Stoven bij Janneke thuis – Janneke Philippi

Titel: Stoven bij Janneke thuis
Reeks: Bij Janneke Thuis #3
Auteur: Janneke Philippi
Uitgeverij: Karakter Uitgevers
Pagina’s: 173p.
Prijs: 19,99€
Bron: recensieboek

“Stoven is het derde boek van Janneke Philippi in de serie Bij Janneke thuis en bevat meer dan 60 recepten. Van Oma’s sukadelappen en Italiaanse wijnstoof tot Indische speklappen, eendenbout met paddenstoelen en ossenstaart met abdijbier. Lam, kalf, kip, (inkt)vis en geweldige vegetarische stoofpotten. Met restjes stoofvlees maak je net als Janneke eenvoudig tosti’s, gratinbroodjes, miniburgers met pulled pork, bitterballen en pasteitjes.”

Mijn mening:

Mensen kijken niet gek op (nu ja, sommige mensen) wanneer je zegt dat je uitkijkt naar het volgende deel in één van je geliefde boekenseries. Bij fictie alleszins, ik vermoed dat men het wat uitzonderlijker vindt in het geval van kookboeken. Toch was ik heel benieuwd naar dit derde boek in de Bij Janneke thuis-reeks. Ik hou van de uitnodigende sfeer van deze boeken, van de huiselijkheid die ervan af lijkt te stralen, de prachtige foto’s en de eenvoud (zowel in lay-out als omschrijving en bereidingswijze).

In de voorgaande delen stonden Soep en Pasta centraal. Bij dit derde boek is de hoofdrol weggelegd voor stoofpotjes. Ook dit keer zijn alle vertrouwde elementen waar ik van hou vertegenwoordigd. Serge Philippi vereeuwigde opnieuw de smakelijke gerechten van zijn echtgenote in uitnodigende foto’s. Zowel de recepten als begeleidende teksten zijn rechttoe rechtaan zonder afstandelijk over te komen. Ik hou echt van die eenvoud – ze zorgt er voor dat ik sneller aan de slag wil gaan dan bij een ellenlange bereidingswijze die me eerder ontmoedigt.

Wat ik ook heel erg apprecieer bij dit boek (en de vorige overigens ook) is dat er verschillende tips zijn terug te vinden om verspilling tegen te gaan. Zo zijn er in ‘Stoven bij Janneke thuis‘ meerdere recepten opgenomen die ideaal zijn om restjes stoofvlees te verwerken voor ze slecht kunnen worden. Sommige van hen spreken me zelfs meer aan als het stoofvlees op zich. 🙂

Verder was ik ook fan van de verschillende variaties op de klassieke aardappelpuree, van de Feestelijke stoof onder romige parmezaan-kruidenpuree, de Lamskorma met knapperige erwten (die ik de eerste keer in een variatie met kip heb klaargemaakt), Stoofvlees-pasteitjes, Hollands vispannetje met zeekraal en garnalen, Borlottibonen met parmaham, rucola en citroen, Pompoen met groene linzen en geitenkaas, …

Toen ik het boek een eerste keer doorbladerde viel het met op dat er maar weinig groenten in de stoofpotjes verwerkt worden. Gelukkig merkte ik nadien dat er aan het einde van elk recept een suggestie wordt gedaan ivm bijgerechten die je menu kunnen vervolledigen. Ik ben geen vegetariër maar verkies eerder een kleine portie vlees in combinatie met een grotere hoeveelheid groenten. Janneke’s suggesties ga ik dus zeker in gedachte houden.

De gezellige uitstraling, de toegankelijkheid én haalbaarheid van de recepten zijn nog steeds aanwezig maar vermits ik geen ontzettende vleesliefhebber ben spraken niet alle recepten me evenzeer aan. Mijn voorkeur ging dan ook eerder uit naar de vis -en vegetarische gerechten achteraan dit boek of de recepten die je ook met gevogelte kan bereiden. Ik kwam opnieuw een aantal recepten tegen die ik graag wil uittesten maar het waren er iets minder dan bij de vorige twee boeken. (Foto: deze Limburgse gehaktballen zijn alvast voor herhaling geschikt.)

 

2 gedachten over “Stoven bij Janneke thuis – Janneke Philippi”

Reacties maken me helemaal blij. Laat me dus gerust weten wat je van deze blogpost vindt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.