Voorlezen doet lezen #4

Toen ik afstudeerde deed ik dat met een eindwerk over Leesbevordering door voorlezen. Dit onderwerp is me steeds bijgebleven en het is ook de reden waarom ik de laatste jaren telkens boekjes cadeau doe bij de geboorte van een kindje. Ik maakte eerder al eens een lijstje met Boeken voor jonge boekenwormen en jullie konden een tijdje terug ook al zien dat ik me misschien – een heel klein beetje – liet gaan toen ik geschenkjes kocht voor de geboorte van mijn metekindje. Nu ik zowel meter én tante ben van een heel lief meisje en jongetje leek het me een leuk idee om hier af en toe een boek te tonen dat ik later héél erg graag aan hen wil voorlezen.


Peuzel eet zo’n beetje alles graag, maar hij houdt het meeste van het knabbelen aan boeken. Hij peuzelt zich een weg van het ene in het andere verhaal waardoor bekende sprookjes plots een heel ander einde krijgen. Zo komen in dit prentenboek zowel Roodkapje als het huis van de Drie beren voorbij.

Net wanneer je denkt dat hij terug veilig opgesloten is blijkt hij alweer ontsnapt te zijn waardoor kinderen zich ongetwijfeld gaan afvragen of hij niet in één van hun andere boeken is weggedoken. Op die manier kan het voorlees-ritueel bij het slapengaan natuurlijk wel iets langer duren dan oorspronkelijk gepland werd.

Het is al een tijd geleden sinds ik dit boek voor het eerst doorbladerde in de boekhandel. De vrolijke cover doet een speels en ondeugend verhaal verwachten én die verwachting lost het boek helemaal in. Toen ik gevraagd werd als meter wist ik dan ook meteen dat ik dit verhaal aan mijn metekindje cadeau wilde geven. Ondertussen kreeg zij het al terwijl ik er nog niet eerder aan toekwam om een recensie van dit fijne boek te posten.

Peuzel is een schattig monstertje Hij zal je kind dan ook geen angst aanjagen. Wel zorgt hij ervoor dat kinderen bekende sprookjes ontdekken én met een beetje geluk wakkert hij ook hun liefde voor lezen aan. De meter in kwestie boezemde hij wel wat angst in want stel je voor … een monster in je boekenkast die het ene na het andere geliefde boek oppeuzelt. Aaaargghh!

Al een geluk dat het fictie is. Mooi uitgewerkte fictie zelfs. Zo zijn de sprookjes die ik eerder heb vermeld weergegeven als een sprookjesboek in het boek en kan je door de bladzijden heen zien naar waar het monster ontsnapt is. Bovendien bevatten de illustraties zoveel details dat je er regelmatig iets nieuws in kan ontdekken.

Dit boek lijkt me een grote kanshebber om binnen de kortste keren een favoriet voorleesboek te worden. Een onvoorspelbaar monster dat heel wat deugnieterij uithaalt lijkt me immers een personage waar heel wat kinderen snel mee zullen meeleven.

Mocht dit het geval zijn dan kunnen ze nadien ook op verkenning gaan in Peuzel in Dinoland.

Gegevens:

Titel: Peuzel het boekmonster
Auteur: Emma Yarlett
Uitgeverij: Veltman Uitgevers
Pagina’s: 28p.
Prijs: 12,5€
Leeftijd: 3+

2 gedachten over “Voorlezen doet lezen #4”

Reacties maken me helemaal blij. Laat me dus gerust weten wat je van deze blogpost vindt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.