De tovenaar van Oz – Sébastien Perez & Benjamin Lacombe

Titel: De tovenaar van Oz
Auteur: Sébastien Perez
Illustrator: Benjamin Lacombe
Uitgeverij: Clavis
Bladzijden: 128p.
Prijs: 29,95€
Bron: recensieboek

De zonderlinge helden ontmoeten elkaar in het magische land van de tovenaar van Oz. Dorothy kan niet naar huis terugkeren, de blikken man heeft geen hart, de leeuw ontbreekt het aan moed, de vogelverschrikker heeft geen hersens, en allemaal zijn ze doodsbang voor de macht van Oz en de heksen; Toch ontdekken ze samen wat ze in hun mars hebben.

Toen ik zag dat er een hervertelling van De tovenaar van Oz zou uitkomen met illustraties van Benjamin Lacombe was mijn interesse meteen gewekt. Ik hou van het werk van deze illustrator, voornamelijk van de sfeer die zijn tekeningen uitstralen. De sfeer die Benjamin Lacombe tot stand brengt doet een beetje denken aan die van Tim Burton. Het is dan ook niet zo gek dat ik van het werk van beide artiesten hou.

De ene vormt die sfeer door middel van getekende prenten, de andere via films. Maar of het nu om het in beeld brengen van een klassieker gaat of om de verfilming van zo’n vaste waarde beide mannen slagen er in om het verhaal iets duisters te geven. Ze maken er echt een eigen weergave van die zowel fascinerend als verontrustend is doordat ze ervoor kiezen om zaken een beetje gehavend en buiten proportie weer te geven. Het is moeilijk om te verwoorden maar wanneer je de prachtige illustraties in dit boek bekijkt wordt het helemaal duidelijk.

Ik kende De tovenaar van Oz van een prentenboek, een tekenfilm en een gewone film. Later zag ik ook nog de remake en een televisie-serie die enkele jaren geleden verscheen. Het verhaal van L.Frank Baum dat hier de inspiratie voor was las ik echter nog niet. Ik ben dan ook blij dat ik het verhaal van Dorothy en haar vrienden nu op deze manier mocht leren kennen.

Niet enkel het uitzicht maar ook het verhaal zelf werd vernieuwd in deze prachtige editie. Het opzet van deze serie was namelijk om bekende klassiekers te hervertellen en hen zo te verhelderen en tijdloos te maken. Hier is Sébastien Perez zonder twijfel in geslaagd. Het taalgebruik voelde immers nooit stroef of gedateerd aan en de ontwikkeling van het verhaal kwam vlot over.

Het viel me wel op dat het verhaal veel korter is dan ik me als kind had voorgesteld. Op basis van de film had ik een veel dikker boek verwacht maar dat bleek dus niet het geval te zijn. Ik ging er ook van uit dat het verhaal vrij moraliserend zou zijn maar dat bleek niet het geval te zijn. Aan het einde van het boek ontdekte ik dat dit een bewuste keuze was van Sébastien Perez. Hierdoor vraag ik me wel af hoeveel het boek verschilt van het origineel. Misschien moet ik het verhaal waarin Dorothy en Oz tot leven kwamen in 1900 dus toch maar eens proberen te lezen.

Elke kunstenaar die aan deze reeks rond vernieuwde klassiekers heeft meegewerkt mocht een verhaal uitkiezen waarmee hij/zij zich sterk verbonden voelt. Mocht je me voor ik dit boek las gevraagd hebben bij welk sprookje de tekenstijl van Benjamin Lacombe volgens mij mooi zou aansluiten dan zou ik Alice in Wonderland of De tovenaar van Oz hebben geantwoord. Deze editie die met oog voor detail werd uitgewerkt toont aan dat de sfeerschepping van Benjamin Lacombe perfect aansluit bij dit bijzondere verhaal. Een geweldige combinatie dus.

Andere sprookjes die in deze serie aan bod komen zijn:

Duimelijntje van Hans Christian Andersen met illustraties van Marco Mazzoni – ISBN 9789044836127

De avonturen van Pinokkio van Carlo Collodi met illustraties van Justine Brax – ISBN 9789044836103

4 gedachten over “De tovenaar van Oz – Sébastien Perez & Benjamin Lacombe”

Reacties maken me helemaal blij. Laat me dus gerust weten wat je van deze blogpost vindt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.