Jamie’s Super Food voor elke dag

jamiessuperfoodTitel: Jamie’s Super Food voor elke dag
Auteur: Jamie Oliver
Uitgeverij: Kosmos Uitgevers
Pagina’s:309 p.
Prijs:29,99€

“Jamie’s super food voor elke dag is het nieuwste kookboek van Jamie Oliver. Gezond eten en je goed voelen wordt een koud kunstje, met deze recepten voor een healthy en happy leven. Het ultieme boek voor iedereen die een gezonde eet- en leefstijl wil. Word de beste versie jezelf!”

Mijn mening:

De meeste onder jullie kennen Jamie Oliver ongetwijfeld wel. Dit kookboek is immers het zeventiende boek van hem dat in de boekhandels verschijnt. Tegelijkertijd is het volgens Jamie zelf het meest persoonlijke boek dat hij tot nu toe schreef én het is ook het eerste boek waarbij hij zelf voor de foto’s zorgde.

indexjamiessuperfoodJamie werd op vrij jonge leeftijd bekend als The Naked Chef maar ondertussen is de naam Jamie zo bekend geworden dat kookliefhebbers meteen weten over wie het gaat zodra zijn naam valt. Hij heeft verschillende soorten kookboeken op de markt gebracht. Van basisboeken tot varianten met snelle recepten maar ook een boek met besparende recepten waarin niets verloren gaat en een exemplaar dat zich focust op comfort food. Met dit nieuwe boek draait hij een heel andere richting in.

Je hebt het waarschijnlijk al wel gemerkt … de laatste tijd is er steeds meer aandacht voor gezond en verantwoord koken. De ene kok gaat daar al wat verder in als de andere. Nu denk ik bij die termen niet meteen aan Jamie Oliver. Hij kookt wel gevarieerd maar zijn maaltijden hoorden tot nu toe eerder thuis in de categorie heerlijke lekkernijen.

jamiessuperfoodpotjesmetchiazaadIk was dan ook benieuwd naar zijn visie op gezonde voeding en vroeg me af hoe hij met dit gegeven aan de slag zou gaan. Zijn persoonlijke motivatie om anders te gaan koken en eten was zijn naderende 40ste verjaardag en het besef dat gezondheid je belangrijkste goed is. Hij schreef dit boek niet alleen maar ging aan de slag met zowel artsen als wetenschappers en hoogleraren. Samen puzzelde ze aan de recepten tot deze lekker, vernieuwend én gezond waren. Er werd ook rekening gehouden met de prijs van deze maaltijden vermits Jamie gerechten wilde voorschotelen die gezond én betaalbaar waren. (Foto: Vrolijke fruitpotjes trendy chia en notenmelk)

Als diabeet vond ik het vooral erg handig dat er bij elke recept in dit boek per portie het aantal koolhydraten wordt aangegeven. Sommige cijfers verbaasden me wel vermits ik af en toe meer koolhydraten in de tabel zag staan als verwacht.

jamiessuperfoodgranolapoedertoepassingenEr staan echt heel wat intrigerende recepten in dit kookboek. De veelzijdigheid en lange houdbaarheid van het granolapoeder met noten, zaden, haver en fruit spraken me bijvoorbeeld meteen aan. Ook ben ik een fan van de overzichtelijke foto-collages.

jamiessuperfoodbietjesensardientjesPopulaire gezonde ingrediënten (als chiazaad en quinoa ) waar je de laatste tijd niet omheen lijkt te kunnen komen ook in dit boek aan bod al verwerkt Jamie ze wel op een voor hem kenmerkende speelse wijze. Sommige recepten zien er erg lekker uit, andere maken me vooral nieuwsgierig (supersnel rogge-sodabrood of het granolapoeder) en enkele spreken me niet aan maar zien er wel uit als een Picasso-waardig kunstwerk. (Foto: Bietjes & sardientjes met mierikswortel, youghurt en roggebrood)

Het boek is niet geheel vernieuwend. Ik kwam immers een aantal zaken tegen die ik al eerder had gezien. Gelukkig waren er ook een heel deel originele, speelse en gezonde alternatieven die haalbaar lijken. Jamie slaagt er wel in om gezondere voeding toegankelijker te maken.

jamiessuperfoodbroodbelegsuggestiesIk ben ook fan van de overzichtspagina’s met verschillende variaties op een basisrecept. Dit doet hij bijvoorbeeld met toepassingen van het granolapoeder, maar ook met verschillende versies van vrolijke fruitpotjes met chia en notenmelk of belegideetjes voor je zelfgebakken brood.

Enkele nadelen aan dit boek:

– Er is geen vast aantal porties per gerecht voorzien. Sommige zijn perfect voor twee personen andere voor grotere groepen. Het enige nadeel is dat je ze niet altijd makkelijk kan delen tot de gewenste hoeveelheid. Gelukkig blijven de meeste gerechten wel vrij lang goed waardoor je enkele dagen de tijd hebt om er van te genieten

– Naar het einde toe kreeg ik iets te veel een lifecoach gevoel. Ik ben vooral fan van de recepten en de speelsheid niet zozeer van de begeleidende en motiverende tekst achteraan in het boek.

– Ondanks het feit dat de recepten in dit boek gevarieerd en gezond zijn bevatten sommige van hen teveel koolhydraten waardoor ik ze als diabeet aan me voorbij zal moeten laten gaan. Van sommige hoeveelheden ben ik echt geschrokken. Zo lijkt Quinoa heel wat koolhydraten te bevatten.

jamiessuperfoodbroodjeplatsgeslagengroente

(Foto: Broodje platsgeslagen groente: hummus, avocado & hüttenkäse)

Enkele pluspunten aan dit boek:

– hij bant niet plots allerlei ingrediënten uit zijn keuken maar springt er matiger mee om

– de voor hem typerende speelsheid en soms verrassende smaakcombinaties blijven aanwezig waardoor de recepten nog steeds aanvoelen als echte Jamie-gerechten.

– het boek geeft me niet het gevoel dat ik alles fout doe. Dat gevoel roepen sommige gezondere kookboeken immers al snel bij me op. Tips en richtlijnen zal je zeker terugvinden in Jamie’s Superfood voor elke dag maar het heeft geen belerende houding die schuldgevoelens opwekt.

– Jamie doet zijn uiterste best om zijn enthousiasme op zijn lezers te laten overspringen. Dit doet hij door de voordelen op te sommen en de recepten haalbaar te houden. Motivatie is er dus in overvloed maar geen dwang.

jamiessuperfoodfruitpotjesmetchia

Edit: Uiteraard koos ik ook een recept om uit te proberen. Mijn oog viel op de vrolijke fruitpotjes met chia en notenmelk. Ik had immers nog nooit met chiazaadjes gewerkt, maar ga dat nu wel wat vaker doen. Vooral in de zomer wanneer er wat meer vers (en kleurrijk) fruit beschikbaar is.

jamiessuperfoodpastadiejeblijmaakt

Ook deze ‘Pasta die je blij maakt’ met zoete tomaat, aubergine & ricotta verscheen op tafel. Hij was erg lekker maar ik had het gerecht voor twee personen bereid en kreeg nog niet de helft van mijn portie op. Dankzij de volkoren pasta en de ricotta is dit een vrij stevige maaltijd.

7 gedachten over “Jamie’s Super Food voor elke dag”

  1. Wat leuk dat je zo enthousiast bent over het boek. Ik had em ookal voorbij zien komen maar ik koop eigenlijk nooit geen kookboeken. Vooral omdat je er vaak zoveel ingrediënten voor in huis moet halen. Maar deze ziet er inderdaad erg goed uit. Ik had laatst eens die Chia zaadjes met melk geprobeerd, maar bij mij hebben de zaadjes niet alle melk goed opgenomen, waardoor het maar een raar prutje was geworden. Geen succes dus 😛

    1. Dit boek was zeker een meevaller. Het boek waar ik nu in bezig ben (Deliciously Ella) ziet er ook veelbelovend uit. Ik kook vrij gezond, maar ben het ‘echt’ gezond én verantwoorde koken nu pas meer en meer aan het verkennen.

  2. Leuk die fruitpotjes! Ik ben zelf nogal een kluns in de keuken. Ik geef de appatuur dan vaak maar de schuld, maar we krijgen binnenkort een nieuwe keuken, dus dat excuus kan ik niet meer gebruiken 🙁 🙂 Wellicht dat Jaimy me op weg kan helpen!

    1. Gelukkig was dat hier niet het geval, want anders nodigt zo’n boek me echt NIET uit om aan de slag te gaan. Dan hou ik er alleen maar een slecht gevoel aan over.

Reacties maken me helemaal blij. Laat me dus gerust weten wat je van deze blogpost vindt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.