Super food voor familie en vrienden – Jamie Oliver

superfoodvoorfamilieenvriendenTitel: Super food voor familie en vrienden
Auteur: Jamie Oliver
Uitgeverij: Kosmos Uitgevers
Pagina’s: 285 p.
Prijs: 29,99€

“Na het succes van Jamie’s Super Food komt Jamie Oliver met Jamie’s Family Super Food, een kookboek vol superfood-recepten voor het hele gezin. Trakteer jezelf én je gezin met Jamie’s Family Super Food elke dag op een heerlijke en gezonde maaltijd waar je maar 30 minuten voor in de keuken hoeft te staan! Jamie Oliver laat zien dat super food niet alleen supergezond is maar ook superlekker en dat het heel makkelijk is om een gezond eetpatroon te ontwikkelen voor het hele gezin.”

Mijn mening:

superfoodfamilievriendensaladeroggebroodVooraleer ik het vorige boek las vroeg ik me af of een gezond kookboek van deze kok nog wel zou aanvoelen als een echte Jamie Oliver. Jamie’s Super Food voor elke dag wist die twijfels van de baan te ruimen. Ook in dit boek is zijn speelse aanpak gelukkig nog steeds aanwezig. Je merkt duidelijk dat hij nog steeds met plezier op avontuur gaat door allerlei nieuwe combinaties uit te proberen en zo een lekker én haalbaar gerecht wil bekomen. Ik hou vooral ook van de handige tips die in dit boek verwerkt zijn. Van het vooruitwerken en bewaren waardoor je veel tijd kan besparen tot de vele opties tot variatie die hij zijn lezers aanbiedt. Zo vind je in dit boek maar liefst 18 mogelijkheden om avocado te verwerken als gezond beleg.

Blijkbaar was ik niet de enige die Jamie’s foto’s volledig heeft goedgekeurd. Ook bij Super Food voor familie en vrienden besloot Jamie Oliver opnieuw zelf de foto’s te verzorgen. Eigenlijk is alles wat me in de voorganger van dit boek aansprak ook nu terug te vinden. Uitnodigende collages van een veelvoud aan gerechten, aanlokkelijke kleurrijke foto’s met een huiselijke uitstraling, per recept een duidelijke aangeving van de hoeveelheid voedingsmiddelen die het gerecht bevat, …

Het lettertype is vrij klein waardoor elk recept op één bladzijde past. De handelswijze wordt duidelijk maar wel vrij uitvoerig beschreven. Geen korte opsomming van bondige stappen dus. Elke handeling wordt volledig omschreven. Alles wat je moet doen kan je terugvinden in het recept dus zolang je de aanwijzingen opvolgt kan het eigenlijk niet misgaan.

superfoodfamilieenvriendenontbijtMeerdere recepten spraken me al snel aan. Deels door de kleurrijke en verlokkelijke foto’s maar ook door de combinatie van smaken en het feit dat Jamie Oliver bekende gerechten een speciale én vooral ook gezonde twist geeft. Niet alleen in de categorie Gezonde klassiekers maar ook bij de andere rubrieken. Chocoladehavermoutpap bijvoorbeeld, maar dan op een gezonde en tijdbesparende manier. Je maakt immers op 20 minuten tijd een droog papmengsel dat goed is voor 12 porties. Hierdoor hoef je ’s ochtends het mengsel slechts even aan te lengen met kokoswater en gedurende 3 minuten op te warmen vooraleer je kan ontbijten.

superfoodfamilievriendenallerleiHet traditionele Engelse ontbijt maar dan in een frittata-variant. Een garnalen-cocktail waarbij de klassieke cocktailsaus vervangen wordt door een saus op basis van avocado. Reuzengehaktballen waar zwarte bonen in verwerkt worden. Een basis-minestrone recept dat je aanvult met de seizoensgroenten die op het moment geoogst worden. Bij de keukenhacks viel de Supersnelle pesto me meteen op. Deze kan je immers perfect vooraf maken en vervolgens invriezen. Datzelfde telt ook voor de currypasta’s die verder in deze rubriek aan bod kwamen. We zijn immers maar met twee en krijgen vers gemaakte pesto doorgaans niet meteen opgewerkt. Ik heb een hekel aan verspilling dus dat je deze ook kan invriezen vind ik een groot pluspunt.

superfoodfamilieenvrienden-test-saladeDe gerechten zijn niet ingedeeld volgens hoofd-ingrediënt maar wel volgens soort gerecht. Zo is het Ontbijt de eerste rubriek en volgen vervolgens Snelle happen, Gezonde klassiekers, Salades, Curry’s & Stoofpotten, Ovenschotels, Pasta & Risotto, Soepen, Keukenhacks, Gezond & Gelukkig en als afsluiter een handig registeren om alles snel terug te kunnen vinden. De voorlaatste rubriek is een extra woordje uitleg voor wie dat wil. Jamie Oliver heeft het hier ondermeer over het balanceren van je voedingspatroon, het belang van kauwen, koken met kids, lastige eters, budget-tips, … Dingen waarvan je denkt dat het basiskennis is. Maar dan wel één waarbij het geen kwaad kan om ze af en toe nog eens op te frissen. Het is immers niet omdat je iets weet dat je het ook altijd even goed naleeft. (Foto: de Romige bonte salade met druiven, dragon, kip & croutons werd alvast getest en goedgekeurd. Al hield ik de dressing dus wel apart en liet ik ook de jalapenopepers achterwege.)

superfoodvoorfamilieenvrienden-testDe enige minpuntjes zijn de soms wat langere ingrediënt-lijsten (al kan je de benodigde voedings-middelen gelukkig wel in de meeste supermarkten terugvinden) en het feit dat er eigenlijk geen desserts terug te vinden zijn in dit kookboek. Als zoetebek zou ik het natuurlijk heel leuk vinden om nog wat gezonde maar evengoed lekkere desserts aan mijn collectie toe te voegen. Wie weet spaart hij deze wel op voor een volgende kookboek. 😉 (Foto: Zalm -en garnalenpie met zoete aardappel)

2 gedachten over “Super food voor familie en vrienden – Jamie Oliver”

  1. hmm! ik ben ook fan van Jamie, en ik moet binnenkort een paar bestellingen bij Standaard Boekhandel gaan afhalen… ik denk dat ik deze ook meteen koop! Jouw zalm-pie ziet er zalig uit <3

Reacties maken me helemaal blij. Laat me dus gerust weten wat je van deze blogpost vindt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.