Jamie in 30 minuten – Jamie Oliver

Titel: Jamie in 30 minuten
Auteur: Jamie Oliver
Uitgeverij: Kosmos Uitgevers
Pagina’s: 287p.
Prijs: 20,00 €
Bron: recensieboek

Ik laat je zien hoe je een hele maaltijd op tafel kunt zetten in niet meer dan 30 minuten! En niet één enkel gerecht, maar een hele tafel vol met prachtig voedsel.

Als je net als ik, van eten houdt, en ook nog eens een paar hongerige monden moet voeden als je thuiskomt aan het eind van een lange dag, laat me je dan inwijden in een revolutionaire, nieuwe manier van koken.

Sla dit boek eens open en je ziet wat voor maaltijden je kunt krijgen. Als je eenmaal begonnen bent op de ze manier te koken, zul je het niet alleen geweldig vinden – je zullt nooit meer anders willen.

Mijn mening:

Waar de focus tegenwoordig hoofdzakelijk op gezond én lekker eten is gericht ligt hij in dit eerder uitgebrachte boek vooral op gemak én tijdbesparing. Uiteraard nog steeds met een heerlijke maaltijd als eindresultaat. Ik werkte al eerder met kookboeken waar je in 30 minuten een maaltijd op tafel toverde alleen bleef het bij die eerdere boeken beperkt tot één enkel gerecht. Jamie gaat een stapje verder en maakt in dezelfde tijd een heel menu klaar. (Foto: per menu krijg je een foto van het eindresultaat te zien en een collage van de bereiding.)

In dit boek wil hij aantonen dat de excuses die sommige mensen doen kiezen voor een afhaalmaaltijd of diepvriesschotel ongegrond zijn. Volgens hem heb je het niet te druk, hoeft het niet duur te zijn en bovendien legt hij je graag uit hoe je er aan moet beginnen.

De bereiding zelf neemt inderdaad niet langer dan 30 minuten in beslag al wordt er wel niet gesproken over de tijd die je nodig hebt om alle ingrediënten in huis te halen. Ik merkte echter al vrij snel dat het strikt opvolgen van dit boek voor mij persoonlijk niet goed zou werken. We zijn thuis maar met ons tweetjes en eten doorgaans enkel een hoofdgerecht. Sommige van de menu’s in dit boek zijn dan ook veel te uitvoerig voor ons. Bovendien zijn de gerechten steeds voor 4 of 6 personen. Je kan er natuurlijk twee dagen achter elkaar van eten – dat schilt je de dag nadien nog meer tijd. 😉 Wat voor sommige ook een nadeel kan zijn is dat een keukenrobot en blender voor enkele gerechten in dit boek onmisbaar zijn. (Foto: Een goed gevulde tafel in slechts 30 minuten tijd.)

Verder moet je ook echt vooruitdenken en voorbereiden bij deze manier van werken. Alleszins toch wanneer je die termijn van 30 minuten wil halen. Men zegt niet voor niets dat een goede voorbereiding het halve werk is. Als je perfect weet waar alles ligt en je materiaal en ingrediënten binnen handbereik liggen dan verloopt het koken veel vlotter.

De meeste gerechten in dit boek spreken me aan maar ik ben niet meteen fan van het werken aan meerdere gerechten tegelijkertijd. Het doet me net iets teveel denken aan een militaire precisie-opdracht terwijl er een klok aan het aftellen is. Gelukkig zegt niemand dat je er niet je eigen invulling aan kan geven door bijvoorbeeld maar één maaltijd uit te kiezen of enkele favorieten samen te voegen tot een nieuw menu dat dan misschien wel wat meer tijd in beslag neemt maar je wel helemaal aanspreekt. (Foto: Linksboven en vervolgens met de klok mee: Chowder van gerookte schelvis en maïs, Supersnelle hachee met rundergehakt, Kabeljauw in een zalig korstje en Aangemaakte aardappelen.)

De indeling is vrij traditioneel: een inhoudstabel, verwelkoming, woordje uitleg en tips, benodigde materialen, niet minder dan 50 menu’s en als afsluiter een dankwoord en register. De menu’s zijn ingedeeld volgens hun hoofdgerecht. Pasta en pizza, Veggie, Gevogelte, Vis en Vlees. Het boek bevat vrij veel variatie waardoor niet alleen de Italiaanse en Engelse keuken aan bod komen. Ook viel het me op dat er bij vrijwel elk menu een salade is inbegrepen en dat is zeker een pluspunt. (Foto: Linksboven en vervolgens met de klok mee: Ripple van besjes en vla, Vlugge Banoffeetaart , Schwarzwalder Affogato, Fluweelzachte chocoladeganache)

Ook de mooie foto’s zijn een voordeel. Zowel de collage’s als de losse foto’s. Er wordt hoofdzakelijk met kleurrijke afbeeldingen gewerkt. De enkele zwart/wit foto’s die er in verwerkt werden vormen een knap contrast.

Getest en goedgekeurd:

Cassoulet met worstjes, Warme broccolisalade én Merengues met lemon curd, Griekse yoghurt en frambozen. Ja hoor, hoofdgerecht, salade én dessert binnen de 30 minuten. Snel én gelukkig ook erg lekker.

3 gedachten over “Jamie in 30 minuten – Jamie Oliver”

  1. Dat ziet er weer allemaal heel lekker uit! Wel knap hoor, zo drie gangen in 30 minuten. Als slaag er nooit in om alles tegelijk klaar te krijgen. Gelukkig ben ik dan ook niet de chef in huis 🙂

Reacties maken me helemaal blij. Laat me dus gerust weten wat je van deze blogpost vindt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.