Boeken over boeken #7 : jeugdboeken

Deze blogpost stond al enkele jaren tussen mijn concepten. De reden dat ik het steeds voor me uitschoof was omdat ik al een vermoeden had dat dit een beetje uit de hand kon lopen. Wat dat betreft had ik helemaal gelijk. In plaats van een cover -of titelpost wilde ik het een keer hebben over boeken waarin boeken centraal staan. Boeken over boeken dus én wat zijn er daar veel van. Alle boeken vermelden die hiervoor in aanmerking komen is dus sowieso een mission impossible. Blijkbaar leek zelfs een beperkte selectie te omvangrijk om in één blogpost te delen.

De volledige serie zal dan ook vermoedelijk 8 blogposts bevatten. Ik waarschuw jullie bij deze alvast dat mijn boekenwenslijst tijdens het samenstellen van deze lijstjes behoorlijk is aangegroeid en dat ik niet aansprakelijk ben indien jullie hetzelfde overkomt.

Eerder verschenen er al lijstjes waarin boeken, boekenwinkels, bibliotheken, boekenclubs en boekige Young Adult en prentenboeken centraal stonden.

Vandaag zet ik enkele boekige jeugdboeken in de spotlight en voor dit lijstje heb ik me beperkt tot nederlandstalige boeken en me gefocust op boeken voor 9-14 jarigen.

De magische bibliotheek – Jostein Gaarder

Nils en Berit ontdekken het bestaan van een boek dat nog moet verschijnen. Ze starten een onderzoek en houden elkaar op de hoogte via een boek dat ze elkaar doorsturen. Zo ontdekken ze de vreemde, ondenkbare en creepy zaken.

Dit detectiveverhaal gaat niet over moord, maffia en een man die alles oplost. Maar daarom is het ook net iets beter dan die boeken. Het is een vreemde wereld waarin je het liefst zou blijven, ook als je het boek uit hebt!

Olle en de boekenvloek – Brenda Heijnis

Wanneer Aurora verdwijnt, is Olle blij. Eindelijk wat rust in de klas zonder die pestkop, denkt hij. Maar dan verdwijnen er steeds meer kinderen, en Olle wordt bezorgd. En dan gebeurt het: zijn eigen zusje verdwijnt. De maat is vol! Olle neemt zijn beste vriendin en zijn opa mee en gaat op onderzoek uit. Ontdek in dit spannende verhaal wat er gebeurt met de kinderen. En wat heeft de bibliotheek ermee te maken?

Paniek in de bieb – Eoin Colfer

Willem en zijn broer Martin moeten de zomervakantie in de bieb doorbrengen. Vreselijk, vinden ze. Het is er niet alleen verschrikkelijk saai, het is er ook levensgevaarlijk. De bibliotheekmevrouw schiet namelijk met aardappels op iedereen die niet luistert. Braaf zijn en stilzitten is de boodschap… Nou, leuk is anders!

 

Als ik een boek was – José Jorge Letria & André Letria

Wat zou jij doen als je een boek was? Zou je snel het einde van het verhaal willen weten? Of jouw lezer naar adem doen happen? In dit dunne boekje met mooie prenten kom je te weten wat een boek zoal kan betekenen, maar er is natuurlijk één voorwaarde… Je moet het lezen!
Dit pareltje neemt je mee naar de wereld van een boek. De bijhorende prenten maken het af.

Lars lust geen boeken – Saskia Hula

Lars kan veel. Maar hij houdt niet van lezen. Omdat zijn juf vindt dat Lars meer moet lezen, bedenkt Lars’ mama een plan. Ze verzint een wedstrijd waarbij de persoon die Lars aan het lezen krijgt, een etentje wint. Onmiddellijk proberen alle buren hem aan het lezen te krijgen. Maar Lars is niet te overtuigen. Tot hij een aquarium cadeau krijgt…

Archie Greene en het geheim van de magiër – D.D.Everest

Stel je voor: je wordt 12 jaar en ontvangt van een onbekende een oud boek met een mysterieus slot. Dat overkomt Archie Greene. Tot zijn grote verrassing vertelt zijn oma ook nog dat hij een oom en tante heeft, en een neefje en nichtje. Dat was allemaal voor hem geheim gehouden, want er zit magie in de familie. Wanneer Archie het geheimzinnige boek wegbrengt naar een kleine boekhandel in Oxford, begint voor hem een levensgevaarlijk avontuur.

Endymion Spring – Matthew Skelton

Blake vindt een magisch boek in een stoffige bibliotheek. Hij is de enige die erin kan lezen, maar is niet de enige die het wil hebben

 

 

 

 

 

Het magische wereldfeestenboek – Li Lefébure en Esther Walraven

Olivier en Zeger ontdekken in de bibliotheek een groot boek met verhalen over feesten. Door de naam van een feest te lezen, worden de jongens ernaartoe geflitst. Na terugkomst in de bibliotheek is Olivier Zeger kwijt.

 

Z-duiveltjes in de bibliotheek – Marc de Bel

Lien, Sien en Fien Kriegel vinden boeken lezen maar niks. Ze beleven liever zelf al die superspannende avonturen. Ook het Grote Griezelverkleedfeest, gevolgd door een nachtje slapen in de bibliotheek, kan de zusjes niet overtuigen. Tot blijkt dat er ook spaghetti en pannenkoeken worden geserveerd. In rode duivelpakjes gaat de drieling naar het feest. Maar een en ander loopt flink uit de hand en de drie belanden halsoverkop in een avontuur.

Drakendal – Scarlett Thomas (Bovenwereld #1)

Fee erft na het overlijden van haar opa zijn magische bibliotheek. Maar haar vader verpatst alle boeken aan een boekverbrander. Fee kan alleen het vijfhonderdste boek redden. Dat boek blijkt bijzondere krachten te hebben en geeft haar toegang tot de magische bovenwereld.

Winterhuis Hotel – Ben Guterson

Het slimme weesmeisje Elizabeth Somers (11) wordt door haar vervelende oom en tante tijdens de kerstvakantie naar Winterhuis Hotel gestuurd. In het mysterieuze hotel vol geheimen ontdekt Elizabeth een oud boek dat ze moet lezen.

 

 

Het levende boek – Peter Van Olmen (De kleine Odessa #1)

Odessa kent haar vader niet; haar moeder weigert te zeggen wie en waar hij is. Als haar moeder ook plots verdwijnt, verandert alles voor Odessa. Met een pratende kanarie als gids gaat ze naar Scribopolis, een stad waar alleen schrijvers wonen. Ze heeft aanwijzingen dat haar vader daar is. Ze komt niet op een goed moment, want de schrijver Mabarak wil er de macht overnemen en stelt alles in het werk om de andere schrijvers hun inspiratie te ontnemen.

B.I.B. – Boekenbende in de Bib – Do van Ranst
Op zolder heeft Fien een schat ontdekt. Dozen vol boeken. En daar wil ze een bibliotheek mee starten. Samen met haar beste vrienden Lars, Lilly, Rik en Stef.

 

Mathilda en de Boekdwalers – Anna James

Sinds haar moeder kort na haar geboorte verdween, woont de elfjarige Matilda boven Pages & Co, de boekwinkel van haar grootouders. Wanneer er in de winkel mysterieuze figuren verschijnen, die wel heel erg lijken op de personages uit bekende boeken, ontdekt Matilda de magie van ‘boekdwalen’. Dapper stapt ze in een onbekende wereld, vastberaden het raadsel op te lossen van de verdwijning van haar moeder. Al snel ontdekt ze dat er een duistere kant zit aan het dwalen door boeken…

De strijd om de magische wens – Chris Colfer (Het verborgen Land #1) – Dit boek verschijnt op 17 maart 2022 ***

De tweeling Alexandra en Koen kunnen niet méér van elkaar verschillen. Alexandra heeft overal een antwoord op en Koen gebruikt de schooltijd liever om een beetje bij te slapen. Als ze een oud sprookjesboek krijgen van hun oma, verandert alles.

Ze vallen door het boek en belanden in een bizarre sprookjeswereld. Zo struikelen ze het Koninkrijk van Roodkapje in en komen ze terecht voor het enorme paleis van Assepoester. Om uit deze parallelle wereld weg te komen moeten ze voorwerpen verzamelen. En dat zijn niet de makkelijkste: het haar van Rapunzel, het glazen muiltje van Assepoester en nog veel meer. Een bloedspannende tocht door koninkrijken en donkere bossen volgt. Helaas zijn ze niet de enige met deze missie. In de verte een zwarte schim, een flits in een spiegel. De boze stiefmoeder van Sneeuwwitje is onderweg.

Hart van inkt – Cornelia Funke

Meggie is dol op verhalen en op boeken, net als haar vader Mo. Toch heeft Mo nooit iets willen voorlezen, in al die lange jaren sinds Meggies moeder op een raadselachtige manier is verdwenen.

Op een nacht klopt er een vreemde figuur bij ze aan. Hij komt ze waarschuwen voor een nietsontziende schurk die achter Mo aan zit, en achter een bijzonder boek dat Mo in handen heeft: Hart van inkt. Meggie heeft dat boek nog nooit gezien.

Nu moet Mo zijn dochter wel zijn grote geheim vertellen, en haar uitleggen waarom hij nooit meer wil voorlezen. Mo is in levensgevaar!

Ze slaan op de vlucht, en dat is het begin van een uitzonderlijk avontuur.

Matilda – Roald Dahl

Matilda is briljant. Ze kan geweldig goed leren. Toen ze anderhalf was kon Matilda al praten als een volwassene, met 3 jaar kon ze lezen, en al vóór ze 5 was, las ze boeken van wereldberoemde schrijvers als Dickens, Hemingway, Kipling en Steinbeck.

Maar haar ouders vinden haar maar lastig en behandelen haar als een onderkruipsel. Matilda besluit zich eens goed kwaad te maken. Ze bedenkt heel slimme straffen voor haar ouders. En als het hoofd van de school, juffrouw Bulstronk, haar ook wil aanpakken, ontdekt Matilda dat ze iets heel bijzonders kan.

* Ja, ik besef dat Matilda eigenlijk geen boekig boek is. Maar het is wel het boek dat me deed beseffen dat ik niet de enige was die graag boeken las dus alleen daardoor moest het hier een plekje krijgen.

Het oneindige verhaal – Michael Ende

Dit is het beroemde verhaal over Bastiaan, die het boek Het oneindige verhaal steelt en zich op de zolder van zijn school verstopt. Daar kan hij ongestoord lezen over het land Fantásië. Als de koningin van Fantásië hem roept, stapt hij het verhaal binnen om haar te helpen. Nu is hij niet langer het jongetje dat gepest wordt, maar een held met een belangrijke opdracht. Kan Bastiaan het land redden van het oprukkende Niets? En wat moet hij doen om ooit weer thuis te komen?

* Geloof het of niet maar ik heb deze klassieker nog steeds niet gelezen. Momenteel verkopen ze er een heel mooie feesteditie van dus misschien moet ik het toch maar eens op mijn wenslijst zetten.

De behekste bibliotheek – Bies van Ede

De bibliotheek krijgt een nieuwe vestiging. Tijdens het verhuizen van de collectie stuiten de bibliothecarissen op een Middeleeuws boek waarvan niemand de herkomst weet. Hoe kan zo’n bijzonder, handgeschreven boek ongemerkt in de bibliotheek hebben gestaan? Als de bibliothecaris het boek in de computer wil invoeren, valt het systeem uit: het boek laat zich niet catalogiseren.

Dan verschijnen er twee heren die allebei het boek willen lenen. Hoofdbibliothecaris Sylfaen gaat op onderzoek uit en ontdekt samen met zijn zoon Bart dat hij een toverboek in handen heeft, een écht toverboek dat ze moeten beschermen tegen gevaarlijke krachten. Gelukkig laat het boek zelf ook niet met zich sollen.

Welke boek heeft indruk gemaakt op jou toen je in deze leeftijdscategorie zat?

Ja hoor, je mag er gerust meerdere opsommen. Ik zou mezelf ook niet kunnen beperken tot slechts één.

6 gedachten over “Boeken over boeken #7 : jeugdboeken”

 1. Zoveel geweldige boeken. Mathilda en het Oneindige verhaal vond ik fantastisch, maar de Hart van Inkt trilogie behoort tot mijn favoriete boeken ooit.

  1. Ik ga echt moeten leren hoe ik de tijd kan manipuleren want er zijn nog zoveel boeken die ik (in sommige gevallen met veel vertraging) wil ontdekken.

 2. “Het oneindige verhaal” wil ik graag ook nog eens lezen. Ik hoorde er onlangs over in de podcast ‘Bende van het Boek’.
  En eigenlijk vind ik ‘Matilda’ wel een boekig boek hoor. De boekenmeisjes hebben het hier al (voor)gelezen, en het zou kunnen dat ik net een leeslijst heb gemaakt met boeken voor kinderen van 9-14 jaar. Om zelf te gebruiken, of al voor binnen een jaar of vier. Je kan niet genoeg voorbereid zijn met een kleine boekenwurm in huis ;-).
  Toen ik die leeftijd had, las ik heel veel Marc de Bel, en Bart Moeyaert. En Patrick Lagrou, en Dirk Bracke.

  1. Ik ergens ook wel hoor. Matilda schiet me steeds als één van de eerste te binnen wanneer ik aan boekige boeken denk. Ik herkende me er echt helemaal in als kind en heb super vaak gefocust naar iets zitten staren om dan vervolgens teleurgesteld te zijn vermits die voorwerpen niet wilde bewegen. Ja, op alle namen die je opsomt trouwens. Maar van Thea Beckman heb ik bijvoorbeeld ook veel gelezen in die periode.

   1. Van Thea Beckman las ik nog niks. Maar mijn schoonbroer is onze kinderbibliotheek mee aan het uitbouwen (Juliette krijgt elk jaar voor Kerst een boek cadeau, vaak een klassieker), en er zitten ook heel wat boeken bij die ik nog niet las. Dat wordt voor allebei de meisjes leuk!

    1. Zo leuk dat jullie samen een kinderbibliotheek aan het uitbouwen zijn én dat je er zelf ook nog heel wat nieuwe kan door ontdekken. Hier ligt er ondertussen ook alweer een jeugdboek op me te wachten. Al een geluk dat er geen leeftijd op die boeken staat want ik lees ze – nog steeds – met veel plezier.

Reacties maken me helemaal blij. Laat me dus gerust weten wat je van deze blogpost vindt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.