Heb lief & Elke dag een zoen – Lars van der Werf

Titel: Heb lief
Auteur: Lars van der Werf
Uitgeverij: Meulenhoff
Prijs: 10€
Bladzijden: 126p.
Bron: recensieboek

Hét cadeauboek voor je geliefde of andere lieverds.

Lars schrijft piepkleine versjes over zon, regen, het leven en de dood, simpelweg omdat hij niet anders kan. En Lars vindt het helemaal niet erg als je ze overschrijft op het krijtbord in de keuken van je liefje, de verjaardagskaart aan je moeder of op de toiletdeur van je stamkroeg. Lees ze vooral als je ’s ochtends wakker wordt. Glimlachend aan de dag beginnen is veel gezonder.

Titel: Elke dag een zoen
Auteur: Lars van der Werf
Uitgeverij: Meulenhoff
Prijs: 10€
Bladzijden: 126p.
Bron: recensieboek

Glimlachen moet je wat Lars betreft elke dag doen, zo veel mogelijk, en om je daar een beetje bij te helpen heeft hij weer een heel boekje vol glimlach geschreven.

Net als zijn eerste twee succesvolle bundels is ook Elke dag een zoen een bonte verzameling geestige, lieve en verrassende versjes – een rijmend feestje dat je jezelf of een ander graag cadeau doet.

Mijn mening:

Hoe eenvoudiger hoe liever. Dat is mijn persoonlijke voorkeur bij gedichten. Geen oneindige sonnetten dus. Geen opeensomming van omschrijvingen en synoniemen. Nee, geef mij maar kort én bondig. Zonder pracht en praal omdat de woorden én de boodschap die er achter schuil gaat dan veel meer kracht lijken te hebben.

Lars van der Werf volg ik al een tijdje via Social Media en de korte versjes die ik daar reeds las wisten meermaals mijn dag op te vrolijken. Deze twee boekjes deden dat ook. Zijn versjes zijn toegankelijk, soms heel herkenbaar maar bovenal – keer op keer – mooi omschreven.

Sommige raken je meteen, anderen lees je dan weer net tweemaal tot ze helemaal tot je doordringen. Ik vind het ook een pluspunt dat er behoorlijk wat humor in zijn teksen verwerkt verwerkt is. Persoonlijk vond ik het fijner om de boekjes niet in één keer uit te lezen maar ze af en toe op goed geluk op te slagen en me door dat ene versje te laten meedragen.

ik ben geen fan van complex of elitair
maar wel van eerlijk én met een vleugje flair
wanneer je niet uren nadenkt voor je iets schrijft of zegt
maar je gevoelens helder omschrijft, want dat voelt echt.

Jaja, ik weet dat die vier regels hier boven wat weg hebben van een gedicht. Laat me het er maar op houden dat de versjes van Lars aanstekelijk werken. Elke dag een zoen deed me wel ontdekken dat ik blijkbaar niet zo gek ben van Haiku’s.

Dat deze dichtbundels ongeveer hetzelfde formaat hebben als een Bongo-bon is ook handig. Zo kan je je familie verrassen met hun verjaardag of rond de feestdagen. Dan denken ze ‘Oh nee, alweer zo’n bon die ik niet tijdig kan inruilen’ en blijkt het een cadeautje te zijn waar ze net eindeloos lang van kunnen genieten.

Mijn persoonlijke favorieten:

Heb lief: p. 14, 21, 25, 40, 42, 70, 112, 126
Elke dag een zoen: p. 45, 71, 80, 86, 96, 104, 114, 126

4 gedachten over “Heb lief & Elke dag een zoen – Lars van der Werf”

Reacties maken me helemaal blij. Laat me dus gerust weten wat je van deze blogpost vindt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.