Boeken over Boeken #8 : de rubrieken die tot nu toe nog niet aan bod kwamen

Deze blogpost stond al enkele jaren tussen mijn concepten. De reden dat ik het steeds voor me uitschoof was omdat ik al een vermoeden had dat dit een beetje uit de hand kon lopen. Wat dat betreft had ik helemaal gelijk. In plaats van een cover -of titelpost wilde ik het een keer hebben over boeken waarin boeken centraal staan. Boeken over boeken dus én wat zijn er daar veel van. Alle boeken vermelden die hiervoor in aanmerking komen is dus sowieso een mission impossible. Blijkbaar leek zelfs een beperkte selectie te omvangrijk om in één blogpost te delen.

Eerder verschenen er al lijstjes waarin boeken, boekenwinkels, bibliotheken, boekenclubs en boekige Young Adult , jeugdboeken en prentenboeken centraal stonden.

Vandaag deel ik enkele Boekige boeken uit verschillende categorieën.

We beginnen met invulboekjes. Al geef ik meteen eerlijk toe dat ik daar zelf niet zo’n fan van ben. Ik zou zo’n boekje sneller kopen wanneer het een gewoon notitieboek met lijntjes was zodat ik er zelf allerlei lijstjes in kon neerpennen. Boeken die ik nog wil lezen, boeken die ik nog wil kopen, … Ik moest ze natuurlijk wél vermelden in deze categorie vermits ze perfect voldoen aan de omschrijving Boeken over boeken.

Deze My Reading Journal van Young & Awesome was denk ik één van de eerste invulboekjes voor boekenwormen die ik dicht bij huis tegenkwam.

In dit boek kon je niet enkel boekbesprekingen neerpennen maar ook allerlei lijstjes die de uitgeverij zelf had uitgekozen. Een wenslijst, magische werelden, personages waar je mee zou willen uitgaan, mooie zinnen, alternatieve eindes, …

Toen ik de aankondiging van dit ‘notitieboek’ zag was ik meteen fan. Alleen bleek het toen ik het in de winkel eindelijk in handen had om een invulboekje te gaan. Ik neem tijdens het lezen wel notities die ik later uitwerk tot een recensie voor op mijn blog maar ik schrijf ze niet netjes in een boekje. Ik vind het nog steeds jammer dat dit exemplaar niet ook als notitieboek verschenen is want dan zou daar ondertussen een steeds langer wordende wenslijst hebben ingestaan. Plus een met de boeken die ik in de bibliotheek wil ontlenen, plus favorieten per genre, …

Dit exemplaar werd door mede-boekenblogster Joany van Craving Pages ontworpen. Ik moest lachen om de tekst. Alleen wat jammer dat die klusjes vervolgens niet verdwijnen terwijl je aan het lezen bent. Dat zou nog fijner zijn geweest.

In dit exemplaar kan je boekrecensies neerpennen maar ook in een jaaroverzicht bijhouden wanneer bepaalde boeken uitkomen, je kan per maand je favoriete boeken invullen, een leesuitdaging voor jezelf bijhouden, …

Er zijn echter ook een aantal comics terug te vinden waarin de hoofdrol is weggelegd voor boeken.

Debbie Tung volgde ik al een tijdje via Instagram toen ik haar zag aankondigen dat ze een boek zou publiceren dat volledig rond het leven van een boekenworm draaien wist ik meteen dat ik het moest bestellen en daar heb ik nog geen moment spijt van gehad.

Vrijwel elk van de cartoons die in dit boek terug te vinden zijn herkenbaar. Het is echt genieten om daar af en toe doorheen te bladeren.

Grant Snider heeft een andere tekenstijl maar zijn werk is evenmin enorm herkenbaar. Er zijn doorgaans ook veel details in zijn tekeningen verwerkt waardoor je vaak nog iets anders ontdekt wanneer je het een tweede keer uit de kast haalt. Of vaker uiteraard. Toen ik dit boek kort besprak leek mijn omschrijving zelfs meer op een gedicht dan op een recensie.

Ook Reading Quirks, Weird things that Bookish Nerds do! van The Wild Detectives en Laura Pacheco verdient een plekje in dit korte lijstje.

Net als de vorige twee boeken bevat het opnieuw erg herkenbare situaties. Bijvoorbeeld eentje waarin iemand zich in allerlei gekke bochten wringt om toch maar te kunnen zien wat die ene persoon in de bus/tram/trein aan het lezen is. Om dan vervolgens super blij te zijn wanneer het gaat om een boek dat jezelf leuk vond. Ik beken alvast schuld want dat heb ik toen ik vaker met het openbaar vervoer meermaals gedaan.

Manga’s ben ik nog maar vrij recent beginnen ontdekken maar ook binnen deze soort boeken zijn heel veel verschillende genres terug te vinden. Zelf ben ik uiteraard het meeste benieuwd naar verhalen waarin boeken centraal staan. Je hebt twee van deze series al eerder op mijn blog zijn verschijnen maar ik ben ondertussen dan ook helemaal fan van zowel …

Ascendance of a Bookworm waarvan het verhaal wordt geschreven door door Miya Kazuki en de illustraties worden gemaakt door Suzuka. Tegenwoordige tijd vermits deze tijd nog lopende is. Deze week kwam net het tweede boek uit Deel 2 toe en dat ga ik zo meteen dan ook lezen.

als Magus of the Library. Ook deze reeks is momenteel nog lopende (ik ben nog aan het wachten tot deel 5 hier toekomt zodat ik ook daar in verder kan lezen). Ze is gebaseerd op Kafna of the Wind van Sophie Schwimm en werd vertaald door Hiroto Hamada. De illustraties worden verzorgd door Mitsu Izumi.

Ik hoop in de toekomst nog meer manga’s te ontdekken waarin de focus op boeken ligt. Bij deze is dat misschien iets minder het geval dan bij de vorige twee maar ik ben wel heel benieuwd naar deze Beauty and the Beast manga die zowel Belle’s verhaal vertelt als dat van het beest. Het is trouwens niet de enige manga die gebaseerd is op mijn favoriete sprookje.

Deze versie van Kaori Yuki ziet er echter een pak sinister uit en loopt nog steeds.

De Beauty and the Beast of Paradise Lost reeks telt ondertussen al vier delen dus ik vraag me af in hoeverre ze zich beperken tot een hervertelling van het klassieke verhaal of de wereld verder laten uitgroeien.

De Walvisbibliotheek is dan weer een prachtige graphic novel waarin boeken en verhalen een centrale rol spelen. Het verhaal is van Zidrou en Judith Vanistendael nam de illustraties voor rekening. Vergeet de Vijftig Tinten Grijs trilogie. In dit ene boek wordt op een prachtige wijze met minstens vijftig tinten blauw gespeeld.

Vervolgens zijn er ook nog heel veel non-fictie boeken over boeken terug te vinden.

Pulitzerprijswinnaar en literair criticus Michiko Kakutani deelt meer dan 100 persoonlijke, tot nadenken stemmende essays over boeken die voor haar belangrijk zijn en die helpen de wereld waarin we leven te verlichten.

Lezers zullen boeken ontdekken van de meest begaafde schrijvers. Van favoriete klassiekers die het lezen of herlezen waard zijn tot non-fictie, die ons sociale en politieke landschap en enkele van de meest urgente problemen van vandaag belichten. Auteurs als Elizabeth Kolbert, Margaret Atwood, Don DeLillo, William Gibson en Ian McEwan.

Met prachtige illustraties is Ex libris een gepassioneerde herinnering aan waarom lezen belangrijker is dan ooit.

In twenty years behind the till in The Bookshop, Wigtown, Shaun Bythell has met pretty much every kind of customer there is – from the charming, erudite and deep-pocketed to the eccentric, flatulent and possibly larcenous. In Seven Kinds of People You Find in Bookshops he distils the essence of his experience into a warm, witty and quirky taxonomy of the book-loving public. So, step inside to meet the crafty Antiquarian, the shy and retiring Erotica Browser and gormless yet strangely likeable shop assistant Student Hugo – along with much loved bookseller favourites like the passionate Sci-Fi Fan, the voracious Railway Collector and the ever-elusive Perfect Customer.

–> Van deze auteur kan je ook de volgende Boekige boeken lezen: The Diary of a Bookseller (dit boek werd ook vertaald als Dagboek van een Boekverkoper), Confessions of a Bookseller en Remainders of the Day: A Bookshop Diary.

A John Cleese Twitter question [‘What is your pet peeve?’], first sparked the “Weird Things Customers Say in Bookshops” blog, which grew over three years into one bookseller’s collection of ridiculous conversations on the shop floor. From ‘Did Beatrix Potter ever write a book about dinosaurs?’ to the hunt for a paperback which could forecast the next year’s weather; and from ‘I’ve forgotten my glasses, please read me the first chapter’ to ‘Excuse me… is this book edible?’

We’re not talking about rooms that are just full of books.

We’re talking about bookshops in barns, disused factories, converted churches and underground car parks. Bookshops on boats, on buses, and in old run-down train stations. Fold-out bookshops, undercover bookshops, this-is-the-best-place-I’ve-ever-been-to-bookshops.

Meet Sarah and her Book Barge sailing across the sea to France; meet Sebastien, in Mongolia, who sells books to herders of the Altai mountains; meet the bookshop in Canada that’s invented the world’s first antiquarian book vending machine.

And that’s just the beginning.

The Bookshop Book is a love letter to bookshops all around the world.

Ever find yourself mainlining coffee at work in an effort to stay awake after a late night with a page-turner you just couldn’t put down? Does the thought of being stuck on a train/plane/bus without a book fill you with more existential angst than a Camus novel? Were you too traumatized to leave your bed for days after finishing The Time Traveler’s Wife? If any of these scenarios sound familiar, then chances are you’re a book lover, but what kind of bibliophile are you? Perhaps you’re The Cryer, who doesn’t enjoy a story until at least a pint of real tears have been shed. Or maybe you’re The Adulterer, who struggles to commit and never has less than four books on the go, or The Abuser, whose “treat ‘em mean” attitude leads to turned-down corners, broken spines, and water-damaged pages. With over 20 hilarious bookworm profiles, you’re sure to spot a good few character traits that any member of the literati will recognize.

Books were always Sarah Clarkson’s delight. Raised in the company of the lively Anne of Green Gables, the brave Pevensie children of Narnia, and the wise Austen heroines, she discovered reading early on as a daily gift, a way of encountering the world in all its wonder. But what she came to realize as an adult was just how powerfully books had shaped her as a woman to live a story within that world, to be a lifelong learner, to grasp hope in struggle, and to create and act with courage.

She’s convinced that books can do the same for you.

Join Sarah in exploring the reading life as a gift and an adventure, one meant to enrich, broaden, and delight you in each season of your life as a woman. In Book Girl, you’ll discover:

  • how reading can strengthen your spiritual life and deepen your faith,
  • why a journey through classic literature might be just what you need (and where to begin),
  • how stories form your sense of identity,
  • how Sarah’s parents raised her to be a reader—and what you can do to cultivate a love of reading in the growing readers around you, and
  • 20+ annotated book lists, including some old favorites and many new discoveries.

Whether you’ve long considered yourself a reader or have dreams of becoming one, Book Girl will draw you into the life-giving journey of becoming a woman who reads and lives well.

Romans zijn vaak meer dan alleen een verhaal. Er wordt met structuur gespeeld, met perspectief, beelden en taal, waardoor een boek extra betekenis of een tweede laag krijgt. Aan de hand van heel veel fragmenten uit bekende romans laat Lidewijde Paris in Hoe lees ik? zien hoe literatuur werkt en hoe je, bijvoorbeeld, betekenis kan geven aan een ontdekte metafoor of een perspectiefwisseling. Dat maakt dit boek tot een basisboek voor veel lezers.

Weet je nog toen je voor het eerst met Alexander en Oom Trotter op stap ging? Of hoe je ooit uren slaap verloor om het geheim van de steen der wijzen te ontrafelen? Zo maak je een lezer toont met helder advies en kennis van zaken hoe je dergelijk leesplezier met de paplepel kan meegeven. Tegenwoordig worden we overrompeld met berichten over het belang van lezen. En met reden: de voordelen van lezen voor de ontwikkeling van een kind zijn gigantisch. Maar tegelijkertijd tonen de nieuwsberichten dat er werk aan de winkel is als het op het verspreiden van die leesmicrobe aankomt. En voor dat werk, is alle hulp welkom. Vandaar dit boek. Verspreid over vier hoofdstukken neemt Zo maak je een lezer je mee langs de verschillende fases van een kinderleven met leeftijdsgebonden suggesties om de liefde voor boeken aan te moedigen, tips om een ongeïnteresseerde lezer alsnog te betrekken en handige overzichten met waar je best op let of net voor oppast wanneer je je boekencollectie uitbreidt. De auteurs nemen doorheen deze onmisbare gids de tijd om fabeltjes te ontkrachten, de zorgen van ouders, leerkrachten en opvoeders te sussen en boven alles hun onbetaalbare levenslessen te delen op een positieve en laagdrempelige manier.

There’s no such thing as too many books, simply not enough places to put them

Decluttering is all the rage, but what do you do when your preferred interior decor is miles of overstuffed bookshelves? If you can’t bring yourself to clear your collection, SHELF RESPECT will validate your life choices.

Do you alphabetise your books or organise by genre… or (heaven forbid) colour? Have you merged your collection with your other half’s? (And do you write your name inside the cover, just in case?) Do you keep all the books you’ve read, or only the most cherished? Is there such a thing as too many books? (No.)

Bound to provoke (good-natured) debate between Bibliophiles, SHELF RESPECT is a charmingly illustrated book in defence of towering TBR piles and overflowing shelves… no matter how you choose to organise them.

Er zijn ongetwijfeld nog heel wat boeken die een plekje in één van deze Boeken over Boeken-lijsten had verdiend. Ik hoor het dan ook graag wanneer jullie nog aan titels denken die ik vergeten ben. Van cartoons over mede-boekenwormen wil ik er bijvoorbeeld heel graag nog enkele ontdekken. Maar ook manga’s of graphic novels tips zijn zeker welkom.

2 gedachten over “Boeken over Boeken #8 : de rubrieken die tot nu toe nog niet aan bod kwamen”

  1. Je kan nooit te veel boeken hebben. Uit het boek Freakonomics: mensen die veel boeken in huis hebben, hebben slimmere kinderen. Daarvoor dus.

Reacties maken me helemaal blij. Laat me dus gerust weten wat je van deze blogpost vindt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.