Licht! – Hugh Fearnley – Whittingstall

licht

 

Titel: Licht! Het River Cottage boek met gezonde recepten voor iedere dag
Auteur: Hugh Fearnley-Whittingstall
Uitgeverij: Becht
416 p.

“Hugh Fearnley-Whittingstall is presentator van het tv-programma River Cottage en auteur van onder meer Veg!- Het River Cottage boek met groenten in de hoofdrol en Doordeweeks – recepten met en zonder vis voor elke dag.

In Licht! Heeft hij heel veel simpele, goedkope en vooral gezonde gerechten verzameld. Wanneer je eens geen tijd of inspiratie hebt om een voedzame maaltijd te kooken, grijp dan niet naar afhaaleten, kant-en-klare maaltijden of zware pastagerechten, maar kies voor een van zijn 170 tarwe- en zuivelvrije recepten.”

Mijn mening:

Hugh Fearnley-Whittingstall is duidelijk niet aan zijn proefstuk toe. Licht! is immers het vierde River Cottage boek dat vertaald werd en staat vol met gezonde recepten. Het volume van dit boek is echter het tegenovergestelde van wat de titel doet vermoeden. Dit degelijk ingebonden kookboek kan tegen een stootje en zal dus ongetwijfeld lange tijd meegaan. De cover is voorzien van vrij sobere illustraties maar toch heel mooi. Al ben ik zelf vooral fan van de speelse tekeningen in groene tinten en niet van het felroze aspect.

20150222_122904Ondanks de titel en de grote hoeveelheid gezonde én gevarieerde recepten is Licht! geen dieetboek. Dit boek focust zich niet op het tellen van calorieën en het afwegen van porties, maar wil wel een aanmoediging zijn voor wie zichzelf een gezondere eetwijze wil aanmeten.

(Foto: Koolraapsoep met gerookt spek)

Je hoort het de laatste tijd steeds vaker … melkproducten en tarwe worden te frequent gebruikt. Soms lijkt het wel alsof er tegenwoordig niet veel meer goed voor je is. Hugh Fearnley-Whittingstall verklaart waarom we deze voedingsmiddelen best niet te vaak kunnen gebruiken en lijkt daarin hetzelfde principe te volgen als ik. TE is nooit goed, VARIATIE wel.

20150222_123049Dit boek kan je daar alvast bij helpen. Natuurlijk kan je al veel doen door die boosdoeners te vervangen. Olie in plaats van boter, andere bloemsoorten als vervanging voor tarwe, honing in plaats van suiker … De recepten in dit boek zijn echter stuk voor stuk voorbeelden van hoe het anders kan én toch nog lekker blijft. Bovendien zijn deze gerechten allemaal vrij eenvoudig en zijn ze niet te strikt zodat je makkelijk kan variëren. Er worden trouwens regelmatig variaties voorgesteld voor wie dat wil. (Foto: Peer met bosbessen, tijm en dadels)

20150222_123233Van snelle ontbijtvarianten en gezondere alternatieven voor het klassieke brood tot originele soepen en lekkere salade-combinatie. Maar ook visgerechten én een vleesrubriek waarin het principe ‘Less is more’ wordt gehanteerd. Het vlees is een onderdeel van deze maaltijden maar niet de enige hoofdrolspeler. Tenslotte komen er ook recepten aan bod met groenten en fruit als belangrijkste ingrediënt en wordt het boek afgesloten met een aantal lekkere én vooral gezonde desserts. (Foto: Bietenburgers)

Elke rubriek begint met een vrij omvangrijke inleiding en de recepten worden steeds voorgesteld in een korte omschrijving. Achterin het boek kan je een verklarende ingrediëntenlijst terugvinden en ook een apart glutenvrij overzicht en de gehele recepten-index.

20150222_122747Het boek wordt geïllustreerd met eenvoudige en vrij sobere foto’s, die een speels effect krijgen door de toevoegen van getekende details. Sommige recepten in dit boek spreken me niet meteen aan, andere weten me vooral te intrigeren en dan zijn er natuurlijk nog diegene die ik zeker eens wil uitproberen. Een honing Pina Colada smoothie bijvoorbeeld of de flinterdunne socca (Kikkererwten -pannenkoekjes).

20150222_122938De fruitige soep met nectarines en frambozen (foto) lijkt me verfrissend in de zomer en de salade met peer, bosbessen, tijm en dadels vind ik dan weer erg origineel. Ook de salade van bloemkool met prosciutto en balsamico-dressing zie ik hier op tafel verschijnen. Of de vis-tomatencurry, de bietenburgers, één van de frisse salsa’s …

 

20150222_123348Mezelf kennende begin ik waarschijnlijk echter met een selectie uit de zoete gerechten. De rabarber-rozensorbet klinkt immers heerlijk en dat telt evengoed voor de St.Clemens polentataart met bosbessen (foto), de Hazelnoot-chocoladetaart, de kastanje-marmelademuffins én de Ultra Chocoladebrownies die amper meel lijken te bevatten.

 

Het grote aanbod en de originele combinaties zorgen er voor dat Licht! een ideaal kookboek is om als inspiratiebron te gebruiken.

Reacties maken me helemaal blij. Laat me dus gerust weten wat je van deze blogpost vindt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.