Appeltaart – Janneke Philippi

appeltaart

 

Titel: Appeltaart
Auteur: Janneke Philippi
Uitgeverij: Karakter Uitgevers
169 p.

“Appeltaart bevat 70 verschillende appeltaartrecepten. Van Hollandse en wereldklassiekers tot klein gebak en trend-recepten. Hollandse appeltaart, Franse tarte tatin en Italiaanse crostata. Zweedse äppelkaka, appelkruimelcake, appelbollen, 15-minuten-wafels: nog nooit zijn zoveel appeltaartrecepten in één boek gebundeld. Voor de beginnende en de meer gevorderde thuisbakker. Inclusief glutenvrij, vetarm en koolhydraatarm appelgebak.“

Appels zijn zo veelzijdig én dat bewijst dit kookboek alleen maar meer. Janneke Philippi, schrijft recepten voor tijdschriften en brengt haar eigen kookboeken uit. Hierdoor beschouw ik haar persoonlijk zo’n beetje als de Nederlandse versie van onze eigen Ilse d’Hooge die voor de recepten in Libelle zorgt en ook al enkele kookboeken uitbracht.

appeltaart2Met dit boek toont de auteur aan dat je met eenvoudige ingrediënten de meeste heerlijke desserts kan maken. Je moet dus niet eerst op zoek naar de juiste benodigdheden want die vind je zonder probleem bij de plaatselijke supermarkt. Bovendien zijn haar recepten heel duidelijk geformuleerd in een 100% no-nonsense stijl.

Foto: Appelkruimeltaart met bosbessen

Zelf vond ik het vooral leuk dat ze ook uitlegt waarom je bepaalde zaken moet doen. In het verleden durfde ik de rusttijd van het deeg wel eens overslagen, maar dankzij haar weet ik nu dat het rusten van je deeg noodzakelijk is voor de ontwikkeling van de smaak en de textuur van je taartbodem. Ook leerde ik dat het gebruik van margarine in plaats van echte boter amper iets aan calorieën bespaart maar je des te meer doet inboeten aan smaak.

appeltaart3Ik ontdekte ook dat appels soms prachtige namen hebben. Zo had ze het in dit boek ondermeer over een Elstar en Lunterse pippeling. Deze appelsoorten zal je in België misschien niet zo snel terugvinden maar gelukkig beschikken de meesten supermarkten over een vrij uitgebreid gamma van appelsoorten.

Foto: Franse appeltaart

Zelf heb ik pas de neiging om een kookboek aan te schaffen, vanaf er een minimum aantal recepten in staan die ik meteen zou willen uitproberen. Bij dit boek moest ik die keuze niet maken omdat ik het mocht ontvangen als recensie-exemplaar. Maar eigenlijk heb ik bij dit boek net het tegenovergestelde voor. Het lijkt me immers moeilijker om in dit boek een recept te ontdekken dat ik NIET wil maken.

appeltaart4De knappe én rustieke grote foto’s die dit boek illustreren maken me niet enkel nieuwsgierig naar de keuken waar deze lekkernijen zijn gemaakt, ze nodigen me ook uit om zelf aan het werk te gaan.
Alleen zou ik dan eerst een keuze moeten maken en die bleek vrij moeilijk te zijn. De titel doet misschien anders vermoeden, maar naast taarten bevat dit boek ook recepten voor heerlijke gerechten als gevulde speculaas met appel, beignets, wafeltjes, koekjes én zo veel meer.

Foto: Frangipanetaart

Het aanbod taart-recepten zelf is ook erg gevarieerd, zo vind je er evengoed de bekende klassiekers als Amercan Apple Pie en Tarte tatin terug als varianten met een internationaal tintje. Via de Griekse appeltaart, de Crostata di mele en ondermeer de NY- Cheesecake met appel ontdek je gebak van over de hele wereld. Daarnaast kan je in dit boek ook terecht voor enkele bijzondere combinaties zoals bijvoorbeeld de AAA-taart waarin zowel appels als ananas en amandel verwerkt zijn.

appeltaart5Ik ga zelf alleszins lange tijd zoet zijn met het uitproberen van de recepten die me reeds bij de eerste blik op dit boek aanspraken en ben alvast meteen van start gegaan met deze lekkere Frangipanetaart. Ken je iemand die van bakken houdt? Dan ga je die persoon ongetwijfeld veel plezier doen met dit uitnodigende bakboek.

4 gedachten over “Appeltaart – Janneke Philippi”

Reacties maken me helemaal blij. Laat me dus gerust weten wat je van deze blogpost vindt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.