2020 in lijstjes: Blogjaar in cijfers

Sommige tradities hou ik graag in ere. Het nieuwe jaar starten met een terugblik op de voorbije maanden is daar één van. Het is de ideale periode om mijn liefde voor lijstjes niet in te tomen en even terug te kijken naar een afgesloten hoofdstuk voor ik aan een nieuw verhaal begin. Ieder jaar opnieuw vergeet ik hoeveel tijd er in sommige van die blogposts kruipt maar ik blijf het fascinerend vinden om sommige zaken op te zoeken. Hoeveel maar ook wat ik juist las, welke nieuwe boeken ik aan mijn collectie mocht toevoegen, mijn favoriete boeken maar evengoed een aantal tegenvallers, … Een beetje van alles dus. Eerder kwam mijn Boekenjaar in cijfers al aan bod, vandaag is het de beurt om het voorbije blogjaar onder de loep te leggen.

BLOGPOSTS:

Ik deelde het afgelopen jaar 136 blogposts. Vorig jaar waren dat er nog 192. Dat ik minder vaak blog valt ook heel erg op aan de langste ononderbroken reeks blogposts. Het record staat op 240 dagen vorig jaar bestond de langste periode waarop er zonder pauze dagelijks een nieuwe blogpost verscheen uit slechts 7 dagen in 2020 waren het er zelfs maar een 4-tal. In plaats van een dagelijkse blogpost verschijnen er nu ongeveer 2-3 per week.

Op 229 dagen verscheen er geen artikel.
Op geen enkele dag verscheen er meer als één blogpost
In juli en november werden de minste blogposts gepubliceerd. In beide maanden verschenen er slechts 8 posts. Januari was dan weer de beste maand. Toen deelde ik er 15.

In totaal deelde ik blijkbaar 99 115 woorden met jullie. In 2018 waren dat er 125 494 . Het gemiddeld aantal woorden per bericht kwam daardoor op 729 en ik kreeg gemiddeld 9 reacties per blogpost. Dankjewel daarvoor! Het valt op dat ik minder frequent blog maar doorgaans wel langere blogposts deel dan vroeger. Ja, dat lees je goed. NOG langer dan vroeger.

Die 136 blogposts bestonden ondermeer uit :

27 recensies, 15 foto-updates,  38 terugbliklijstjes (waaronder Gelezen in, Aanwinsten en jaaroverzichten zoals deze), 6 unboxings,  veel lijstjes (héél veel lijstjes) , minder bullet journal posts – slechts een 4-tal, slechts 1 DIY-post, 5x Reclame zonder sponsoring,  …

Binnen die verschillende rubrieken waren er 21 blogposts waarin Harry Potter centraal stond. De posts waarin ik terloops naar mijn favoriete fandom verwijs heb ik niet meegeteld want anders had het aantal uiteraard nog een pak hoger gelegen.

BEZOEKERS:

Het afgelopen jaar kwamen er 10 146 mensen op bezoek bij Zwartraafje. Dat zijn er ietsje meer als vorig jaar (10 111). Sinds ik minder frequent ben beginnen bloggen in 2018 is het aantal bezoekers behoorlijk gedaald. Maar hé, ik ben blij dat een groot deel mensen regelmatig blijft terugkeren.

Gelukkig laten veel van jullie nog steeds regelmatig een reactie achter. Dit jaar waren dat er 1257. Dat aantal is wel wat gezakt ten op zichte van vorig jaar (1539) . Net jullie reacties en de interactie die daaruit voortkomt zorgen ervoor dat ik nog meer van het bloggen ga houden. Dus een super dikke merci aan iedereen die op mijn blogposts reageert én een speciale vermelding voor Sofie, Fieke & Annelies (die exact evenveel reacties achterlieten) en Sas die volgens het vaakst de tijd namen om op een blogpost te reageren.

De meeste bezoekers komen uit België (14 274 weergaven), met Nederland als eerste opvolger (10 003 weergaven). Ook het Verenigd Koninkrijk (412 weergaven), Zwitserland (270 weergaven), de Verenigde Staten (1657 weergaven) en Duitsland (96 weergaven). Ook andere landen kwamen aan bod maar dan met een lager aantal weergaven. Blijkbaar had ik ook bezoekers vanuit bijvoorbeeld China en Ierland.

Het grootste deel van de bezoekers vindt zijn weg naar Zwartraafje via zoekmachines. De overige komen hier terecht via Bloglovin, Facebook, Instagram, WordPress, Twitter, Pinterest, Goodreads én collega-bloggers. Het grappige is zelfs dat meer mensen via Fieke haar blog bij mij terechtkomen dan via mijn Instagram-profiel. Merci voor de vermeldingen Fieke! 🙂

Blijkbaar kwamen jullie het voorbije jaar het liefst langs op zondag en was16u jullie favoriete tijdstip om hier te komen lezen.

JULLIE FAVORIETEN:

Oudere berichten die het nog steeds goed deden in 2020:

Maandelijks een pakje #1
100 vragen die niemand je stelt
Primark = Pottermark

Drie populairste berichten van 2020:

Unboxing Magic Book Club – Olleke.
Kerstpost -actie #4
Zwartraafje’s Zomerse Post Actie 2020

Oudere recensies die het nog steeds goed deden in 2020:

Vijf ingrediënten – Jamie Oliver
Verzamel de liefde – Bart Moeyaert
De tovenaar van Oz – Sébastien Perez & Benjamin Lacombe

Drie populairste recensies van 2020:

De avonturen van Pinokkio – Carlo Collodi en Justine Bax
Rikki en Ize
De ijzige verloofde – Christine Dabos

Nog enkele blogfeiten om af te sluiten:

*ik organiseerde in 2020 niet twee maar DRIE post-acties. Er kwam immers een Knuffel-postactie bij als tegengewicht voor de eerste Corona – lockdown en het niet mogen knuffelen.
*ik liet mijn blogplanning helemaal los en gaf mezelf zelfs enkele keren een korte blogpauze
*ik deed mee aan drie verschillende leesmarathons
en twee swap-acties (Halloween én Kerst)
*ik slaag er steeds slechter in om mijn blogfeed tijdig bij te lezen waardoor sommige van jullie behoorlijk lang moeten wachten op een reactie.
* de foto-updates worden regelmatig meer bekeken dan recensies     * jullie houden precies vooral van unboxings, lijstjes, persoonlijke stukjes én foto-updates.

 

12 gedachten over “2020 in lijstjes: Blogjaar in cijfers”

  1. Blijkbaar stond er nog een fout in. In viervoud zelfs. Gelukkig werd ik daarnet verwittigd door Nancy zodat ik de jaartallen heb kunnen aanpassen. 🙂

 1. Een mooi blogjaar en ik heb met veel plezier weer meegelezen. Dank ook voor de lieve woorden. Ik blijf hier zeker meelezen en ben erg benieuwd wat je dit jaar allemaal voor ons in petto hebt.

  Knuffel!<3

  1. Dankjewel lieve Sas! Dikke knuffel terug voor jou. Ik kijk al uit naar jouw nieuwe creatieve projecten en blogposts voor dit jaar.

 2. Superleuk! Ik hou van lijstjes en cijfertjes, maar dat is geen verrassing meer natuurlijk.
  Fijn dat je je blogplanning even kon loslaten, en af en toe wat minder bloggen is ook niet zo erg; de echte volgers blijven wel.
  En zo fijn dat mijn volgers de weg naar jou vinden! Ik heb best wel vaak gelinkt naar jou ook denk ik, maar sharing is caring :-).
  Veel blogplezier in 2021 gewenst!

  1. Dankjewel lieve Fieke! Nee, een verrassing is het inderdaad niet meer maar wel super fijn dat we daar allebei fan van zijn.
   Je hebt helemaal gelijk wat die sharing is caring betreft. Dat probeer ik zelf ook zo vaak mogelijk te doen.

 3. Wat leuk dat je dit allemaal op een rijtje gezet hebt! Was vast een heel werkje geweest? Fijn dat je je blogplanning even kon loslaten dit jaar, het moet wel leuk blijven natuurlijk 🙂 Ik merkte bij mezelf ook altijd dat recensies minder goed bekeken werden dan persoonlijke updates en ander soort blogposts.

  1. Dankjewel Lieke! Ja, dat verschil valt echt op hé. Ik heb het voorbije jaar eigenlijk ook vrij veel gelezen boeken niet gerecenseerd. Misschien doe ik dat later nog wel in het kort maar ik merk dat ik liever wat minder recenseer en meer lees in plaats van omgekeerd.

 4. Wat een leuk overzicht! Meer lijstjes, meer beter he! Ik ben blijkbaar ook niet zo goed in mijn blogfeed bijlezen, want anders had ik die eervolle vermelding wel eerder ontdekt 😀

  Goed dat je die blogplanning kon loslaten, want het jaar was al lastig genoeg zonder dat je jezelf nog extra taken moest opleggen.

  1. Jaja, dat loslaten van die planning maakt echt een groot verschil. Zo had er normaal gisteren een blogpost verschenen maar vermits ik de planning minder vaak bekijk verschijnt die nu dus pas vandaag. Niemand die daar van wakker ligt dus waarom zou ik zelf zo strikt aan die planning volhouden hé. Fijn dat je net als ik fan bent van lijstjes en nog meer lijstjes want die komen er de komende weken ongetwijfeld nog aan.

 5. Tof overzicht! En 2-3 blogposts per week vind ik nog steeds een heel mooi gemiddelde. Elke dag lijkt mij amper haalbaar en op den duur meer druk te zetten dan dat je er plezier uit haalt, dus blij voor jou dat je dat losgelaten hebt.

  1. Gek genoeg heeft dat lange tijd goed gewerkt zonder dat er druk achter zat. Maar na een tijdje werd het inderdaad gewoon wat teveel en werd het tijd om er verandering in te brengen. Ik merk hierdoor wel een verschil in bezoekcijfers maar het belangrijkste is dat het bloggen een leuke hobby blijft en dat is het door die aanpassing gelukkig nog steeds.

Reacties maken me helemaal blij. Laat me dus gerust weten wat je van deze blogpost vindt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.