2018: blogjaar in cijfers

Sommige tradities hou ik graag in ere. Het nieuwe jaar starten met een terugblik op de voorbije maanden is daar één van. Het is de ideale periode om mijn liefde voor lijstjes niet in te tomen en even terug te kijken naar een afgesloten hoofdstuk voor ik aan een nieuw verhaal begin. Ieder jaar opnieuw vergeet ik hoeveel tijd er in sommige van die blogposts kruipt maar ik blijf het fascinerend vinden om sommige zaken op te zoeken. Hoeveel maar ook wat ik juist las, welke nieuwe boeken ik aan mijn collectie mocht toevoegen, mijn favoriete boeken maar evengoed een aantal tegenvallers, … Een beetje van alles dus. Eerder kwam mijn leesjaar in cijfers al aan bod, vandaag is het de beurt aan het afgelopen blogjaar.

BLOGPOSTS:

Ik deelde het afgelopen jaar 263 blogposts. Dat zijn er 30 minder dan vorig jaar en zelfs 113 minder dan het jaar daar voor. Dat ik minder vaak blog valt ook heel erg op aan de langste ononderbroken reeks blogposts. Het record staat op 240 dagen maar dit jaar bestaat de langste periode waarop er zonder pauze dagelijks een nieuwe blogpost verscheen uit slechts 16 dagen. In plaats van een dagelijkse blogpost verschijnen er nu doorgaans 4 per week.

op 121 dagen verscheen er geen artikel
op 3 dagen meer als één blogpost

In totaal deelde ik blijkbaar 120 885 woorden met jullie. Het gemiddeld aantal woorden per bericht was 581 en ik kreeg gemiddeld 7 reacties per blogpost. Dankjewel daarvoor!

Die 263 blogposts bestonden ondermeer uit :

bijna 60 recensies, 26 foto-updates, 4 bloggervriendenboekjes, 2 auteursvriendenboeken en één interview, minstens 20 boekige lijstjes, 13 unboxings, minstens 13 terugblik-lijstjes en een zevental verslagen, een tiental blogposts over mijn favoriete fandom (Harry Potter – hé, misschien heeft nog niet iedereen dat door), vier posts waarbij de covers van boeken centraal stonden, 11 waarbij de titel de hoofdrol speelde, 3 tags, slechts 2 Fictionista-posts en ook niet meer als 1 blogpost met quotes maar wel 3 boekspotters (Londen, Amsterdam en Breda)

Ik deelde een aantal persoonlijke blogposts, stelde voor om boekige creaties te ruilen voor boeken, deelde mijn enthousiasme rond swap-acties, organiseerde een kerstpost-actie, ik probeerde een inspiratiebron uit te schrijven voor boekbloggers die even niet weten waarover te bloggen, …

BEZOEKERS:

Het afgelopen jaar kwamen er 10 225 mensen op bezoek bij Zwartraafje. Dat zijn er minder als eerder. Minder blogposts –> minder bezoekers. Ik ga er alleszins van uit dat dat de reden is. Al ben ik ook even aan het twijfelen gegaan omdat ik dacht dat die daling kwam door iets dat ik fout deed. Maar dat heb ik van me af gezet, ik vind het bloggen namelijk veel te leuk om het plezier te laten vervagen door over zo’n zaken te gaan piekeren.

Al helemaal omdat er wel nog steeds heel wat mensen zijn die een reactie achterlaten (1853) . Het is immers net die interactie die het bloggen zo fijn maakt.

De bezoekers lijken nog steeds van zo’n beetje overal te komen: België, Nederland, Verenigd Koninkrijk, Zwitserland, Verenigde Staten, Duitsland, Frankrijk, Spanje, Europese Unie, Luxemburg, Canada, China, Ierland, Hongkong SAR van China, Oostenrijk, Italië, Denemarken, Griekenland, India, Portugal, Pakistan, Zweden, Suriname, Finland, Madagaskar, Colombia, Roemenië, Curaçao, Japan, Rusland, Marokko, Oekraïne, Honduras, Tsjechië, Kroatië, Turkije, Libanon, Guadeloupe, Noorwegen, Tanzania, Maleisië, Mexico, Hongarije, Verenigde Arabische Emiraten, Qatar, Sri Lanka, Peru, Taiwan, Ijsland, Kaapverdië, Bolivia, Israël, Thailand, Albanië, Singapore, Brazilië, Nieuw-Zeeland, Zuid-Afrika, Egypte, Australië, Polen, Servië, Paraguay, Macedonië, Chili, Georgië

Blijkbaar komen ze het liefst langs op woensdag en is 20u hun favoriete tijdstip om hier te komen lezen.

JULLIE FAVORIETEN:

Oudere berichten die het nog steeds goed deden in 2018:

Maandelijks een pakje
100 vragen die niemand je stelt
Vlaamse Bloggers

Drie populairste berichten van 2018:

YALfest komt naar Antwerpen en jij kan daar bij zijn
Introvert als blogger
Unboxing Anderwereld Fantasy Mystery Box

Oudere recensies die het nog steeds goed deden in 2018:

54 minuten – Marieke Nijkamp
Vijf ingrediënten – Jamie Oliver
De glazen troon – Sarah J.Maas

Drie populairste recensies van 2018:

Het begin – Nora Roberts
Bloed en Beenderen – Tomi Adeyemi
Rijk van Stormen – Sarah J.Maas

9 gedachten over “2018: blogjaar in cijfers”

  1. Echt hé, het was de eerste keer dat een heel oude recensie niet in het lijstje verscheen. Ik vond het heel grappig dat die recensie telkens opnieuw in de top 3 verscheen en denk nog steeds dat het komt doordat ik er een grappige typfout in had vermeld. Het boek zelf was niet denderend maar die fout was wel hilarisch.

  1. Ik ben beetje bij beetje mijn blogarchief in een (al zeg ik het zelf) mooi en heel toepasselijk notitieboekje aan het neerpennen en het valt me daarbij echt op dat het aantal blogposts serieus gezakt is. Maar eigenlijk vind ik het zo beter vol te houden. Nu nog de tijd vinden om ook mijn blogfeed wat bij te lezen want dat is een ander paar mouwen.

 1. Leuk om zo al je statistieken op een rijtje te zien. Hopelijk kon je ze ergens gemakkelijk aflezen anders ben je er vast heel druk mee geweest 😉 Bij mij is het dus andersom, mijn views en bezoekers zijn gestegen maar de reacties en interactie is minder geworden. En dit vind ik zo jammer! Ik schreef er net nog toevallig een blogje over. Hopelijk wordt 2019 weer een mooi blog jaar voor je.

  1. Het was een beetje zoeken maar gelukkig ging het vrij snel en ik kreeg ondertussen ook nog inspiratie voor een nieuwe blogpost dus dat was ook een meevaller. Oh, wat jammer dat de interactie wat minder is. Ik vind het zelf de laatste maanden heel moeilijk om mijn blogfeed bij te houden. Zodra ik er enkele dagen niet aan toekom staan er een hele hoop blogposts te wachten en dan duurt het weer een hele poos voor ik daar doorheen ben. Zo heb ik gisteren nog gereageerd op artikels over de feestperiode. Ik hoop dan maar dat bloggers reacties sowieso fijn vinden ongeacht de vertraging.

 2. Ik kom hier toevallig terecht via LePetitRequin en ga hier het een en ander lezen. Het aantal bezoekers en reacties loopt bij mij ook terug. Zou het ook niet gewoon aan blogmoeheid kunnen liggen, denk je?

  1. Dat zou er misschien ook wel een verklaring voor kunnen zijn. Het wordt op de duur soms ook wat veel hé om alle blogposts die verschijnen bij te lezen. In het begin probeerde ik echt alles te lezen dat de bloggers die ik volgde deelden maar na een tijdje ben ik echt een selectie moeten beginnen maken. Misschien is dat inderdaad de reden en ben ik niet de enige die het niet meer kan bijbenen.

   Wat leuk trouwens dat je hier terecht bent gekomen via Haaike haar blog. Hopelijk vind je hier wat naar je gading.

Reacties maken me helemaal blij. Laat me dus gerust weten wat je van deze blogpost vindt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.