Boekblogger Enquete

boekbloggerenqueteDe voorbije twee jaar organiseerde Joany van het voormalige Craving Pages de Boekblogger Enquete. Sommige vragen bezorgen me kopzorgen. Echt waar, probeer maar eens een keuze te maken wanneer je je favoriete boek van het afgelopen jaar moet uitkiezen. Maar eigenlijk vind ik het wel leuk om dankzij deze vragen even stil te staan bij wat ik juist gelezen heb én wat voor leeservaring die boeken me wisten te bezorgen.

Dit jaar verscheen er geen nieuwe Boekblogger Enquete. Ik hoop echter dat Joany die ondertussen blogt onder de naam Pencils & Paper, het niet erg vindt dat ik haar vragen van 2014 gewoon nog is opnieuw beantwoord.

TERUGBLIK

Wat was het beste boek dat je het afgelopen jaar hebt gelezen? (Voel je vrij om dit onder te verdelen in genres als je anders moeite hebt met kiezen)

Thrillers: Vermoord uit wraak – J.D.Robb
Fantasy: De reiziger – Diana Gabaldon
SF: Alien Research – Gini Koch
Urban: Rode letters – Anne Bishop
Paranormal Romance: Lover at last – J.R.Ward
Romans: Maak me gek – Matthew Quick
Chicklit: Het meisje en de miljonair – Jessica Clare
Young Adult: Val en Verlossing – Leigh Bardugo
New Adult: Onverminderd – Rebecca Yarros
Kookboeken: Pasta, risotto en gnocchi: Bij Janneke thuis

Zelfs op deze manier is het nog steeds heel moeilijk hoor. Ontworteld van Naomi Novik loopt bijvoorbeeld een mooie nek-aan-nekrace met De reiziger. Maar tja … Jamie wint wel degelijk de sprint. Nee, nee ik ga hier net al mijn favorieten opsommen. Ik zal me een beetje beheersen.

heart-of-the-hunter-tina-st-johnWelk boek heeft je het meest teleurgesteld het afgelopen jaar?

Goh er zijn verschillende boeken die minder goed waren dan ik had verwacht. Het boek dat me het meeste ontgoochelde is waarschijnlijk Heart of the Hunter van Tina St.John. Dit is immers het pseudoniem van Lara Adrian en vermits ik haar Middernacht-serie heel graag lees had ik hoge verwachtingen die dit boek jammer genoeg niet kon waarmaken.

Door welk boek ben je het afgelopen jaar aangenaam verrast?

Hier ga ik wel een beetje valsspelen en jullie nog even laten wachten op dit antwoord. Er staat immers een blogpost rond mijn ontdekkingen van 2015 op de planning voor later deze week. Boeken van schrijvers van wie ik nog niets gelezen had én wiens boeken stuk-voor-stuk aangename verrassingen waren.

dereizigerAls je van alle boeken die je het afgelopen jaar hebt gelezen slechts één titel aan mocht raden.., welk boek zou je dan kiezen?

De reiziger! Ik snap nog steeds niet waarom ik deze boeken nu pas ben beginnen lezen. Maar tegelijkertijd wil ik ze niet allemaal in één keer lezen omdat ik er zolang mogelijk van wil kunen genieten.

Wat is de beste boekenreeks die je het afgelopen jaar hebt ontdekt?
Tja, dat zeg ik eigenlijk hierboven al maar er waren uiteraard meerdere geweldige boekenreeksen. Zo ontdekte ik na de Demonica-reeks ook de Moonbound Clan Vampires- serie. Ook de Anderen-serie van Anne Bishop en de Mercedes Thompson-reeks van Patricia Briggs verdienen hier zeker een vermelding.

ontworteld-naomi-novikWelke nieuwe, veelbelovende auteurs heb je het afgelopen jaar ontdekt?

Dus niet die auteurs die ik nu pas heb ontdekt, maar schrijvers die pas nu debuteerden … Ethan Cross en James Carol die beide thrillers schrijven. Anouska Knight die me wist te verbazen met Sinds je weg bent. Al weet ik niet of dit boek een debuut was. Rebecca Yarros die me met ‘Onverminderd‘ het New Adult-genre leerde appreciëren. Oh en uiteraard ook Naomi Novik want ‘Ontworteld‘ was één van de weinige boeken die de volle vijf sterren van me kreeg op Goodreads.

Heb je dit jaar nog andere genres verkend?

In 2015 leerde ik het Urban genre en de New Adult boeken kennen.

Wat was het meest meeslepende, niet-neer-te-leggen boek dat je het afgelopen jaar hebt gelezen?

Vermoedelijk was dit ‘De reiziger’ van Diana Gabaldon. Ik heb wel meerdere boeken gehad die bleven nazinderen, maar dankzij de boeken van deze schrijfster (ja, dit telt ook voor de andere drie delen die ik las) leek ik echt in Schotland te verblijven én in aangenaam gezelschap te vertoeven. Erg moeilijk om daar afscheid van te nemen.

rebelWelk van de boeken die je dit jaar hebt gelezen heeft de allermooiste cover?

Pupil en Rebel van Julie Kagawa

Wie is je favoriete personage uit alle boeken die je het afgelopen jaar hebt gelezen?

Jamie Fraser

 

 

Welk boek heeft de grootste indruk op je gemaakt in 2014?

Ontworteld van Naomi Novik. (Hey, ik kan moeilijk iedere keer ‘De Reiziger vermelden. Oops, I did it again!)

Welk boek had een scène die je zo enthousiast maakte, dat je niet kon wachten om er iemand over te vertellen? (Pas op dat je geen spoilers gebruikt!)

Ik had vorig jaar hetzelfde probleem bij deze vraag. Eigenlijk ervaar ik een boek in zijn geheel. Hierdoor kan ik onder de indruk zijn van een specifiek personage of verhaal, maar niet door één specifieke scène. Ik spreek elke maand af met een vriendin en dan hebben we het vrijwel non-stop over de boeken die we gelezen hebben of willen lezen … Als ik me niet vergis heb ik het echter niet (of zelden) over één specifeke scène. Maar misschien heeft zij een beter geheugen als ik en kan ze de vraag voor jullie beantwoorden.

rode-lettersWat is je favoriete relatie (romantisch, vriendschappelijk, familie, enz) uit de boeken die je het afgelopen jaar hebt gelezen?

Jamie & Claire, Kitty & Jeff, Meg en Simon, Eve & Roarke, Gretchen & Hunter, Qhuinn & Blay, …

Wat is het beste boek dat je hebt gelezen op basis van een recensie?

Oei! Euhm … het afgelopen jaar heb ik eigenlijk hoofdzakelijk boeken gelezen vooraleer ik er een recensie van las. Hiervoor ga ik dus toch even Goodreads moeten raadplegen. De Demonenkoning na een tip van Holly Black telt dat ook? Ik las echter ook Anna dressed in blood en Fangirl van Rainbow Rowell na het lezen van meerdere enthousiaste recensies … Zowel ‘De geur van sterfelijkheid‘ als ‘De Reiziger’-serie las ik dan weer op aanraden van een vriendin.

claire-matthewWelk boek zou je het aller liefst terug willen zien in de bios, en met welke acteurs in de hoofdrollen?

Tja, ik ben eigenlijk nog steeds op de verfilming van Allerzielen (Deborah Harkness) aan het wachten. Pas wanneer die film ooit in de zalen terechtkomt begin ik van een andere verfilming te dromen.

5 gedachten over “Boekblogger Enquete”

  1. Zo, dat is echt veel wat je kan beantwoorden. Dat zou hem bij mij niks worden. Wel heel erg leuk om te lezen.

  2. Wow, je hebt “De reiziger” nu pas gelezen? Dan heb je echt nog veel leuke boeken in het vooruitzicht 😀 Ik kreeg boek 1 voor mijn verjaardag toen er al 6 boeken uit waren gekomen, dus ik kon aan het begin lekker doorlezen (deel 2 t/m 6 in Edinburgh gekocht en boek 2 ook in Edinburgh gelezen, dat was pas leuk!!). De tv-serie heb ik nog niet gezien, maar ik kijk zo weinig series dat het nog wel even kan duren!
    Ik ben nu in het laatste boek van de serie bezig (“Written in my own heart’s blood”), maar ik zag op Diana Gabaldon’s Facebook dat er nog wel een boek aan zit te komen. Yay! Toch vind ik het niet erg dat ik iets langer heb gewacht met beginnen aan dit laatste boek, omdat ik dan minder lang op de volgende hoef te wachten 😛

    1. Ja, het kwam er maar nooit van om dat boek te lezen. Nu ik er aan begonnen ben en merk hoe geweldig de reeks is wil de boeken ook niet te snel uitlezen. Die eerste keer lezen kan je uiteraard maar één keer van genieten. Wat tof dat je het twede boek in Edinburgh kon lezen.

Reacties maken me helemaal blij. Laat me dus gerust weten wat je van deze blogpost vindt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.