Voorlezen doet lezen #6

Toen ik afstudeerde deed ik dat met een eindwerk over Leesbevordering door voorlezen. Dit onderwerp is me steeds bijgebleven en het is ook de reden waarom ik de laatste jaren telkens boekjes cadeau doe bij de geboorte van een kindje. Ik maakte eerder al eens een lijstje met Boeken voor jonge boekenwormen en jullie konden een tijdje terug ook al zien dat ik me misschien – een heel klein beetje – liet gaan toen ik geschenkjes kocht voor de geboorte van mijn metekindje. Nu ik meter ben van een heel lief meisje en tante van twee knappe kerels leek het me een leuk idee om hier af en toe een boek te tonen dat ik later héél erg graag aan hen wil voorlezen.


Deze rubriek en de bijhorende intro maken wel duidelijk dat ik van voorlezen hou. Deels doordat ik sowieso een zwak voor boeken heb, anderzijds doordat ik dankzij de eerder vermelde scriptie weet dat voorlezen er voor zorgt dat kinderen makkelijker zelf kunnen gaan lezen (én dat de kans groter is dat ze dat ook graag gaan doen) maar evengoed omdat het zo fijn is om te zien hoe mijn metekindje en neefjes van zo’n voorleesmoment kunnen genieten. Ja hoor, ik heb geluk. Mijn metekindje lijkt evenveel van boeken te houden als haar meter.

Het begint een beetje op te vallen dat mijn voorkeur voor voorleesboeken uitgaat naar verhalen waarin boeken een belangrijke rol spelen. Ook dit boek voldoet perfect aan die omschrijving. Lila, het voorleesmuisje deed me een beetje denken aan een vereenvoudigde versie van het bekende Duizend-en-één-nacht verhaal waarin Scheherazade een listig plan bedacht waardoor ze dankzij het vertellen van verhalen en het daarbij gebruik maken van cliffhangers tracht te ontsnappen aan een executie.

Ook Lila, het muisje in dit verhaal is behoorlijk listig wanneer ze geen zin heeft om te eindigen als hapje voor de kat. De illustraties bij het verhaal zijn heel kleurrijk maar verder vrij eenvoudig. De ene keer vullen deze afbeeldingen een volledige bladzijde waardoor ze je het gevoel van een prentenboek bezorgen, een andere keer zijn het kleinere illustraties op een witte achtergrond die meer het gevoel van een stripalbum uitstraalden.

In alle eenvoud brengt dit verhaal duidelijk het plezier van zowel lezen als voorgelezen worden over.

Gegevens:

Titel: Lila het voorleesmuisje
Auteur: Natalie Quintart
Uitgeverij: Clavis
Pagina’s: 32
Prijs: 14,95€

Reacties maken me helemaal blij. Laat me dus gerust weten wat je van deze blogpost vindt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.