Keukenkastje – Eve O’Sullivan & Rosie Reynolds

keukenkastjeTitel: Keukenkastje
Auteur: Eve O’Sullivan & Rosie Reynolds
Uitgeverij: Becht
Pagina’s: 215
Prijs: 24,95€

“Lekker koken – zonder ingewikkelde of dure ingrediënten – maar gewoon met een paar vaste producten uit je keukenkastje en één of twee verse ingrediënten uit de winkel. Dat kan. In dit boek staan 100 fantastische gerechten die je ook doordeweeks zo op tafel zet.”

Mijn mening:

keukenkastjehartig1Ik hou ervan wanneer een boek ook effectief datgene doet wat je op de achterflap werd beloofd. De samenvatting is erg bondig maar Eve O’Sullivan & Rosie Reynolds maken het ook echt waar. De rubrieken van dit boek zijn ingedeeld op basis van 10 basisingrediënten: kikkererwten, rijst, tomatenblokjes, bloem, pindakaas, eieren, pasta, kokosmelk, chocolade én melk. Samen met nog 20 smaakmakers vormen deze ingrediënten de basis voor vrijwel elk recept dat je in dit kookboek kan terugvinden. Per recept hoef je nog maximum twee voedingsmiddelen vers aan te schaffen in de supermarkt én het gaat hier wel degelijk om ingrediënten die je overal kan vinden.

keukenkastjehartig2Dankzij deze indeling valt het nog meer op hoeveel verschillende richtingen je uitkan met iets basic als kikkererwten of pindakaas. Het is alleen een beetje vreemd doordat je hierdoor zowel hartige als zoete recepten kan terugvinden in elke rubriek. Langs de ene kant is het super handig dat je meteen op zoek kan naar recepten met een specifiek basisingrediënt maar wanneer je gewoon een zoet gerecht wil klaarmaken kan je dus best even de index raadplegen indien je geen zin hebt om het hele boek te doorbladeren op zoek naar inspiratie.

keukenkastjehartig3Niet alleen wordt er gebruik gemaakt van betaalbare ingrediënten die makkelijk te vinden zijn, de recepten hebben doorgaans ook een korte bereidingstijd, ze zijn erg eenvoudig van opmaak én dus ook makkelijk te verwezenlijken indien je de duidelijke omschrijvingen opvolgt.

keukenkastjeingredie%cc%88ntenVooraan in het boek kan je een duidelijk overzicht terugvinden van de favoriete ingrediënten en smaakmakers die gebruikt worden plus een extra woordje uitleg over elk ingrediënt afzonderlijk. Elk van de ingrediënten wordt in dit overzicht weergegeven met een afbeelding én die afbeeldingen worden nadien bij elk recept opnieuw gebruikt om aan te tonen welke voedingsmiddelen je nodig hebt.

keukenkastjezoetHet kleine lettertype van de recepten gaat echter wel een beetje verloren tussen de zware lijnen én het gebruik van de ingrediënten-afbeeldingen. De bereidingswijze is hierdoor heel overzichtelijk maar qua lay-out is het net iets te druk naar mijn zin. Ik vond het ook een beetje jammer dat er niet van elk recept een afbeelding is terug te vinden.

20161017_175444(Foto: Ham en eieren met lente-uitjesdressing)

De grootte van het lettertype krimpt zelfs nog een beetje bij de index waardoor een vergrootglas voor sommigen geen overbodige luxe zal zijn. De info over de recepten die je achteraan het boek kan terugvinden zou ik zelf eerder vooraan het boek hebben vermeld.

20161020_105544(Foto: Miljonairshortbread met gezouten karamel)

Ik heb dus wel enkele kleine opmerkingen bij dit kookboek maar wat me vooral bijblijft na het lezen van Keukenkastje is dat de auteurs in alles de beloofde eenvoud hebben nagestreeft. Geen ellenlange uitweidingen maar een bondige schrijfstijl, overzichtelijke én eenvoudige bereidingswijze, basisingrediënten die je makkelijk in de winkel kan terugvinden. Zelfs de foto’s in dit kookboeken zijn vrij sober én focussen zich echt op de gerechten zonder hierdoor een minder uitnodigend effect te hebben.

Een gedachte over “Keukenkastje – Eve O’Sullivan & Rosie Reynolds”

  1. Een boek dat me zeker ook zou aanspreken. Met weinig ingrediënten een variatie aan recepten op tafel toveren en ook voornaam: ingrediënten die overal verkrijgbaar zijn. Fijn om weten, bedankt voor de tip!

Reacties maken me helemaal blij. Laat me dus gerust weten wat je van deze blogpost vindt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.