Verzamel de liefde – Bart Moeyaert

Titel: Verzamel de liefde
Auteur: Bart Moeyaert
Uitgeverij: Querido
Pagina’s: 41p.
Prijs: 10€

Bart Moeyaert (1964) is schrijver en dichter. Hij publiceerde diverse kinderboeken totdat hij ook voor volwassenen ging publiceren: de dichtbundels Gedichten voor gelukkige mensen en Verzamel de liefde, de romans Het is de liefde die we niet begrijpen, Broere, Graz en Iemands lief. Moeyaert was stadsdichter van Antwerpen, zijn werk is veelvuldig bekroond en in twintig talen vertaald. Sinds 2000 is hij hoofddocent Schrijven aan de afstudeerrichting Woordkunst van het Koninklijk Conservatorium in Antwerpen.

Mijn mening:

Een tijdje terug kreeg ik plots heel onverwachts een waardebon cadeau van de Zondvloed. Een vriendin en mede-boekenliefhebber gaf me deze bon die ik kon inruilen in de gezellige Mechelse boekenwinkel. Hun aanbod is echter ietsje anders dan dat van de grotere ketens. Zo hebben ze minder keuze in de genres die ik doorgaans prefereer maar als je geluk hebt kan je ben hen wel echte pareltjes vinden.

Dit boek is daar eentje van. Zodra ik deze prachtige ingebonden gedichten-bundel zag liggen wist ik dat ik hem mee naar huis wou nemen. Eigenlijk wil dat wel wat zeggen vermits ik doorgaans geen poëzie koop. Al heb ik eigenlijk geen flauw idee waarom. Waarschijnlijk omdat ik vrij selectief ben, er zijn meer gedichten die ik niet graag lees dan teksten die me echt weten te prikkelen. Bovendien neem ik ook maar zelden de tijd om poëzie te lezen vermits ik daar echt voor in de stemming moet zijn.

Toch kan ik dat wel … sommige teksten laten me echt genieten. Eén van mijn favoriete gedichten is er eentje van Bart Moeyaert en toen ik deze kleine maar oh zo mooie bundel tegenkwam was ik dan ook op slag verliefd. (Dankjewel Chris!) Gezien de titel van dit boekje is die reactie ook uiterst toepasselijk.

Maar wat zorgt er nu juist voor dat ik net deze gedichten zo mooi vind. Wel,  jullie zullen het misschien niet van me verwachten vermits ik zelfs steeds zo uitvoerig schrijf maar eigenlijk ben ik bij poëzie fan van een eenvoudige schrijfstijl.

Deze bundel bevat slechts 32 teksten, maar vrijwel elk van hen vind ik super mooi. Stuk voor stuk omschrijven ze de liefde in zijn vele verschillende vormen maar telkens gehuld in eenvoud.

Bart Moeyaert toont immers als geen ander aan dat eenvoud siert én dat je vaak met een minimum aan letters en woorden héél veel kan verwoorden. Zelf ben ik daar duidelijk niet zo goed in maar ik heb veel bewondering voor hoe deze schrijver zonder poespas de essentie weet te vatten en bloot te leggen.

Het is uiteraard niet de bedoeling om de gedichten in deze bundel te verspreiden. Eén van de teksten in dit boekje kom je echter ontzettend vaak tegen op het wereldwijde web. Dus ik hoop dat het me niet wordt kwalijk genomen wanneer ik dit met jullie deel en zo de sterkte van de eenvoud van zijn teksten kan aantonen.

9 gedachten over “Verzamel de liefde – Bart Moeyaert”

  1. Dat gedicht op de foto is echt heel mooi <3 Ik kende Bart Moeyaert eigenlijk nog niet totdat hij onlangs bij Culture Club kwam. Zo leer ik iedere dag weer nieuwe Vlaamse schrijvers kennen hihi!

    1. Ik leerde hem als tiener kennen vermits één van zijn jeugdboeken op de leeslijst stond die we op school kregen. Maar eigenlijk ben ik vooral fan van zijn gedichten. Binnenkort heb je al veel meer Vlaamse schrijvers ontmoet als ik. Helemaal ingeburgerd dus 🙂

  2. Eentje dat ik ook in m’n boekenkast heb staan en met bijvoorbeeld gedichtendag al eens terug bovenhaal. Schrijft echt mooi vind ik, echt pareltjes die in dat boekje staan…

  3. Ik zei het al op Instagram, maar o zo veel hartjes voor Bart Moeyaert en zijn werk! Als kind was hij al mijn favoriete auteur, en nu zou ik eigenlijk nog meer van zijn werk moeten lezen!

Reacties maken me helemaal blij. Laat me dus gerust weten wat je van deze blogpost vindt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.