Pasta risotto & gnocchi bij Janneke thuis – Janneke Philippi

pastarisottognocchi

Titel: Pasta, risotto & gnocchi bij Janneke thuis
Auteur: Janneke Philippi
Uitgeverij: Karakter Uitgevers
189p.

“Pasta, risotto & gnocchi is het tweede deel in de serie bij Janneke thuis. In deze serie deelt Janneke Philippi de recepten van de gerechten die bij haar thuis op tafel komen. Na het eerste boek Soep, kon het vervolg niet anders dan Pasta, risotto en gnocchi worden: “Ik, of liever ons hele gezin is dol op pasta. Pasta is simpel, dankbaar voor elk moment en verveelt nooit. Of je nu weinig tijd hebt of uitgebreid wilt koken, pasta is altijd goed en blijft verrassend; Ook risotto en gnocchi zijn bij ons thuis favoriet. Met dit boek hoop ik je veel nieuw pasta-, risotto- en gnocchi-recepten te geven, die je keer op keer op tafel zet. Je nieuwe favorieten in je kookrepertoire.”

Mijn mening:

Janneke Philippi kende ik niet voordat ik het boek ‘Appeltaart’ in mijn handen kreeg. Dat boek sprak me echter ontzettend aan én toen ik ongeveer een jaar later ‘Soep bij Janneke thuis’ ontdekte werd ik meteen nieuwsgierig naar het volgende boek in deze ‘bij Janneke thuis’-reeks.

Waarom? Tja, één van de redenen is dat deze auteur niet belerend overkomt. Ze doet suggesties maar zal er zeker niet op doorhameren dat je iets op een specifieke manier moet doen. In dit boek vind je dus niet enkel authentieke Italiaanse klassiekers terug maar wel lekkere & haalbare recepten met pasta als basisingrediënt. Zeker een pluspunt voor iemand als ik die zelf ook graag varieert en ingrediënten die ze niet lust of verdraagt met plezier vervangt door iets anders.

Janneke’s schrijfstijl is erg toegankelijk. Geen omslachtige uitleg of superlange inleiding maar net het tegendeel. Ze spreekt haar lezers rechtstreeks aan, is kort en bondig. Een welkomswoord, enkele tips (de Spaghetti-twist is dus GEEN zuiderse dans) en dan belanden we al meteen bij het eerste recept.

pastarisottognocchicollageMet dat eerste recept voor verse pasta kan je blijkbaar vrijwel eindeloos variëren. Nu verschijnt er bij ons wekelijks wel een pasta-recept op tafel maar zelf pasta maken heb ik echter nog nooit gedaan vermits ik geen pastamachine heb. Een gerecht als Perle met zalm, mascarpone & bieslook nodigt me echter wel uit om de keukenrobot in te schakelen, de deegroller boven te halen én wat armpspieren te kweken. Als ik op de mooie foto’s in dit boek mag afgaan is die spieroefening zeker de moeite waard.

Mocht het er niet meteen van komen om wat spiermassa te kweken dan kan ik gelukkig ook terugvallen op de recepten met gedroogde pasta als basis. Dit is echt zo’n boek waar het merendeel van de recepten me aanspreken. Zelf gebruik ik zelden pesto waardoor ik een kant-en-klaar potje pesto nooit tijdig opgewerkt krijg. Met de vier verschillende recepten in dit boek kan ik echter wel exact de benodigde hoeveelheid maken. Lekker vers én geen verspilling achteraf.

pastarisottognocchcollage2Ongeveer ¾ van het boek is gevuld met pastarecepten. Het resterende deel is gereserveerd voor de gerechten met risotto en gnocchi. Het leuke is dat er zoveel verschillende soorten pasta aan bod komen. Een brede waaier van vormen en smaken met zowel snelle gerechten als iets intensievere recepten die nog voller van smaak zijn. Doorheen het boek kom je ook enkele tips tegen die verspilling tegen gaan en de smaak verhogen zonder kunstmatige toevoegingen.

pastaallacarbonaraBinnenkort maak ik dus voor het eerst in mijn leven (echt waar! Edit: En zoals je kan zien heb ik ondertussen ook woord gehouden) een Pasta alla Carbonara. Ik heb echter na het lezen van dit boek een heel lijstje met recepten die ik nog wil uitproberen. De Garganelli met rucolapesto, Cacaopasta (al moet ik toch eerst even bedenken wat daar lekker bij zou passen), Maltagliati met garnalen en zoete tomaten, Pasta al forno, Orecchiette pesto, Pompoenrisotto met mascarpone & salie, Gegratineerde gnocchi met bladgroente en buffelmozzarella, Gnocchigratin met champignons, spek en fontina,

detochgeenorechiettepestoDit zijn er nog maar enkele, het is dus wel duidelijk dat dit boek boordevol pasta-inspiratie staat. Veel kans dat we binnenkort ook enkele nieuwe favorieten aan ons gamma kunnen toevoegen. (geen orechiette gevonden in de winkel, maar ook met andere pasta is deze ’toch-geen-orechiette pesto’ érg lekker)

Een gedachte over “Pasta risotto & gnocchi bij Janneke thuis – Janneke Philippi”

Reacties maken me helemaal blij. Laat me dus gerust weten wat je van deze blogpost vindt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.