Boeken over boeken #6: prentenboeken

Deze blogpost stond al enkele jaren tussen mijn concepten. De reden dat ik het steeds voor me uitschoof was omdat ik al een vermoeden had dat dit een beetje uit de hand kon lopen. Wat dat betreft had ik helemaal gelijk. In plaats van een cover -of titelpost wilde ik het een keer hebben over boeken waarin boeken centraal staan. Boeken over boeken dus én wat zijn er daar veel van. Alle boeken vermelden die hiervoor in aanmerking komen is dus sowieso een mission impossible. Blijkbaar leek zelfs een beperkte selectie te omvangrijk om in één blogpost te delen.

De volledige serie zal dan ook vermoedelijk 8 blogposts bevatten. Ik waarschuw jullie bij deze alvast dat mijn boekenwenslijst tijdens het samenstellen van deze lijstjes behoorlijk is aangegroeid en dat ik niet aansprakelijk ben indien jullie hetzelfde overkomt.

Eerder verschenen er al lijstjes waarin boeken, boekenwinkels, bibliotheken, boekenclubs en boekige Young Adult boeken centraal stonden. Vandaag deel ik enkele prentenboeken waarin boeken centraal staan. Nu ja, enkele is relatief hé. Het werd immers een vrij lange lijst.

Peuzel, het boekmonster – Emma Yarlett

Peuzel is een monstertje dat van alles oppeuzelt, maar toch wel het allerliefst peuzelt aan boeken. Hij belandt in verschillende boeken, waar hij de loop van het verhaal drastisch verandert. Hij neemt bijvoorbeeld de rol van Roodkapje over en maakt een rommeltje in het huis van de drie beren. Uiteindelijk belandt hij weer in zijn eigen boek, waar getracht wordt hem gevangen te houden. Maar op de laatste pagina zien we dat hij toch weer ontsnapt is.

De ridder die niet wilde vechten – Helen & Thomas Docherty

Leo is een rustige, vriendelijke ridder die niets liever doet dan lezen. Maar mama en papa vinden dat een ridder af en toe moet vechten. Daarom sturen ze Leo op pad om een draak te temmen …

Het boekenliefje – Helen & Thomas Docherty

In elk huis, bij alle dieren, wordt er ’s avonds voorgelezen. Maar dan beginnen alle boeken te verdwijnen. Een dapper konijntje wil het mysterie van de verdwenen boeken oplossen, en ontdekt dat er een verdrietig klein boekendiefje rondsluipt. Het boekendiefje wil heel graag een boekenliefje zijn en zoekt iemand die hem wil voorlezen …

Het boek zonder verhaal – Carolina Rabei

Dusty is een bibliotheekboek dat niemand ooit heeft geleend. Hij droomt ervan dat iemand hem op een dag wil lezen. Zal dat ooit gebeuren?

 

 

Lila het voorleesmuisje – Natalie Quintart

Lila is een heel slimme muis. Ze woont in een boekenkast en ze verslindt het ene verhaal na het andere. Op een dag merkt ze dat haar oogjes niet meer goed werken. Lila gaat op zoek naar een bril en vindt er een … op de snuit van Anatole, een heel luie kat.

Nog een keer – Emily Gravett

Het draakje Fred moet naar bed.
Er is nog tijd voor een verhaaltje.
Fred vindt het zo mooi,
dat hij het nog een keer wil horen.
En nog een keer. En nog een keer.
En nog een keer. En nog een keer…

Het boek van Hamlet – Hrefna Bragadottir

Hamlet is gek op boeken.
Hij droomt zelfs van een eigen boek.
Als hij auditie mag doen om in een verhaal te komen,
laat hij trots al zijn talenten zien.
Zou de jury onder de indruk zijn?

 

Het is een boek – Lane Smith

Aap zit rustig een boek te lezen, maar wordt voortdurend gestoord door Ezel, die helemaal niet begrijpt wat Aap aan het doen is. Hij bestookt hem met vragen over dat vreemde ding in zijn handen.

‘Hoe scrol je naar beneden?’
‘Niet. Ik sla de bladzijde om. Het is een boek.’
‘Kan je ze laten vechten?’
‘Nee. Het is een boek.’

Je kan er niet mee bloggen, sms’en of twitteren. Je hebt geen wachtwoord nodig, geen gebruikersnaam…
Het is een boek!

Als Ezel dan maar zelf een kijkje neemt, stopt hij opeens met vragen stellen…

Doe dit boekje open – Jesse Klausmeier

Doe dit prentenboek open, en je merkt het meteen: hier gebeurt iets bijzonders. Het lijkt wel een toverbalboek. Er komen steeds nieuwe boekjes tevoorschijn, in allerlei kleuren.

Met dit boek heb je niet alleen een voorleesboek in handen, maar ook een verrukkelijk boek voor de jongste lezertjes. Tekeningen, tekst en typografie nodigen uit om het tal van keren door te nemen. En telkens nieuwe ontdekkingen te doen. Over kleuren, over vriendschap, en over de magische wereld en kracht van boeken.

Gezocht: Koen Konijn, boekenboef – Emily MacKenzie

Koen Konijn houdt ontzettend veel van lezen. Als hij zijn eigen boeken uit heeft, gaat hij zelfs op pad om boeken te stelen. Hij breekt in bij Arthur. Maar die ziet al snel de lege plekken in zijn boekenkast. Samen met de politie gaat hij op zoek naar de boekenboef.

Alarm! Koen Konijn en de stiekeme boekenbijter – Emily MacKenzie

Koen Konijn houdt van boeken: dunne boeken, dikke boeken, grappige boeken, avonturenboeken en alle andere boeken. Het liefst kruipt hij met een fijn verhaal in een rustige hoek. Maar… het is bijna nooit meer lekker rustig!Daar zorgt Kenny, Koens kleine broertje, wel voor.

Koen kruipt in de keukenkast, verschuilt zich in het schuurtje en gaat naar zijn favoriete winkel. Maar nergens vindt hij een stil plekje waar hij lekker kan lezen. Als hij vervolgens ook nog een groot rond gat in zijn lievelingsboek ontdekt, is de maat vol. Iemand heeft een hap uit zijn boek genomen! Maar wie? Koen is vastbesloten om de stiekeme boekenbijter te vinden.

De boekenberg – Rocio Bonilla

Lucas wist het zeker. Hij was geboren om te vliegen. Hij keek naar de vliegtuigen in de lucht, probeerde allerlei soorten vleugels te maken en vroeg zelfs aan de Kerstman of hij hem niet kon laten vliegen! Maar niets werkte…

Tot zijn moeder hem op een dag uitlegde dat er ook andere manieren zijn om z’n droom waar te maken. Ze gaf hem een boek en vanaf dat moment begon Lucas te vliegen, zonder dat hij het doorhad…

Pas op! Dit boek bijt! – Nick Bromley

Pas op! Dit boek is niet wat het lijkt! Er zit iets in wat er niet hoort. Iets wat bijt… Het is een supergrote krokodil! Pas op! Het verhaal begint heel lief, met een lelijk klein eendje dat anders is dan zijn broertjes en zusjes, maar dan wordt al snel duidelijk dat er iets in het boek zit wat er niet hoort. Iets wat bijt… Het is een supergrote krokodil! Eerst begint hij de letters op te eten en dan neemt hij zelfs een hap uit het omslag… Die engerd moet zo snel mogelijk het boek uit. Maar hoe?

Vigo’s vliegende boekwinkel – Jen Campbell

Vigo de draak is gek op boeken en leest ze graag voor aan iedereen die ze maar horen wil. Jammer genoeg zijn de dorpsbewoners doodsbang voor hem…

Gelukkig leert hij Luna kennen. Zij houdt net zoveel van verhalen als hij. Samen bedenken ze een plan om een boekwinkel te beginnen – een vliegende boekwinkel, welteverstaan – boven op Vigo’s rug!

De wolf die uit het boek viel – Thierry Robberecht

Toen hij nog in het boek zat, was de wolf een flinke kerel. Maar het boek valt op de grond – dat heb je met zo’n volle boekenkast! – en de wolf buitelt er zomaar uit. Bang dat hij is van de grote, enge kat! Hij probeert zich te verstoppen in een van de boeken, maar belandt telkens in het verkeerde verhaal…

Otto de boekenbeer – Katie Cleminson

Otto is een boekenbeer. Hij woont in een boek. Dat boek staat in een kast in een huis;
Otto is blij als kinderen zijn boek lezen. Maar Otto heeft een groot geheim. Als niemand kijkt, komt Otto zijn boek uit!

Niet brullen in de bieb! – M.Knudsen

Mejuffrouw Slingelandt, bibliothecaresse, houdt er strenge regels op na: niet eten, niet rennen en geen herrie maken in de bibliotheek.
Die regels gelden ook voor de leeuw die op een dag komt binnenwandelen, en zolang hij zich eraan houdt mag hij best blijven. De leeuw is in de bibliotheek trouwens helemaal in zijn element: zijn zachte lijf vormt een heerlijk kussen bij het voorlezen en met zijn start stoft hij de planken af. Maar hoe nuttig hij echt is blijkt als er op een dag iets ergs gebeurt.

De fantastische vliegende boeken van Marius Mindermeer – William Joyce

Marius Mindermeer hield van woorden. Hij hield van verhalen. Hij hield van boeken. Maar in elk verhaal gebeurt wel iets vervelends. Op een dag werd de hemel donker. De wind begon te waaien en woei en woei… tot alles wat Marius kende verwaaid was. Maar de kracht van een verhaal zal alles redden.

Het kiekeboek – Malachy Doyle en Rowan Martin

Ga met Poes en Hond op jacht door de bekendste sprookjes in dit Kiekeboek.

 

 

 

 

Muis gaat naar de boekwinkel – Lucy Cousin

Vandaag gaat Muis naar de boekwinkel. Ze wil een cadeau kopen voor Kora Kip. Wow! Er zijn zoveel leuke boeken om uit te kiezen! Voor alle vriendjes is er een boek. Over vogels, piraten, cowboys en een raket. Over tekenen en een dinosaurus. Als de vriendjes een mooi boek hebben uitgezocht, eten ze iets lekkers in een boekencafé. Dan rekent Muis af bij de kassa en neemt de bus naar Kora. Kora wil meteen samen het boek lezen. En nog een keer, en nog een keer!

Ik hou niet van boeken. Echt niet. Punt uit! – Emma Perry & Sharon Davey

Er was eens een meisje…
Of nee, er is nu een meisje, genaamd Mila.

Ze gebruikt boeken voor van alles en nog wat, van jongleren tot sleeën. Maar boeken lezen?
NOOIT.

Totdat de boeken er genoeg van hebben.

Tijd voor ACTIE!

Naar de bieb – Brigitte Minne

Kleine Gust is dol op prentenboeken. Die leest hij samen met zijn knuffelbeer en mama. Maar Gust begrijpt niet waarom ze de boeken moeten terugbrengen naar een bibliotheek. Waarom pakt die bieb zijn boekjes af? Gust wil het boek niet teruggeven aan An van de bieb. Gelukkig legt ze uit dat Gust een nieuw boek mag kiezen uit de grabbelbak. Trots toont Gust zijn nieuwe vondst aan Beer en mama. Nu begrijpt Gust dat hij voor elk boekje dat uit is weer een nieuw avontuur mag uitkiezen om te lezen.

Op avontuur met boeken – Henk Linskens

Een charmant verhaal over de rijkdom van boeken en de kracht van (voor)lezen. Voor boekenwurmen vanaf 5 jaar. Wurm is gek op boeken! Grote, kleine, dikke, dunne … Hij slaapt altijd met een boek onder zijn kussen en hij vraagt aan iedereen om hem voor te lezen. Duik jij mee in zijn boekenwereld?

Een huis vol boeken – Poppy Bishop

Konijn houdt van avonturen.
Egel houdt van mooie eindes.
En Muis en Vos houden van samen lezen.

Dus als de vriendjes een geheimzinnig huis vol boeken ontdekken, komt hun droom uit. Maar – o-oh! – deze boeken zijn van een hele grote beer…!

Niet alleen maar een boek – Jeanne Willis

Een boek is nooit alleen maar een boek. Dit boek is ook een hoed, een tent of zelfs een elfjesvanger – alles wat je maar kunt bedenken. En er is natuurlijk één geweldig voordeel wat alle boeken hebben…

Zo maak je een boek – Daniel Napp

Hou je van boeken? Dan heb je je misschien weleens afgevraagd hoe ze gemaakt worden. In dit boek over boeken kun je meekijken over de schouder van iedereen die zich bezighoudt met het maken van een boek. Zo kom je stap voor stap te weten hoe een prentenboek ontstaat, van het eerste idee tot het resultaat dat in de boekhandel ligt. Een boek dat boekenwurmen van alle leeftijden zal bekoren.

Voor degene die dachten dat de eerste lijsten in deze rubriek vrij lang waren … Ergens had ik wel verwacht dat deze lijst de langste zou worden maar hij werd uiteindelijk toch nog langer dan ik had gedacht.

Enkele van de boeken in deze lijst besprak ik eerder al in meer detail. Bij hen kan je rechtstreeks doorklikken naar de eerdere bespreking. In 2016 stelde ik al een keer een blogpost samen rond Boeken voor jonge boekenwormen. Daar vind je nog wat extra boeken terug die niet in deze lijst werden opgenomen.

Oh én voor wie het zich afvraagt … Ja, mijn metekindje heeft al enkele boeken van deze lijst cadeau gekregen van haar meter.

6 gedachten over “Boeken over boeken #6: prentenboeken”

  1. Toen mijn kinderen klein waren lazen we “Het letterwinkeltje”, zalig…. Nu zijn we de prentenboeken voorbij, al las ik laatst een prachtig geillustreerde versie van Madame Butterfly

    1. Ja, die heb ik ook al een paar keer vastgehad en lijkt me heel leuk. Dat boek van Madame Butterfly is echt prachtig hé. Je hebt er als ik me het goed herinner wel een extra grote boekenplank voor nodig want hier bij ons zou het volgens mij niet in de kast hebben gepast.

  2. Ooooooh, ik hou van boekenlijstjes en sinds enkele jaren ook van kinderboeken, dus dit is een geweldig lijstje voor mij. Enkelen lazen we al, maar heel veel andere staan nu op het leeslijstje (of ik een aparte leeslijst voor Juliette heb gemaakt? Het zou kunnen!)!

    1. Dat van dat lijstje snap ik nu eens helemaal. Je wil natuurlijk niet het risico lopen om een leuke titel te vergeten. Bovendien zijn lijstjes met boeken altijd extra leuk.

Reacties maken me helemaal blij. Laat me dus gerust weten wat je van deze blogpost vindt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.