Top with cinnamon – Izy Hossack

topwithcinnamon

Titel: Zoete en hartige recepten van Top with cinnamon
Auteur: Izy Hossack
Uitgeverij: Becht
206 p.

“Izy Hossack – 18 jaar en woonachtig in Londen – heeft een passie voor extra pure chocolade, caffé latte, pecannoten en ahornsiroop. Op haar prijswinnende blog Top with cinnamon deelt ze haar culinaire liefde met de rest van de wereld: van decadente verwennerij tot gezondere en meer vullende recepten.

In dit boek verklapt Izy haar favoriete zoete en hartige recepten. Perfect voor lekker luie weekenden, snelle avondmaaltijden en spontane etentjes.

Izy’s manier van koken gaat vooral om de balans: als je gezond eet, heb je een stuk taart verdiend! En met recepten als ‘kokos-koffietaart met een tic’ en ‘pruimen-amandeltaart zonder deeg’ wordt het moeilijk dit levensmotto te weerstaan.

Met een deel glutenvrije recepten en gezonde variaties, aangevuld met stap-voor-stap beschrijvingen voor deeg maken en andere kooktechnieken, biedt Top with cinnamon voor iedereen wat wils. Dit is smaakvol koken met een moderne, frisse twist. Gewoon, omdat het leuk is!”

Mijn mening:

Het opvallende succes van blogs en de doorstroom naar boeken is niet meer te ontkennen. Waar auteurs van fictieboeken tegenwoordig regelmatig worden ontdekt via Fanfiction-sites, lijken mensen met een culinaire passie ontdekt te worden via hun creatieve stekje op het wereld wijde web.

Vroeger moest je meerdere manuscripten doorsturen en hopen dat één van hen niet op de vele gigantische wankele stapels oud papier zou terechtkomen. Nu zijn we echter in het tijdperk terechtgekomen waarin uitgeverijen zelf contact opnemen met de persoon achter een populaire blog en hen de kans bieden om een eigen kookboek uit te brengen.

Of ik daar voor of tegen ben? Zolang een boek uit lekkere én haalbare recepten ben ik meer dan tevreden. Of de auteur al dan niet een kookopleiding heeft gehad speelt voor mij niet zozeer een rol zolang er na het volgen van hun aanwijzingen maar een smakelijk resultaat op tafel terecht komt.

ontbijtAls ik je vertel dat mijn favoriete muffin-recept dat van een Bosbessenmuffin met kaneelcrumble-topping is dan zal het je niet verbazen dat de titel van dit boek me meteen aansprak. Niet elk recept bevat kaneel, maar het is wel duidelijk dat dit één van Izy’s favoriete ingrediënten is.

Ik hou van de eenvoudige opmaak en indeling van dit boek. Die eenvoud wordt ook verder doorgetrokken in de foto’s, de gerechten zelf die makkelijk te bereiden zijn en de inleidende stukjes die aan elk van de recepten vooraf gaat. Dat deze inleidingen geschreven zjn in een eerlijke, jonge en spontane schrijfstijl sluit mooi aan bij het boek in zijn geheel. De auteur heeft nu eenmaal op jeugdige leeftijd deze kans gekregen en ik ben blij dat ze haar eigen stijl hebben behouden.

hartigEn de recepten? Ze spreken me misschien niet allemaal aan, maar de lijst met recepten die ik wél wil uitproberen is overduidelijk het langste. Zo zijn haar Wentelteefjes met chocolade en banaan ideaal om oud brood en rijpe banaan op te werken. Verspilling is zonde dus dit lijkt me meteen ook het perfecte excuus om van dit luxe-ontbijt te mogen genieten. Ook de combinaties bij haar pannenkoekjes spraken me aan. Zowel Maïspannenkoekjes met courgette als de versie met kokos, bosvruchten én ricotta klinken nu eenmaal erg lekker. Dan is er nog een erg snelle granola die je in een pan klaarmaakt in plaats van de oven, maar ook kleine ontbijt-snacks als Lijnzaadscones met cranberry, Granolakoekjes, Volkorenkoekjes met ahornsiroop én pecannoten, … – die erg handig zijn om mee te nemen wanneer je te gehaast bent om thuis te ontbijten.

Die eerste categorie deed me al snel beseffen dat dit boek een uitnodiging is om een Ontbijt of Brunch-buffet samen te stellen. Er staan nu eenmaal erg veel verleidelijke recepten in deze rubriek.
Ook het hartige gedeelte had een aanlokkelijk gamma in aanbieding: Kikkererwtendip met granaatappel, Pannenkoekjes met ricotta en groene asperges, Maïssoep met garnalen, Quinoa met halloumi en granaatappel, Kiptaco’s met perzik-barbequesaus, …

nagerechtenAls afsluitend hoofdstuk kwamen een aantal lekkere nagerechten aan bod. Wat dacht je bijvoorbeeld van een Red Velvet Cupcake? Een Chocolate Chip Amarettotorte, S’ mores van deegrestjes (misschien niet goed voor de lijn maar je zorgt er wel voor dat er niets verloren gaat), …

Izy Hossack bewijst in dit boek dat de meeste lekkere recepten tot stand komen door te experimenteren met ingrediënten én dat je daar evengoed op jonge leeftijd mee kan beginnen.

4 gedachten over “Top with cinnamon – Izy Hossack”

Reacties maken me helemaal blij. Laat me dus gerust weten wat je van deze blogpost vindt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.