2018: Ontdekkingen op boekenvlak

Sommige tradities hou ik graag in ere. Het nieuwe jaar starten met een terugblik op de voorbije maanden is daar één van. Het is de ideale periode om mijn liefde voor lijstjes niet in te tomen en even terug te kijken naar een afgesloten hoofdstuk voor ik aan een nieuw verhaal begin. Ieder jaar opnieuw vergeet ik hoeveel tijd er in sommige van die blogposts kruipt maar ik blijf het fascinerend vinden om sommige zaken op te zoeken. Hoeveel maar ook wat ik juist las, welke nieuwe boeken ik aan mijn collectie mocht toevoegen, mijn favoriete boeken maar evengoed een aantal tegenvallers, … Een beetje van alles dus. Ondertussen zijn er al enkele terugblik-blogposts verschenen maar ik ben nog niet helemaal klaar met dat terugkijken naar vorig jaar. Vandaag toon ik jullie dan ook mijn ontdekkingen op boekenvlak.

Zo ontdekte ik bijvoorbeeld:

Dat ik de boeken van Robert Jordan nog steeds niet gelezen heb (oops!)

Dat mijn nicht niet enkel YA-boeken maar ook chicklits kan schrijven.

Dat ik opvallend meer strips en graphic novels heb gelezen.

Dat ik steeds meer moeite heb om me te focussen tijdens het lezen.

Dat er nog steeds heel veel auteurs zijn van wie ik nog niets las. In 2018 maakte ik bijvoorbeeld kennis met: Nick Hornby, Louise O’Neill, Neil Gaiman, Tammy Blackwell, Thea Harrison, Martin Gijzemijter, Jaymin Eve, Lisa Shearin, Shea Ernshaw, Irene Radford, C.M. Stunich, Marie Lu, Lee Mackenzie, Kasie West, Rachel L.Demeter, Lisa Maxwell, Ann Mah, Eloise James, Seanan McGuire, Sara Holland, Taran Matharu, Anna Day, Joe Hill, Tomi Adeyemi, Meagan Spooner, Laure Eve, Daniel O’Malley, Gail Carriger, S.Jae Jones…

Dat snijwerk en prentenboeken een prachtige combinatie vormen – al is het eindresultaat waarschijnlijk niet bestand tegen grijpgrage kinderhanden.

Dat Hof van Ijs en Sterren me spijtig genoeg veel minder kon bekoren.

Dat Stephanie Plum in boek nr. 23 nog steeds de knoop niet heeft doorgehaakt en de boeken van Janet Evanovich dus nog steeds gebaseerd zijn op een liefdesdriehoek. Na 23 boeken!

Ik verschil genoeg
van jou om beter te
zijn in mij, je vult
precies aan waar ik
van hou en doet er
zelf nog een beetje
bij

Dat Lars van der Werf zo uit het niets snel even een gedichtje voor je kan schrijven terwijl hij met je aan het praten is.

Dat ik het originele The Beauty and the Beast-verhaal eigenlijk minder leuk vind dan de Disney-verfiming en de vele hervertellingen die ik tot nu toe las.

Dat sommige op het eerste zicht gekke elementen in de La Belle et la Bête verfilming minder gek waren dan ik dacht vermits ze op het originele verhaal waren gebaseerd.

Dat zowel De Heksen als Sjakie en de chocoladefabriek geweldig blijven, ongeacht je leeftijd.

Dat Sarah Crossan niet naar YALfest BE kwam terwijl ik nog zo mijn best had gedaan om Breathe uit te lezen voor het festival.

Dat Gekke dingen die klanten in boekenwinkels zeggen minder grappig was dan ik had verwacht. Waarschijnlijk omdat ik gewoon de hele tijd verbouwereerd was door wat sommige mensen ‘normaal’ lijken te vinden.

Dat de spin-off van De Anderen-reeks ook heel héél leuk is.

Dat Hartenbloed van Juliet Marillier meteen een plaatsje op mijn lijstje met favoriete BatB- hervertellingen verdiende.

Dat een graphic novel je zo hard kan raken dat je je tranen niet kan tegenhouden. (Toen David zijn stem verloor – Judith Vanistendael)

Dat An Enchantment of Ravens een prachtige cover heeft maar het verhaal zelf minder bijzonder was.

Dat de nieuwe covers voor de Eve Dallas-serie er ook in het echt super stom uitzien en het dus ook heel ironisch is dat ze de switch doorvoeren met het boek dat de titel ‘Verraad‘ draagt. Ja, ik besef dat ik hier over blijf doordrammen maar ik vind het gewoon zo’n zonde.

Dat Toren van de dageraad NIET verdergaat daar waar Rijk van Stormen eindigde. Ik herhaal, dat boek verlost je dus NIET uit je lijden én de publicatiedatum van de nederlandse vertaling van het laatste deel is nog wat opgeschoven.

Dat de bibliotheek deel 7 uit de Fables-reeks heeft maar geen enkel ander deel uit deze Graphic Novel-serie. Heel héél handig en logisch.

Dat Soulless van Gail Carriger geweldig is.

Dat sprookjes heel stereotiep en moraliserend zijn. Ergens wist ik dat al wel maar het werd nogmaals bevestigd tijdens het lezen van Faery Tales van Carol Ann Duffy.

Dat de titels van de hoofdstukken uit Voor ik je loslaat van Marieke Nijkamp lezen als een gedicht.

Dat sommige BatB hervertellingen serieus kunnen tegenvallen (Beauty and the Beast – May Sage)

Wat was jouw favoriete boekontdekking van 2018?

16 gedachten over “2018: Ontdekkingen op boekenvlak”

 1. Neeeeeeeeeeee is Koninkrijk van alsnog verder uitgesteld? Is het nog steeds april toch? Ik heb hem al in het Engels gelezen, gelukkig maar. Ik trok het wachten namelijk niet meer, dus heb mij zelf maar even uit dat lijden verlost. An Enchantment Of Ravens Moet ik nog lezen, maar ik twijfel wel serieus. Mijn ontdekking van 2018 is dat de Royals toch echt heel verslavend is en dat ik de hype rondom The Raven Boys niet begrijp. Ik snap dat hele verhaal niet.

  1. Bij mijn weten is het nog steeds april. Ik hoop ook dat het die datum blijft en dat het niet nogmaals wordt uitgesteld want ik ben echt heel benieuwd naar dat laatste deel. De Royals heb ik niet gelezen en van De ravenjongens heb ik enkel de eerste twee delen gelezen. Die serie kon me ook niet volledig overtuigen.

 2. Wat een leuk lijstje! Ik hen ontdekt dat ik boeken over boefjes toch wel echt heel leuk vind. Denk hierbij aan de King serie van T.M. Frazier

  1. Ik bedenk me nu net tijdens het lezen van jouw reactie dat ik nog een ontdekking ben vergeten te vermelden. Dankzij jou heb ik vorig jaar immers ook het concept reverse harem leren kennen.

 3. Zo leuk! Ik heb geen boekontdekkingen bijgehouden, maar we hebben wel de plaatselijke bibliotheek in onze gemeente ontdekt. Niet zo veel keuze als in Gent, maar vlakbij is heel handig. En sinds gisteren is Juliette ook een bibliotheekfan. Ze vroeg vandaag al of we morgen nog eens gaan… 🙂

  1. Oh, zo leuk dat je die liefde met Juliette kan delen. Ik heb echt heel fijne herinneringen aan de bibliotheekbezoekjes die we als kind deden. Vlakbij is wel een voordeel zo hoef je hopelijk minder te puzzelen om een keertje de tijd te vinden om naar de bibliotheek te kunnen gaan.

 4. Ik heb ook meer graphic novels gelezen. Niks mis mee. 😀
  En echt die verandering in covers is echt stom van J.D. Robb. De anderen waren juist zo mooi. 🙁 Nu ben ik echt minder geneigd ze te kopen. Al moet ik sowieso eerst even weer bij lezen met degene die ik al heb haha.

  1. Het model op de eerste covers klopte misschien niet met het uiterlijk van Eve maar de sfeer van het coverontwerp gaf wel mooi de grimmige sfeer van de wereld weer. Dat gevoel heb ik absoluut niet bij de nieuwe covers. Gelukkig blijven de verhalen zelf wel heel goed.

 5. Oh, dat boek met snijwerk, dat blijft toch mooi om naar te kijken. Ik weet dat het niet de eerste keer is dat je het toont en toch, elke keer opnieuw denk ik “ooooh, moooooi” 🙂
  Mijn favoriete ontdekking op boekenvlak was dat de Zentralbibliothek in Zürich niet enkel oudere klassiekers, maar soms ook al eens recente boeken in het Nederlands heeft. Hoera dat ik zelfs hier boeken in mijn moedertaal uit de bib kan halen!

  1. Echt hé. Het verhaal zelf vond ik minder overtuigend maar het snijwerk vind ik prachtig. Oh, dat is inderdaad een fijne ontdekking. Dat moet een uitgebreide collectie zijn vermits ze ook recente boeken aanbieden in het Nederlands.

  1. Ik blijf het mooi vinden. Sinds ik daarstraks jouw blogpost over de scheurkalender las heb ik zin gekregen om hem zelf ook aan te schaffen. De kans is dus groot dat ik binnenkort ook mijn dagen begin met een gedichtje van Lars.

Reacties maken me helemaal blij. Laat me dus gerust weten wat je van deze blogpost vindt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.