Ready – Set … Stop!

readysetstopBoekenworm, Booknerd, liefhebber van het geschreven verhaal, … Er bestaan een massa bijnamen voor mensen die net als ik gek zijn van boeken. En ja, die boekenwormen durven zich wel eens te ergeren. Ik zou hier een hele lijst met boekgerelateerde ergernissen kunnen opsommen. Nu ja, toch minstens een lijstje met zaken die me huiveringen bezorgen. In deze blogpost ga ik het slechts over één van deze vervelende zaken hebben. Namelijk … series die men plots halverwege niet meer wil vertalen.

Dat zijn er namelijk wel enkele en jullie kennen ongetwijfeld het gevoel die deze boeken bij je oproepen…

Dankzij een bezoekje aan de boekenwinkel of bibliotheek ontdek je een nieuwe reeks die je nog niet kent. Dat eerste deel lijkt je meteen aan te spreken én je bent echt super enthousiast over deze nieuwe ontdekking en uiterst gelukkig vermits er nog een heel deel boeken op je staan te wachten. Soms kan je zelfs meteen het ene na het andere boek verslinden wanneer je een serie vrij laat ondekt en hoef je dus niet een jaar te wachten op een vervolgdeel. En dan … blijkt er plots een einde aan te komen terwijl Goodreads toch wel echt aangeeft dat deze serie uit veel meer delen bestaat. Een ontdekking die bij mij steeds op nieuw een groot gevoel van ontgoocheling en frustratie als gevolg heeft ….

Bij deze reeksen bijvoorbeeld …

De Nachtjager-serie van Jeaniene Frost

halverwegehetgraf meteenbeeninhetgraf

Ik heb echt genoten van de eerste twee boeken uit deze reeks waarin Cath en Bones de hoofdrollen vervullen. Die staan hier mooi in de kast te prijken maar missen dus nog wel de volgende boeken. Eigenlijk was ik van plan om de overige boeken te bestellen – maar dan passen de covers niet bij elkaar én ik heb in Joany’s recensie gelezen dat ze best wel ontgoocheld was in het derde boek.

Enchanted Inc – Shanna Swendson
De eerste drie boeken uit deze reeks ontdekte ik enkele jaren terug in de Stadsbibliotheek. Ik las ze toen kort na elkaar en ontdekte vervolgens dat de overige boeken niet beschikbaar waren in de bibliotheek. Of beter … nergens – toch niet wanneer ik ze in het Nederlands wil lezen. Ook hier heb ik nog niet verder gelezen omdat het me te gek lijkt om de latere delen aan te schaffen als fysiek boek wanneer ik de eerste drie al gelezen heb.

The Hollows – Kim Harrisonkimharrison

Ook deze reeks ontdekte ik via de bibliotheek – waarna ik het ene boek na het andere verslond om dan uiteindelijk met een ‘hongertje’ te blijven zitten. Kort nadien kon ik deel 4 tot en met 9 vrij voordelig aanschaffen in een tweedehandse Engelse boekenwinkel in Gent. Dat deed ik dus wel ook al is het een gek zicht om slechts 4 delen uit een reeks in mijn bezit te hebben – en dan zelfs niet de eerste vier.

Heldin van de Duisternis-reeks – Abigail Gibbs

violetherfstroos
Violet won ik dankzij Xander Uitgevers, het tweede deel uit deze serie mocht ik recenseren. Maar ondertussen zijn we al een tijdje verder en heb ik niets meer gehoord of gelezen over een vervolg. Misschien moet ik maar eens even opzoeken of er in het Engels al wel een derde boek is gepubliceerd. Wie weet is Abigail Gibbs nog steeds aan het werk …

The Lunar Chronicles – Marissa Meyer
Dat is dan weer niet het geval bij deze Lunar Chronicles. Ik vond deze serie heel leuk door de originele invalshoek – een hervertelling van bekende sprookjes waarin droids een onmisbare rol spelen. Jammer genoeg werd er blijkbaar besloten om de vertaling te stoppen na het publiceren van de eerste twee boeken. Hierdoor las ik ‘Cress’ tot nu toe nog steeds niet.

On Dublin Street – Samantha Young

eenverleidelijkaanbod eengevaarlijkverlangen
Ook bij deze reeks ben ik niet helemaal zeker wat er aan de hand is. Ik weet dat ‘On Dublin Street’ uit meerdere delen bestaat – maar weet niet of men wel/niet van plan is om die overige boeken nog verder te vertalen.

Charley Davidson van Darynda Jones

Oftewel die van ‘Eerste steen rechts’ en vervolgens ‘Tweede steen links’ … Of was het nu net omgekeerd? In ieder geval is er ook hier geen derde boek verschenen terwijl de oorspronkelijke serie momenteel al uit 8 delen bestaat.

Kennen jullie nog zo’n series? Oftewel … welke reeksen kan ik volgens jullie best meteen in het Engels aanschaffen om dit probleem in de toekomst te voorkomen?

5 gedachten over “Ready – Set … Stop!”

 1. Ik erger me dood als ze een reeks beginnen te vertalen en dan opeens stoppen. Dan heb ik een deel in het Nederlands en een deel in het Engels in mijn boekenkast of op ereader.

  Ik wacht nog steeds op het vervolg van dromendochter en sterrenlicht. Denk niet dat angel fever ooit vertaald zal worden. ‘k las intussen al deel 5,6 en 7 van Bella Andre in het Engels gelezen. De boeken van Abbi Glines en Jessica Clare heb ik ook in het Engels doorgelezen en dan gaan ze opeens wel door met vertalen.

  Ik hoop trouwens dat ze de middernachtserie van Lara Adrian verder gaan vertalen, het ging vlot en nu vind ik er opeens niets meer over (weet wel dat deel 8 nog komt).

  1. Bij Jessica Clare had ik ook al enkele boeken verder gelezen in het Engels. Die serie vind ik echt super luchtig en ontspannend. Het dertiende deel van de Middernacht-serie zou binnenkort in het Engels moeten uitkomen. Misschien moeten de uitgeverijen met een aantal termijnen rekening houden zodat de vertalingen niet te snel verschijnen? Het negende boek komt inderdaad binnenkort uit en hopelijk komen nadien ook de overige delen nog aan de beurt.

 2. Ik ben ook een grote fan van Abigail Gibbs! Ik weet niet of de boeken nog vertaald worden, maar Abigail is bezig met het derde boek te schrijven!

 3. Animorphs! In het Nederlands gingen ze maar t/m deel 14, in het Engels waren er 54 boeken (+ nog wat extra). Ik had zelfs Deltas gemaild of ik ze niet verder mocht vertalen… Maar het probleem was niet dat de vertaler had besloten ermee op te houden 😛 Tsja, dan maar in het Engels kopen…
  Van de Buffy/Angel boeken was ik blij dat ik ze meteen in het Engels had gekocht, want er zijn er maar een paar naar het Nederlands vertaald.

Reacties maken me helemaal blij. Laat me dus gerust weten wat je van deze blogpost vindt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.