhydraten moet tellen vermits het allemaal gezonde ingrediënten zijn, maar jammer genoeg gaat die regel niet op voor iemand met Diabetes. (Foto: Ook de Bessenscones werden goedgekeurd. Ze hebben meer smaak dan de scones die ik doorgaans klaarmaak en geven je sneller een voldaan gevoel. Al vallen ze ook wel iets zwaarder. )

deliciouslyellabologneseEnkele nadelen dus maar tegelijkertijd ook zoveel inspiratie voor een gezond voedingspatroon. Quinoabeignets met kurkuma, appel-honingbrood, bessenscones met kokosroom, Energieballetjes met amandelen en chiazaad, Granola met pecannoten en kaneel, Rauwe brownies, Falafel, Linzenbolognese, Zoete aardappelwedges, Gevulde kastanjechampignons, Zoete aardappelbrownies, Makkelijke Avocado-Chocolademousse, haar gezonde Wafels, makkelijke Mango-cashewnotenmousse, Banoffeetaart, Cheesecake met bessen, Key Lime Pie, Bananenijs en Ijslolly’s, … (Foto: Ook de Bolognese uit de boek werd uitgetest. Deze is zeker voor herhaling vatbaar. Ik merkte ook hier op dat ik veel sneller een voldaan gevoel heb. Zo at ik bijvoorbeeld de helft van mijn gewoonlijke portie pasta zonder nadien honger te hebben.)

Uiteraard moet je nog steeds met mate doseren, maar dankzij dit boek kan je van zoete lekkernijen genieten zonder je schuldig te voelen. Ja, je leest het goed … dankzij Deliciously Ella kan je zondigen zonder schuldgevoelens!

2 gedachten over “Deliciously Ella – Ella Woodward”

Reacties maken me helemaal blij. Laat me dus gerust weten wat je van deze blogpost vindt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.