Deliciously Ella Elke Dag – Ella Mills

deliciously-ella-elke-dagTitel: Deliciously Ella Elke Dag
Auteur: Ella Mills
Uitgeverij: Kosmos Uitgevers
Pagina’s: 253p.
Prijs: 22,50€

‘Dat ik puur plantaardig ben gaan eten, is mijn beste beslissing ooit geweest. Deze manier van eten hoort nu bij mijn leven en houdt me in balans en gelukkig. Ik heb geweldige manieren bedacht om mijn lichaam de liefde en voedingstoffen te geven die het nodig heeft. Graag deel ik ze met je: van mijn tussendoortjes voor nieuwe energie tot kant-en-klare ontbijtjes, makkelijke snacks om mee te nemen en fantastische avondmaaltijden voor door de week. Je kunt echt elke dag lekker eten – zelfs als je superdruk of buiten de deur bent – met mijn nieuwe verzameling van meer dan 100 plantaardige recepten.’

Ella

Mijn mening

Gezonde recepten vragen vaak een langere bereidingstijd en heel wat voorbereiding en planning. In dit boek probeert Ella snelle en makkelijke recepten aan te bieden die desondanks lekker smaken én gezond zijn. Op die manier wil ze het haar lezers makkelijker maken om af en toe een traditionele maaltijd te vervangen door een gezond alternatief of indien ze dit willen – helemaal over te stappen op de glutenvrije, suikervrije veggie-levenstijl die eigen is aan Deliciously Ella.

deliciouslyellaelkedag1Persoonlijk apprecieer ik het echter enorm dat Ella meerdere keren benadrukt dat je je heus niet schuldig moet voelen wanneer je deze recepten combineert met je favoriete ‘minder gezonde’ maaltijden en snacks. Ze moedigt je eerder aan om op zoek te gaan naar de balans die bij jou past zonder met een belerend vingertje te zwaaien. Of het nu om één à twee gezondere maaltijden per week gaat of een volledige omschakeling. Elke kleine aanpassing is al positief voor je lichaam en schuldgevoelens zijn dat niet. De filosofie van Deliciously Ella heeft een positieve instelling als basis waarbij genieten van eten zonder schuldgevoelens een must is en laat dat nu net iets zijn waar ik ontzettend van hou.

Ella is één van de foodbloggers die dankzij haar online succes de kans kreeg om een eigen boek te publiceren. Reeds bij het eerste boek hield ik vooral van de toegankelijkheid die haar kookboek uitstraalde. Sommige dingen zijn aangepast én in mijn ogen ook meteen een verbetering voor deze opvolger. Zo kwam het minder chaotisch op me over en zijn de rubrieken niet meer ingedeeld op basis van het ingrediënt maar wel op gerecht: Ontbijt, Om mee te nemen, Salades, Makkelijke doordeweekse maaltijden, Koken voor veel mensen, Simpel en zoet.

deliciouslyellaelkedag2Het boek start echter eerst en vooral met een verwelkoming, vervolgens een woordje uitleg over haar filosofie en tenslotte ook nog wat informatie over het aanleggen van voorraden, de gebruikte ingrediënten en een aantal bewaartips. Ook de rubrieken krijgen telkens een vrij uitvoerige inleiding. Zelfs elk individueel recept is van een kort woordje vooraf voorzien. Allemaal in hetzelfde kleine lettertype dat ook bij haar eerste kookboek werd gebruikt. Al een geluk dat ik nog niet met mijn ogen aan het sukkelen ben.

Waar het me bij haar debuut opviel dat je voor heel veel van de recepten een keukenrobot nodig had lijkt ze daar in Deliciously Ella Elke dag iets minder frequent gebruik van te maken. Bij sommige recepten geeft ze zelfs alternatieve suggesties voor wie geen keukenrobot bezit. Ondertussen ben ik niet meer één van die mensen en dat kwam goed uit vermits ik me nu aan alle recepten kan wagen.

deliciouslyellaelkedag3Ik hou ervan dat de toegankelijkheid waar ik zo van hield bij haar eerste boek ook hier aanwezig is. Daarnaast zijn het vooral de haalbaarheid van de recepten, het vooruitzicht dat je van iets kan smullen zonder dat er schuldgevoelens aan verbonden zijn en de instelling van Ella zelf die ervoor zorgen dat ik ook van dit boek hou. Ik vermelde het eerder al maar ik vind het echt leuk dat er nergens in dit boek een belerend vingertje opduikt. Je merkt wel degelijk dat deze levenstijl haar passie is maar ze kijkt niet neer op kant-en-klare producten (ze gebruikt ze zelf immers ook)
en ze heeft zelf even goed af en toe een luie dag waarop het allemaal wat makkelijker en sneller mag gaan.

Tja, als je na het doorbladeren al meteen een eerste selectie hebt van 25 recepten die je liefst meteen wil uitproberen dan kan je wel zeggen dat een boek je aanspreekt.

brownie-balletjes-deliciously-ellaIk wilde liefst meteen aan de slag gaan met die recepten en moest toen vaststellen dat ik telkens één ingrediënt te weinig in huis had. Daarom besloot ik maar mijn fantasie aan te spreken. Dit mengsel moest eigenlijk de bodem vormen voor de Double Chocolate Cheesecake Brownies. Vermits ik niet alle bestanddelen had voor de Cheesecake laag besloot ik er Brownie Energieballetjes van te maken. De smaak is er heus niet minder lekker om. Ik vind ze zelfs heerlijk én lichtjes verslavend. Maar goed dus dat het om gezond zondigen gaat.

deliciously-ella-kruidige-linzensoepMinder zoet maar wel lekker was deze Kruidige linzensoep met in de oven geroosterde wortels en gebakken kikkererwten (ik had immers geen cannellinibonen in huis) en kastanjechampignons als topping.

Reacties maken me helemaal blij. Laat me dus gerust weten wat je van deze blogpost vindt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.