Bookish lifehacks

Lifehacks kunnen je leven een pak makkelijker maken. Zo was er een site waar mensen al hun Ikea hacks deelden en sommige van die projecten waren eenvoudig en tegelijkertijd ont-zet-tend handig. Vermits er bij mijn weten geen site met bookish life hacks bestaat besloot ik zelf een lijstje samen te stellen. De ene keer een praktische tip, de andere keer een handig excuus, …

Zo ontdekte ik een tweetal jaren terug dat je de lijmresten van een prijs-etiket makkelijk kan weggommen. Geen nagellakverwijderaar meer nodig dus, zelfs geen ontsmettingsalcohol. Enkel een gom en een beetje geduld.

Wil je aan je conditie werken zonder er leestijd voor te moeten opofferen? Kies dan voor een hometrainer. Ok, binnen fietsen zorgt er voor dat je niet kan genieten van natuurlijke landschappen maar het heeft ook voordelen. Zo hoef je de buienradar niet in de gaten te houden en kom je ook geen tegenliggers tegen waardoor je al lezend kan fietsen. Boeken zijn goed voor je conditie want die 30 minuten vliegen veel sneller voorbij als verwacht en als het een spannend boek is ga je automatisch wat vlugger fietsen.

Een Kobo Aura is super handig. Niet alleen kan je hierdoor een hele bibliotheek meenemen in je handtas of rugzak zonder je een breuk te tillen. Je kan ook rustig een ontspannend boek lezen zonder dat mensen je meewarig aankijken omwille van de cover van het boek. Een derde voordeel ontdekte ik vrij onverwacht. Wanneer er een electriciteitspanne in je straat is en je toch graag wat licht hebt tijdens het tanden poetsen of omkleden zijn dat ingebouwde licht en de flipcase die ervoor zorgt dat je ereader recht blijft staan heel, héél handig.

Betrap je jezelf er op dat je niet vaak genoeg buitenkomt? Dan is een Bookstagram – account misschien iets voor je. Wanneer je net als ik van foto’s houdt waarop boeken én natuur de hoofdrol voor rekening nemen is het een geweldige motivatie om wat vaker naar buiten te gaan. Zelfs al is het maar heel kort je hebt toch even een frisse neus gehaald én je houdt er met wat geluk een mooie #bookandnature foto aan over. Het voelt bovendien aan als een ontdekkingsreis waarbij je steeds meer mooie plekjes in je eigen buurt ontdekt.

Hou die gom maar binnen handbereik want ook inktvegen op een linnen kaft kan je daarmee blijkbaar vlot wegwerken. Ik kan je niet garanderen dat het iedere keer werkt maar bij dit exemplaar van De Notenkraker ging het heel vlot.

Smijt niet zomaar een boek weg wanneer je het niet meer wil bijhouden. De bladzijden kan je bijvoorbeeld houden als achtergrond voor foto’s, je kan er enveloppen van vouwen, kaarten knutselen, er een diadeem mee bekleden of je kan het boek zelf omtoveren in een handtas.

What Should I read next? Die vraag kan je heel gemakkelijk laten beantwoorden door de gelijknamige site waar je de titel kan ingeven van een boek dat je heel graag gelezen hebt om vervolgens een lijstje te ontdekken met titels van gelijkaardige boeken. De laatste tijd durf ik het niet meer gebruiken omdat mijn tbr al erg omvangrijk is maar ik heb op deze manier bijvoorbeeld de boeken van Kresley Cole en J.R.Ward ontdekt. Ook Nalini Singh was één van de suggesties die ik heb opgevolgd.

Neem steeds een boek mee. De kans is immers enorm groot dat je spijt gaat krijgen wanneer je het niet doet. Vertraging bij het openbaar vervoer, iemand anders die vertraging heeft waardoor je niet met je vingers moet zitten draaien vermits je leesvoer bij je hebt, in de wachtzaal, … Een boek binnen handbereik hebben is ook heel handig wanneer je geen zin hebt om onder de mensen te komen vermits je je dan kan verschuilen achter een opengeslagen boek. Of wanneer je – ook al ben je al lang geen tiener meer – een kanjer van een puist op je kin hebt.

Plan lezen in in je planning – dat is er eentje die ik zelf moet gaan toepassen. Als het op mijn To Do-list staat ga ik me ongetwijfeld plots niet langer schuldig voelen over het lezen terwijl anderen aan het werken zijn. Ik moest immers wel want het staat op mijn klusjeslijst.

Als je stress krijgt van het aantal ongelezen boeken in je kast dan hou je je gewoon even voor dat andere mensen een bucket list hebben én jij een tbr.

Waar anderen een powerbank gebruiken voor hun smartphone kan jij hem gerust meenemen om te voorkomen dat je ereader uitvalt tijdens een super spannend hoofdstuk.

Geen zin om tijdens het lezen op zoek te gaan naar pen en papier? Ik merk dat ik dat probleem de laatste tijd steeds vaker oplos door mijn smartphone boven te halen en foto’s te trekken van grappige scènes en leuke quotes. Datzelfde doe ik wanneer ik in een boekwinkel een interessant boek tegenkom, of een cover/titel die me inspireert tot het schrijven van een blogpost, of een boek met een raaf op de cover, of … De kans is dus heel groot dat je allemaal boekgerelateerde foto’s tegenkomt op mijn gsm.

Ben je het beu om in een bestand bij te houden hoeveel boeken je tbr telt? Ik ook, dus besloot ik ze een tijdje terug allemaal in te scannen en er een aparte Goodreads-plank mee te vullen waardoor ik nu perfect weet hoeveel ongelezen boeken er nog op me staan te wachten.

Omring je met boek-vriendinnen. Niet alleen kan je eindeloos met hen praten over je favoriete onderwerp zonder dat ze met hun ogen beginnen te rollen. Ze leveren je zowel de beste excuses om naar terug te grijpen wanneer je twijfelt of je dat ene boek nu wel echt nodig hebt als mooie complimenten die een echte opsteker kunnen vormen wanneer je weer even aan het twijfelen gaat.

Boeken zijn geweldig isolatiemateriaal en je wil natuurlijk niet nodeloos energie verspillen om je huis gezellig warm te krijgen. Dus koop boekenkasten, plaats ze tegen de dunste muren in je huis en vul ze helemaal op met boeken. Dat hebben we hier thuis alvast gedaan met de scheefste en dunste muur in het hele huis en die is daardoor omgetoverd tot het best-geïsoleerde plekje.

Hebben jullie nog handige Bookish Life Hacks die je wil delen?

8 gedachten over “Bookish lifehacks”

  1. Die truc heb ik ook al enkele keren gebruikt. Eigenlijk gebruik ik mijn haardroger maar voor twee zaken. Het verwijderen van hardnekkige stickers en het ontdooien van de diepvries.

 1. Ik zit de laatste tijd ook constant foto’s te maken van leuke passages. Dat is dan weer handig aan een e-reader, daarmee kun je makkelijk passages markeren.

  1. Dat is inderdaad een groot voordeel. Ik zou natuurlijk ook memobriefjes en een potlood bij de hand kunnen houden. Maar eigenlijk zijn er ook vrij vaak zaken die me te binnen schieten en die moet ik wel echt zelf neerpennen of ik zou ze nadien weer vergeten zijn.

 2. Dat doe ik ook, een foto nemen van een mooie zin of citaat en dan schrijf ik die later op. Ik heb wel een klein boekje bij mij om in te noteren als ik niet thuis ben, want op de trein probeer ik mijn gsm niet altijd boven te halen.

  Heb je dan boekenkasten tot aan het plafond om te isoleren?

  1. Ik heb zelf ook altijd een klein notitieboekje in mijn handtas zitten. Dat is echt al super vaak van pas gekomen. Net niet tot aan het plafond eigenlijk. De kasten zijn 2m37 hoog, dus ik denk dat er nog ongeveer een 20cm open is (waar ongetwijfeld veel stof op ligt omdat ik er niet deftig aan kan 😉 )

 3. Ahum, ik heb mogelijk bijna 1000 foto’s met citaten die ik nog eens wil overtypen 🙂
  En die tip van die gom voor lijmresten ga ik eens uitproberen. Tot nu toe gebruik ik nagellakverwijderaar, maar echt tof is dat nu ook niet bepaald, dus als het op een andere manier kan: graag!

  1. Wauw, dan heb je nog wat schrijfwerk voor de boeg. Ik deed het voordien ook met nagellakverwijderaar of ontsmettingsalcohol maar op deze manier blijft er nadien niet zo’n medisch geurtje hangen. Dat was een leuk extra voordeel aan het gommen.

Reacties maken me helemaal blij. Laat me dus gerust weten wat je van deze blogpost vindt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.