Voorlezen doet lezen #1

Toen ik afstudeerde deed ik dat met een eindwerk over Leesbevordering door voorlezen. Dit onderwerp is me steeds bijgebleven en het is ook de reden waarom ik de laatste jaren telkens boekjes cadeau doe bij de geboorte van een kindje. Ik maakte eerder al eens een lijstje met Boeken voor jonge boekenwormen en jullie konden een tijdje terug ook al zien dat ik me misschien – een heel klein beetje – liet gaan toen ik geschenkjes kocht voor de geboorte van mijn metekindje. Nu ik zowel meter én tante ben van een heel lief meisje en jongetje leek het me een leuk idee om hier af en toe een boek te tonen dat ik later héél erg graag aan hen wil voorlezen.

Het leuke is dat er tegenwoordig heel veel kinderboeken zijn waarin leesplezier en boeken een centrale rol spelen. De ridder die niet wilde vechten van Helen Docherty & Thomas Docherty is daar alvast eentje van. Het spreekt dan ook voor zich dat dit boek eerder al een plaatsje kreeg op mijn Boeken voor jonge boekenwormen-lijst én dat het hier nu ligt te wachten tot ik het cadeau kan doen aan mijn nichtje of neefje.

In dit boekje is de hoofdrol weggelegd voor een kleine ridder die helemaal geen zin heeft in datgene wat van hem verwacht wordt. Vechten spreekt hem totaal niet aan. Het lezen van boeken daarentegen …

Ik hou van de illustraties in dit boek. Paginagrootte afbeeldingen en kleinere illustraties wisselen elkaar af. Het leukste is echter dat de tekst niet al te uitvoerig is waardoor je dit boek al vrij snel kan voorlezen. Tja, hoe sneller hoe liever natuurlijk. Ik kijk er nu eenmaal naar uit om te zien of  mijn boekenliefde  besmettelijk is.

De illustraties zijn zowel kleurrijk als levendig. Zo lijkt het water in een rivier ook echt in beweging te zijn. De grotere afbeeldingen bevatten  soms speelse details waar kinderen naar op zoek kunnen gaan. Er is veel aandacht besteed aan kleur-schakeringen en details. Ik weet niet in hoeverre kinderen hier oog voor hebben maar zelf vond ik het heel knap hoe de lichtinval door een glasraam werd weergegeven.

Een lieve held, kleurrijke tekeningen, een mooi verhaal, grappige details, een draak én kijk … er komt zelfs een zwartraafje in voor. 😉

Ik ben alvast verkocht en ik ben ook vrij zeker dat dit boek in de toekomst een “Nog is! Nog is!” – voorleesboek zal worden.

 

Gegevens:

Titel: De ridder die niet wilde vechten
Auteur: Helen Docherty & Thomas Dochterty
Uitgeverij: Clavis
Leeftijd: vanaf 4 jaar
Prijs: 14,95€
Bron: recensieboek

8 gedachten over “Voorlezen doet lezen #1”

 1. Wat een leuk boekje! Die ga ik zeker op de lijst zetten voor onze meiden! Hier lezen we elke avond voor het slapen gaan voor. Maar ook overdag wordt er regelmatig gevraagd of ik wil voorlezen.

  1. Zo leuk dat jullie meisjes ook al zoveel van boeken houden. Ik vond het vroeger zelf ook heel fijn om voorgelezen te worden.

 2. Sinds je hem al eens hebt genoemd staat hij op mijn lijstje. Maar hij is nog iets teveel gevraagd voor Merijn denk ik. Teveel tekst voor iemand die niet zo lang stil kan zitten op schoot, haha.

  1. Ik denk dat ik zelf ook nog een tijdje ga moeten wachten tot mijn neefje -en nichtje lang genoeg kunnen stil zitten én luisteren. 🙂 Maar tegen dan gaan zowel zij als Merijn er ongetwijfeld van genieten én gniffelen om die drakenpoep. 😉

 3. Ziet er mooi uit, ik ben zelf ook dol op mooie illustraties in kinderboeken. Voor welke leeftijd is dit boek bedoeld ?

  1. Dag José. Sorry voor het wachten. Ik heb het net even voor je opgezocht en het boek is geschikt voor kinderen vanaf 4 jaar. Dat kan ik er vanaf nu best meteen ook bij vermelden.

 4. Voorlezen is zo leuk! En deze tekeningen zien er ook echt heel mooi uit 🙂 Jimi leest mij overigens ook bijna iedere avond voor haha, momenteel zijn we bezig in Harry Potter en de Geheime Kamer (inclusief hilarische stemmetjes).

  1. Ik ben geen fan van audioboeken maar voorgelezen worden uit Harry Potter én dan ook nog eens mét stemmetjes lijkt me geweldig. <3

Reacties maken me helemaal blij. Laat me dus gerust weten wat je van deze blogpost vindt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.