2021 in lijstjes: mijn 12 favoriete boeken van 2021

Ah, terugblik-blogposts. Ik zou eigenlijk eens moeten opzoeken hoelang ik me daar al mee bezig houd maar één ding is zeker ik vind het nog steeds een fijne traditie. Het betekent niet dat ik in het verleden wil blijven hangen maar wel dat ik er graag nog even naar terugkijk en stil sta bij wat het me bracht. Meestal heb ik zoveel inspiratie dat ik de hele maand januari kan doorgaan al geef ik grif toe dat ik er ook al eens in februari een tweetal deelde vermits ik ze onmogelijk allemaal in één maand kon verwerken.

Sommige van hen vragen behoorlijk wat tijd doordat ik cijfers moet opzoeken en zaken moet uitrekenen. Het lijstje van vandaag ging echter een pak sneller én dat terwijl ik het vroeger net de moeilijkste vond. Blijkbaar is het lagere leestempo toch ook ergens goed voor … het maakt het immers een pak makkelijker om je favoriete boeken te selecteren.

Dit zijn mijn favoriete boeken van 2021:

Tilly and the Bookwanderers – Anna James

Een heerlijk jeugdboek voor zowel jonge als oudere lezers die er van houden om weg te duiken in een boek.

Naast mooie quotes bevat het boek ook fijne locaties zoals een knusse boekenwinkel en een bijzondere bibliotheek, het verbeeldingsprikkelende concept van bookwandering, speelse elementen in de tekst, mooie illustraties, bekende fictieve personages, … het is dan ook niet moeilijk dat ik binnen de kortste keren van Tilly and the Bookwanderers hield.

The boy, the mole, the fox and the horse – Charlie Mackesy

Een bundeling vol geheugensteuntjes die vrijwel ieder van ons wel eens kan gebruiken.

Het onzichtbare leven van Addie LaRue – Victoria Schwab

Magisch, mooi en zelfs een beetje majestueus. Maar voor dit op een alliteratie-festival gaat lijken daarnaast vooral ook meeslepend en ontroerend.

Spoiler Alert – Olivia Dade

Fanfictie, fandom, cosplay, humor en een personage dat eens niet voldoet aan het klassieke schoonheidsideaal dat magazines ons zo graag voorschotelen. Dit boek was grappig, deels herkenbaar en vooral heel ontspannend.

De toveraarsleerling – Audrey Alwett

Bij dit boek snap ik helemaal dat men het aanprijst voor fans van Harry Potter. Het doet me er met momenten aan denken maar is tegelijkertijd helemaal anders. Gelukkig is het daarnaast vooral ook heel erg leuk. Het is avontuurlijk, grappig, speels én magisch en daarmee één van de vele boeken waarbij ik heel blij ben dat er geen maximum leeftijd staat op het lezen van jeugdboeken.

Fangs – Sarah Anderson

Dit boek vond ik vooral heel erg grappig. Wat uiteraard niet moeilijk is wanneer je de liefdesrelatie tussen een weerwolf en vampier in beeld brengt.

Duistere Dageraad – Jay Kristoff

Dit is ongetwijfeld het boek waar ik het langste naar had uitgekeken om dan vervolgens aan het einde van het boek spijt te hebben dat de reeks zijn finale heeft bereikt.

Zowel de personages als de wereld en bijzondere schrijfstijl gaan me ongetwijfeld bijblijven. Enerzijds ben ik heel blij dat Duistere Dageraad een overtuigend en verdienstelijk einde is geworden voor Mia’s indrukwekkende avontuur. Anderzijds vind ik het tegelijkertijd heel jammer om afscheid te nemen van Mia en haar kompanen.

Dinosaur Therapy

Sinds de uitbraak van Het-virus-dat-we-niet-gaan-noemen ben ik enkele Instagram-accounts van cartoonisten gaan volgen. Dinosaur Therapy is daar één van en ik sta er nog steeds van versteld hoe herkenbaar en vaak ook confronterend ze zijn. Ik kan ze eigenlijk niet omschrijven als hilarisch maar ze doen me wel vaak ergens bij stilstaan en dat is minstens even belangrijk. Toen werd aangekondigd dat er een boek van ging gepubliceerd worden waren we hier thuis allebei aan het wachten tot het ging uitkomen.

Every Day Vegan – Lena Omrani

Een kookboek zonder streken dat desalniettemin heel uitnodigend én toegankelijk is. Of heel kort : het boek dat er voor gezorgd heeft dat ik dit jaar vaker veganistisch ben gaan koken.

Arlo – Floor DeNil

Blijkbaar ben ik niet goed in het bespreken van graphic novels. Op de een of andere reden lukt het me bij hen minder goed om onder woorden te brengen wat ze bij me opriepen. Dus ga ik me beperken tot losse woorden: prachtig, hartverscheurend, creatief, expressief, …

Grote Panda en Kleine Draak – James Norbury

Eigenlijk telt hier dezelfde omschrijving die ik bij het tweede boek in deze lijst heb gebruikt. Wijze levenslessen, illustraties (die in sommige gevallen als kunstwerk zouden kunnen worden ingekaderd en opgehangen) én opnieuw vooral geheugensteuntjes die je beter wat vaker leest in plaats van minder.

A boy called Christmas – Matt Haig

Mijn persoonlijk kerstmirakel van het afgelopen jaar omdat ik het in één keer kon uitlezen en er enorm van genoten heb. Op Kerst uiteraard. Ik heb even getwijfeld om meteen verder te lezen maar ik ga de volgende twee boeken nog even sparen tot de volgende feestperiode. Hopelijk wordt het dan opnieuw volop genieten.

Levenswijsheden, comics, graphic novel, jeugdboeken, fantasy, contemporary romance, kookboek, … Ik heb het idee dat mijn favorieten-lijstje van 2021 extra gevarieerd is.

Zat er bij jullie favorieten ook zoveel variatie?

 

11 gedachten over “2021 in lijstjes: mijn 12 favoriete boeken van 2021”

  1. Zeker doen, je gaat er ongetwijfeld van genieten. Ik zou aanraden om het ergens in het zicht te leggen en gewoon af en toe een pagina open te slaan.

 1. Ook al lopen onze smaken qua boeken dikwijls heel erg uit elkaar, hier hebben we toch een paar favorieten gemeen! Ik heb ook heel erg genoten van Addie Larue, Charlie Mackesy ena het kerstboek van Matt Haig.

  1. Dat zijn dan ook stuk voor stuk prachtboeken hé. Leuk om te zien dat onze smaken af en toe ook helemaal gelijk lopen. Zo ben ik nog steeds benieuwd naar de gedichtenbundels die je kocht. Eentje voor elke dag én Eentje voor elke nacht. Misschien ga ik me die zelf ook een keertje aanschaffen.

 2. Oh, dat boek van Anna James is echt zó mooi! Ik ben nu al bezig in het tweede! Stiekem zou ik ze al willen kopen voor Juliette later; ik hoop dat haar smaak gelijk zal lopen met de mijne :-).
  Arlo vond ik ook geweldig, en het kookboek van Lenna Omrani laat tot nu toe ook al een grote indruk na.
  Matt Haig is altijd een goed idee. Ik ben benieuwd naar zijn recentste boek: Het troostboek (The Comfort Book).
  En Grote panda en kleine draak wil ik heel graag eens lezen dit jaar!

  1. Dat kan je nu alvast doen hé. Dan ben je zeker dat je haar de versie kan geven met de mooie huidige cover. Juliette gaat daar ongetwijfeld van genieten wanneer ze het later cadeau krijgt. The Comfort Book staat hier ook op mijn lijstje. Dat wordt waarschijnlijk het eerstvolgende boek van hem dat ik zal proberen.

    1. Het vierde deel is er sowieso al in het Engels. Dat wil ik kopen zodra de juiste editie (qua afmeting) uitkomt. Op een auteurspagina op Goodreads kan je soms wel zien of er nog een nieuw deel is aangekondigd al is dat natuurlijk geen garantie dat dat boek ook vertaald zal worden.

     1. Die kans is inderdaad heel groot. Al zal het hier wel de Engelse versie zijn vermits ik de eerste delen al in de taal in de kast heb staan.

Reacties maken me helemaal blij. Laat me dus gerust weten wat je van deze blogpost vindt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.