2019: blogjaar in cijfers

Sommige tradities hou ik graag in ere. Het nieuwe jaar starten met een terugblik op de voorbije maanden is daar één van. Het is de ideale periode om mijn liefde voor lijstjes niet in te tomen en even terug te kijken naar een afgesloten hoofdstuk voor ik aan een nieuw verhaal begin. Ieder jaar opnieuw vergeet ik hoeveel tijd er in sommige van die blogposts kruipt maar ik blijf het fascinerend vinden om sommige zaken op te zoeken. Hoeveel maar ook wat ik juist las, welke nieuwe boeken ik aan mijn collectie mocht toevoegen, mijn favoriete boeken maar evengoed een aantal tegenvallers, … Een beetje van alles dus. Eerder kwam mijn leesjaar in cijfers al aan bod, vandaag is het de beurt aan het afgelopen blogjaar.

BLOGPOSTS:

Ik deelde het afgelopen jaar 192 blogposts. Vorig jaar waren dat er nog 263. Dat ik minder vaak blog valt ook heel erg op aan de langste ononderbroken reeks blogposts. Het record staat op 240 dagen vorig jaar bestond de langste periode waarop er zonder pauze dagelijks een nieuwe blogpost verscheen uit slechts 16 dagen in 2019 waren het er zelfs maar 7. In plaats van een dagelijkse blogpost verschijnen er nu doorgaans 3 per week.

op 173 dagen verscheen er geen artikel
op geen enkele dag verscheen er meer als één blogpost
Juli was de maand waarin het minste blogposts werden gepubliceerd.

In totaal deelde ik blijkbaar 125 494  woorden met jullie. In 2018 waren dat er 120 885. Het gemiddeld aantal woorden per bericht kwam daardoor op 654 en ik kreeg gemiddeld 8 reacties per blogpost. Dankjewel daarvoor!

Die 192 blogposts bestonden ondermeer uit :

42 recensies, 25 foto-updates, slechts 1 bloggervriendenboek, 42 terugbliklijstjes (waaronder Gelezen in, Aanwinsten en jaaroverzichten zoals deze), 6 unboxings, 2 tags, 41 lijstjes, 12 bullet journal posts, 3 DIY-posts, 4 blogposts over Readathons, …

Binnen die verschillende rubrieken waren er 35 blogposts waarin Harry Potter centraal stond. De posts waarin ik terloops naar mijn favoriete fandom verwijs heb ik niet meegeteld want anders had het aantal uiteraard nog een pak hoger gelegen.

BEZOEKERS:

Het afgelopen jaar kwamen er 10 111 mensen op bezoek bij Zwartraafje. Dat zijn er minder als eerder maar ten op zichte van vorig jaar (10 225) is het verschil niet zo groot. Het dalende aantal bezoekjes is ook niet zo gek vermits het aantal blogposts behoorlijk gedaald is. Ik ga er alleszins nog steeds van uit dat dat de reden is.

Gelukkig laten veel van jullie nog steeds regelmatig een reactie achter. Dit jaar waren dat er 1539. Ook dat aantal was wat gezakt ten op zichte van vorig jaar (1853) . Net jullie reacties en de interactie die daaruit voortkomt zorgen ervoor dat ik nog meer van het bloggen ga houden. Dus een super dikke merci daarvoor.

De meeste bezoekers komen uit België (16 720), met Nederland als eerste opvolger (9163). Ook het Verenigd Koninkrijk (478), Zwitserland (409), de Verenigde Staten (311) en Frankrijk (111).

Bezoekers uit andere landen kwamen minder frequent langs: Duitsland, Italië, Ierland, Kenia, Spanje, China, Oostenrijk, Portugal, Marokko, Griekenland, India, Indonesië, Turkije, Suriname, Noorwegen, Peru, Brazilië, Zuid-Afrika, Canada, Curaçao, Polen, Zweden, Hongarije, Slovenië, … maar nog steeds geen Schotland. Jamie heeft zijn weg tot hier dus nog steeds niet gevonden.

Het grootste deel van de bezoekers vindt zijn weg naar Zwartraafje via zoekmachines. De overige komen hier terecht via   Bloglovin, Facebook, Instagram, WordPress, Twitter, Pinterest, Goodreads én collega-bloggers

Blijkbaar kwamen jullie het voorbije jaar het liefst langs op zondag en was19u jullie favoriete tijdstip om hier te komen lezen.

JULLIE FAVORIETEN:

Oudere berichten die het nog steeds goed deden in 2019:

100 vragen die niemand je stelt
Maandelijks een pakje #1
Vlaamse bloggers

Drie populairste berichten van 2019:

O.W.L.’s Magical Readathon 2019
Ik koop heus niet alleen maar boeken
Bookish Lifehacks

Oudere recensies die het nog steeds goed deden in 2019:

Verzamel de liefde – Bart Moeyaert
Vijf ingrediënten – Jamie Oliver
Het begin – Nora Roberts

Drie populairste recensies van 2019:

Volwassen worden is optioneel – Marloes De Vries
De tovenaar van Oz – Sébastien Perez & Benjamin Lacombe
Oops! Dat was dus een miskoop

Nog enkele blogfeiten om af te sluiten:

*ik organiseerde in 2019 zowel een Zomerse Post als Kerstpost-actie
*ik stapte over van Bloglovin naar Feedly en ben eigenlijk nog steeds blij met die beslissing
*ik deed mee aan drie verschillende leesmarathons
en vier swap-acties
*ik bestelde nieuwe sitekaartjes en vind die er nog steeds super tof uitzien
*ik besloot aan het einde van het jaar om de blogplanning waar ik al jaren mee werk even helemaal leeg te halen en enkel iets te posten wanneer ik er de fut én zin voor heb.

Ik ben aan het overwegen om ook nog een blogpost samen te stellen met mijn persoonlijke 19 favoriete Instagram-foto’s van het voorbije jaar. Zijn jullie daar benieuwd naar of hebben jullie het ondertussen helemaal gehad met al die terugblik-posts?

13 gedachten over “2019: blogjaar in cijfers”

 1. Terugblikposts zijn alleen maar leuk! En wauw, 8 reacties gemiddeld per blog! Daar kunnen vele bloggers alleen maar van dromen 🙂

  1. Ik vermoed dat mijn eigen antwoorden daar ook zijn bijgeteld maar vond niet meteen terug hoe ik die er van tussen kon filteren. 🙂

 2. Mooi overzichtje! Je blog loopt goed! Ik heb me ook voorgenomen om in 2020 meer te reageren. Ik las je artikels wel meestal, maar ik reageerde nooit. En dat was bij bijna elke blogger. Dus daar wil ik een gewoonte van maken. Dat 2020 een mooi blogjaar mag worden!

  1. Hey Nikita! Ik vind het heel fijn dat je hier komt reageren. Op alle blogposts een reactie achterlaten lukt me niet maar ik probeer het wel zoveel mogelijk te doen vermits net die interactie het bloggen nog leuker maakt. Ik wens jou ook een heerlijk blogjaar toe.

 3. Oh, dit is een leuke! Het blijft me verbazen dat je alles zo goed bijhoudt.
  En ik vind het niet erg dat er minder blogposts zijn verschenen dan het vorige jaar. Zo lang je er zelf maar plezier aan beleeft! En minder blogposts is ook wel minder leesachterstand in feedly, hihi!
  Voor mij mag dat foto-overzicht er wel komen :-).

  1. Voor deze blogpost kon ik het meeste terugvinden via Jetpack hoor. Het enige dat ik zelf moest natellen was wat voor blogposts er verschenen en daar kon ik mijn blogarchief voor raadplegen. Vooral die Boekenkast in cijfers-post vraagt veel telwerk maar bij deze viel het nog goed mee.

 4. Dat zijn mooie aantallen hoor! Vooral zoveel reacties op artikels, dat is in tijden van sociale media en alles lezen op je smartphone wel een hele prestatie!

  1. Die reacties zijn inderdaad super fijn. Al weet ik niet in hoeverre ze correct zijn. Ik heb de gegevens via Jetpack en WordPress bekomen maar ik vermoed dat ze mijn eigen reacties meetellen in dat gemiddelde.

  1. Er wordt aan gewerkt. Ik heb al een eerste selectie gemaakt. Nu die nog terugschroeven tot 19 foto’s. 🙂

 5. Ik vind dat, ook al liggen de aantallen lager dan vorig jaar, nog steeds zeer bewonderenswaardige cijfers! 192 blogposts, dat is echt véél he!
  Bij mij is het favoriete tijdstip blijkbaar donderdag om 20u, echt geen idee waarom mensen net dan het vaakst komen lezen, want ik post wel af en toe iets op donderdag, maar zeker niet specifiek vooral dan 🙂

  1. Voor mij was dat favoriete tijdstip ook een mysterie. Maar wel grappig dat je dankzij WordPress en Jetpack zoveel inzicht krijg in die details. Het blogtempo ligt nu precies nog wat lager dan toen maar eigenlijk is dit beter haalbaar en misschien stijgt het wel weer wat zodra ik een energieboost krijg. Wie weet kan de lente daar voor zorgen.

Reacties maken me helemaal blij. Laat me dus gerust weten wat je van deze blogpost vindt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.