Inspiratie voor boekbloggers

Toen ik begon met deze blog ging ik er vanuit dat ik mijn inspiratie vrij snel uitgeput zou zijn. Gelukkig bleek dat niet het geval te zijn. Gek genoeg bleek ik zelfs meer onderwerpen voor blogposts te bedenken zodra ik me had toegespitst op het thema boeken. Ik dacht dat het misschien wel leuk zou zijn om een soort inspiratie-blogpost samen te stellen voor bloggers die even niet meer weten waarover ze zouden kunnen schrijven.

Terugkerende Blogposts:

Recensies zijn natuurlijk een vaste waarde. Al hoeft je ze niet volgens een vast stramien op te stellen. Je kiest zelf hoe frequent en op welke manier je een boek wil bespreken.  Naast boekbesprekingen zijn er op mijn blog nog meerdere terugkerende rubrieken te lezen. Een maandelijkse Aanwinsten-post bijvoorbeeld en elke maand een lijst met Gelezen boeken.

Zelf merk ik dat ik graag de persoon achter een blog wat beter leer kennen dus ook al heb ik een boekblog toch wil ik mijn volgers af en toe een blik achter de schermen gunnen. Elke twee weken verschijnt er daarom een Foto-update. Soms deel ik ook een Right here, Right now of een Facts About Me. Ook Tags zijn een leuke manier om wat meer over jezelf te delen.

Andere terugkerende artikels verschijnen bij mij doorgaans minder frequent. Zo stel ik soms een lijstje samen met mijn favoriete blogposts die ik bij collega-bloggers tegenkwam of deel ik een nieuwe Raaf in de Spotlight waarin boeken voorkomen met een raaf op de cover.  Indien je meedoet aan een leeschallenge is het misschien ook een idee om je vorderingen bij te houden in een Challenge Update. Zelf probeer ik dit maar enkele op het jaar te doen maar je kiest uiteraard zelf hoe frequent jij dit wil doen. Eenmaal per jaar deel ik ook een Mijn leesjaar in cijfers. Ook een Boekenkast in cijfers post verschijnt jaarlijks. Soms deel ik dan meteen ook mijn boekenbudget van een heel jaar én welke boeken ik daarmee kocht.

Covers en Titels zijn trouwens een grote inspiratiebron voor me. Zo verschenen er al een heel deel blogposts die uitsluitend gebaseerd zijn op één terugkerend element dat in verschillende covers of titels aanwezig is. Allemaal boekcovers met bloemen bijvoorbeeld.

Voorbeelden:
Steeds een tikkeltje meer
Tegenstellingen
Seizoenslezen
Harry Potter cover in verschillende landen
Gedeelde titels
Boeken voor boekhouders
Kleurrijke boeken
De tijd lezen
Een ondervraging in boeken
Ik tel tot tien
Here, there, everywhere

Terugblikken

 Tja, ik ben nu eenmaal een nostalgisch iemand en hou er van om terug te blikken op zaken. Dat kan een Bookstagram-challenge, een leesmarathon of een swap-actie zijn waar ik aan deelnam. Maar ook een bezoek aan de Boekenbeurs, het Boekenfestijn of een ander evenement.

Nog meer terugblik-ideetjes? Tuurlijk … welke auteurs leerde je kennen? Wat waren je favoriete boeken? Welke boeken vielen tegen? Wat zijn je lievelingscovers van het afgelopen jaar? Hoe ziet jouw leesjaar er uit in cijfers (aantal boeken, bladzijden, welke genres, … )

Boekenkast zelf als inspiratiebron:

Vaak krijg ik spontaan inspiratie door naar mijn boekenkasten te kijken. Dan valt me iets op of stel ik mezelf een vraag en wat later heb ik een nieuwe blogpost klaarstaan.

Voorbeelden:
van welke auteur heb je de meeste boeken?
– welke reeksen heb je volledig in je bezit?
welke series wil je nog vervolledigen?
of zijn er net aan aantal die je niet meer wil verderlezen …
– heb je gesigneerde boeken?
– toon je favoriete boeken per genre.
deel eens een keertje shelfies ipv selfies. (dit probeer ik elk jaar een keer te doen vermits de inhoud van mijn boekenkasten er vaak anders uit ziet.)
toon de inhoud van je boekenkast een keer in cijfers (per genre, aantal bladzijden, …)
doe hetzelfde met je tbr
wat is het verhaal achter je boeken – waar komen ze vandaan?
– wat staat er buiten boeken nog in jouw kasten?
deel je favoriete covers
– toon ons een aantal openingszinnen die je fantastisch vond
– welke boeken staan al het langste in je kast?
van welke boeken nam je afscheid?
– heb je een aantal kringloopkoopjes in je bezit?

Doe eens gek:

Je kan natuurlijk ook eens iets helemaal anders doen. Zotte ideetjes zijn vaak heel fijn om uit te werken. Al vraag ik me even vaak halverwege zo’n blogpost af waar ik in hemelsnaam aan begonnen ben. Een beetje zoals bij deze Inspiratie-post die weer veel te uitvoerig wordt en dus zal moeten worden opgesplitst.

Voorbeelden:
– Fictionista
You are what you read
It’s laminated
– Sommige liedjes zijn nooit meer hetzelfde
– één letter = groot verschil
– gekke dingen die een boekenwurm doet
– Wat als?
– Fandom Fusion Friday
– een lijstje vol met lijstjes voor wie net als ik graag het overzicht bewaard
– maak een boekenslang
– of bookspinepoetry

Wat is jouw persoonlijke mening over …

Als mensen je blog volgen is de kans groot dat ze benieuwd zijn naar hoe jij over bepaalde zaken denkt. Hieronder kan je alvast enkele voorbeelden terugvinden die ik zelf besproken heb.

deel je boekergernissen in een lijstje
of ga dieper in op één specifieke ergernis (het stopzetten van een vertaling halverwege een serie bijvoorbeeld, of halfweg een reeks plots voor een heel nieuwe cover kiezen zodat de boeken niet bij elkaar passen)
hoe denk jij over de term Guilty Pleasures?
wanneer voel jij je het meest een boekenwurm
welke boeken vond je niet leuk?
waaraan kan je in jouw huis zien dat er een boekenwurm woont?
wanneer besluit jij een blog al dan niet te volgen?

Wat denken jullie … zal ik nog een tweede inspiratie-blogpost plaatsen? Of hebben jullie ondertussen voldoende inspiratie om er weer een tijdje tegenaan te kunnen?

4 gedachten over “Inspiratie voor boekbloggers”

    1. Merk jij ook dat je nog meer inspiratie krijgt wanneer je vaker blogt? Het valt me immers echt op dat ik door meer te bloggen nog meer ideetjes krijg.

    1. Terugkerende rubrieken helpen echt indien je een vast blogschema wil hé. Die zorgen ervoor dat er met vaste regelmaat iets nieuws verschijnt en elke week een lijstje delen is uiteraard sowieso leuk. Ik merk vaak dat onderwerpen die ik in concept heb staan aan bod komen bij de TTT maar je komt natuurlijk al snel bij dezelfde onderwerpen uit wanneer het over boeken gaat. Ik vrees dat dat niet te vermijden is.

Reacties maken me helemaal blij. Laat me dus gerust weten wat je van deze blogpost vindt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.