Rijk van Stormen – Sarah J.Maas

Titel: Rijk van Stormen
Reeks: Glazen Troon
Auteur: Sarah J.Maas
Uitgeverij: Boekerij
Pagina’s: 669p.
Prijs: 22,99
Bron: recensieboek

“Celaena heeft gezworen haar koninkrijk Terrasen terug te krijgen, als rechtmatige erfgename van de troon Aelin Galathynius. Maar de Duistere Konining Erawan gebruikt Aelins verleden, haar vijanden en haar vrienden in een uiterst krachtsverstoon om te voorkomen dat ze haar doel bereikt. Aelin heeft een hof dat ze leiding moet geven, heeft haar hart aan een Fae-prins gegeven en wordt nu aan alle kanten bedreigd door oorlog. Ze moet bepalen wat – of wie – ze bereid is op te offeren om haar wereld, en alles wat haar lief is, te redden.”

Mijn mening:

Er zijn heel wat auteurs die ik graag lees, de ene al wat meer als de andere. Het aantal schrijvers en schrijfsters dat me met hun boeken ook echt omver weet te blazen is echter al een pak kleiner maar Sarah J.Maas is duidelijk één van hen. Nadat ik Rijk van Stormen uitlas moest ik het echt even laten bezinken. Ik had gewoon even die tijd nodig om terug overeind te krabbelen en mezelf alvast schrap te zetten voor het volgende boek in deze serie.

Toen ik De Glazen Troon las had ik nooit kunnen vermoeden dat deze reeks zo groots en indrukwekkend zou worden. De eerste twee delen waren eveneens fascinerend en avontuurlijk maar ze bleven in het begin vrij oppervlakkig en dat aspect verdwijnt naarmate het verhaal zich ontwikkelt. Waar Celaene Sardothien in het begin van de serie het middelpunt van het verhaal vormde wordt ze naarmate de reeks vordert het oog van een wervelstorm die steeds meer toeneemt in zowel snelheid als omvang en je als lezer deel per deel introduceert tot nieuwe personages, wezens, locaties, krachten, intriges, … Ik vind het echt geweldig om zowel het verhaal als de schrijfster zelf te zien groeien.

Deels door dat toenemende aantal perspectieven en de verschillende locaties waar die personages zich bevinden neemt het tempo ondanks de omvang van de boeken toe. Bovendien bieden ze je eveneens een ruim overzicht waardoor de wereld ook voor jou als lezer steeds groter wordt. Wat me wel opviel is dat je in dit boek minder inzicht krijgt in de plannen van de vijand. Toch niet terwijl ze die plannen aan het smeden zijn.

Aelin zelf volgen we in dit boek wel en wat is ze gegroeid sinds dat prille begin. Ze is geniaal, listig, moedig, sterk – zowel in karakter als in kracht – én ok … ook een klein beetje gestoord. Net die onvoorspelbaarheid maakt het lezen van haar avonturen nog aangenamer.

Eigenlijk zijn vrijwel alle karakters sterk. Zowel op zichzelf als in de mate waarin ze door de schrijfster worden uitgewerkt. Sarah J.Maas neemt echt de tijd om haar karakters te laten groeien. Ze zijn niet perfect en hebben onhebbelijkheden die hen alleen maar realistischer maken maar lafheid als karaktertrek komt maar zelden voor bij de mensen die Aelin omringen.

Het viel me ook op hoe opvallend goed ik – ondanks mijn slechte geheugen – nog wist wat er in de vorige delen is gebeurd. De Glazen Troon – serie is niet enkel meeslepend, fascinerend, magisch en tegelijk ook bij vlagen erg romantisch, het verhaal blijkt ook echt hangen. Ook met Rijk van Stormen was dat niet anders. Bij sommige boeken ben ik fan van de fascinerende wereld, bij andere van de invalshoek van een verhaal of van de personages …

Bij deze reeks heb ik echter het geluk dat de boeken het me allemaal bieden. Ik word tijdens het lezen echt ondergedompeld in de duisternis van Adarlan en leef immens mee met de krarakters wanneer ze daar worden blootgesteld aan zowel genadeloosheid, machtlustige tegenstanders, tegenslagen en leugens als loyaliteit, vriendschap en liefde.

Laat me om te eindigen nog maar even zeggen dat ik heel, héél erg blij ben dat de vertaling van het volgende deel normaal al in februari uitkomt en ik daar dus niet meer zo heel erg lang op moet wachten. Zeggen dat ik uitkijk naar Toren van Dageraad is immers een understatement. Na het einde van dit boek kan dat ook gewoon niet anders.

Reacties maken me helemaal blij. Laat me dus gerust weten wat je van deze blogpost vindt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.