Rikki en Ize

Nee, dat is geen nieuw Rikki-album al ken ik wel iemand die er helemaal gek van zou zijn. Deze blogpost gaat immers over mijn metekindje haar favoriete boekenserie. Ik vind het heerlijk dat ze net als ik van lezen (= voorgelezen worden) en boekjes houdt. Net als ik houdt ze van verschillende soorten verhalen én heeft ze haar persoonlijke favorieten.

Haar grote favoriet is echter niet Harry maar Rikki. Het witte konijntje waarvan Guido van Genechten de geestelijke vader is. Die vindt ze zo leuk dat haar mama een Rikki-pakje voor haar maakte. Inclusief een flapoortje én een schattig staartje. Deze outfit droeg ze toen ze eerder dit jaar naar de Rikki-tentoonstelling bij Clavis ging. Ik vind het heerlijk om op de foto’s die toen gemaakt werden te zien dat ze even erg in de wereld van Rikki kan opgaan als haar meter in die van Harry Potter. Ok ok, bijna even erg. Ze was alleszins heel blij dat ze Rikki kon ontmoeten én knuffelen.

Ik hou er van om haar voor te lezen en vind het jammer dat dat dit jaar voornamelijk via opgenomen filmpjes verloopt. Onlangs las ik op die manier zowel Rikki helpt Sinterklaas als Rikki heeft een plan voor en toen haar mama nadien vroeg wat haar favoriete verhaaltje was gaf ze het volgende antwoord …

“Van Sinterklaas én Rikki heeft een plan”
“Maar welke vond je de LEUKSTE?”
“Die alle TWEE!”

Daar moest ik natuurlijk om lachen. Blijkbaar zijn we niet enkel allebei boekenfan maar blinken we ook allebei NIET uit in het kiezen van slechts één favoriet verhaal. Het lukte haar trouwens wel toen er gevraagd werd welk boekje van ALLE Rikki-boekjes ze het aller allerleukste vond. “Rikki en de wortel!”, oftewel het allereerste boekje van deze serie waarin er een wortel aan Rikki zijn oor hangt. Of eerder, dat was haar favoriet op dat moment want volgens haar mama was een weekje eerder net Rikki en de kerstboom de grote favoriet.

Ik vroeg me ook af waarom ze Rikki nu juist zo leuk vindt. Blijkbaar vindt ze Rikki dus gewoon heel leuk omdat hij heel leuk is. Tja, een diepgaande recensie is moeilijk wanneer de lezer nog maar drie jaar is hé maar haar enthousiasme is wel enorm groot wanneer het over dit schattige konijntje gaat. Kijk maar naar haar reactie wanneer ze merkte dat ze boeken van Rikke kreeg voor haar verjaardag. Zelf vermoed ik dat de toegankelijkheid, de hoge herkenbaarheidsfactor, het lieve personage én de vrolijke illustraties er ook voor iets mee tussen zitten. Naast het feit dat Rikki heel leuk is uiteraard.

We vroegen haar ook wat voor verhalen over Rikki ze nog graag zou willen lezen.  Dus mocht Guido van Genechten hier toevallig terechtkomen … Ize wil graag nog een boekje over Rikki die naar de dokter moet of iets rond Rikki die naar school gaat.

Een dikke merci aan mijn schoonzus die probeerde te achterhalen wat Ize nu juist zo leuk vindt aan de boekjes van Rikki. Wie ook een Rikki-fan kent en minder handig is met een naaimachine kan momenteel bij JBC terecht voor zowel een Rikki – onesie als een pyjama. Vermits mijn metekindje nog te jong is om blogs te volgen kan ik alvast laten weten dat de onesie bij hen thuis klaarligt tegen Kerstmis.

Dankjewel Clavis voor de leuke boeken. Dankzij jullie kan ik weer wat voorleesfilmpjes maken én verdien ik heel wat goede punten bij mijn metekindje.

14 gedachten over “Rikki en Ize”

  1. Oh, maar daar ben ik niet als enige verantwoordelijk voor hoor. Ok, ik geef haar graag boekjes cadeau en lees heel graag voor maar haar ouders doen dat allebei ook. Die hebben haar onlangs zelfs een nieuwe boekenkast gegeven omdat ze niet meer allemaal in haar boekenrekje pasten. 🙂

  1. Ja, echt heerlijk om te zien. Er staat duidelijk geen leeftijd op fan zijn en ergens helemaal in kunnen opgaan.

 1. Heel erg bedankt om dit te delen!
  En ik hou de sugesties van Ize voor nieuwe Rikkiverhaaltjes in mijn achterhoofd.
  Fijne dagen,
  Guido Van Genechten

  1. Dankjewel voor je reactie en voor je heerlijke kinderboeken. Daar maak je zowel mijn metekindje als vele andere kinderen heel erg gelukkig mee.

 2. Wij hebben ook een Rikki-fan! De boekjes worden op school vaak door de juffen gebruikt, en wij leenden er ook al veel in de bib. Bij ons in de bib hebben ze nu ook Kamishibai (een soort houten theater waar je grote platen in kan schuiven). Rikki en de tuin van opa was hier grote favoriet, want ja, de opa van J. heeft ook een tuin. Het herkenbare en ‘alledaagse’ in de verhalen is echt geweldig.
  En voor Harry heeft ze nog wel even hé, ik twijfel er niet aan dat ze – met lichte aanmoediging? – de weg naar Zweinstein wel zal vinden :-D.

  1. De boeken van Clavis worden vaak gebruikt op school hé. Oh, die Kamishibai moet indrukwekkend zijn. Dat zou ik als kind ongetwijfeld super hebben gevonden. Dat boekje heb ik onlangs voorgelezen en ook bij ons heeft opa een moestuin. Dat maakt het meteen extra leuk hé. Haha, dat komt ongetwijfeld helemaal goed met die lichte aanmoediging. 🙂

  1. Hij is er nu waarschijnlijk nog net iets te jong voor. Toch om er zelf in te bladeren. Maar hij gaat er ongetwijfeld van genieten wanneer jullie hem er uit voorlezen.

  1. Super hé. Ondertussen heeft die schattige meid ook haar nieuwjaarsbrief voorgelezen. Ze hadden er weer een kunstwerkje van gemaakt dus dat staat hier nu te pronken in één van mijn boekenkasten.

Reacties maken me helemaal blij. Laat me dus gerust weten wat je van deze blogpost vindt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.