Onverminderd – Rebecca Yarros

onverminderd

Titel: Onverminderd
Auteur: Rebecca Yarros
Uitgeverij: Zomer & Keuning
301 p.

“Ember krijgt in korte tijd twee dramatische gebeurtenissen te verwerken: haar vader, een militaire arts, is gesneuveld in Afghanistan en kort daarna, als ze al zo kwetsbaar is, treft ze haar vriendje Riley in bed aan met haar huisgenoot. Ze vindt steun bij Josh, de hockeycoach van haar broertje. Ember kijkt wel uit om zich meteen in een nieuwe relatie te storten … Maar wat is erger: de onzekerheid van een leven mét Jost, of een leven zonder hem?”

Mijn mening:

De deurbel die blijft rinkelen lijkt achteraf bekeken het aftikken van een timer, het openen van de deur het activeren en het nieuws dat achter de voordeur staat te wachten is de bom die Ember’s wereld op zijn grondvesten doet daveren.

Haar hele leven lijkt in minuscule fragmenten te versplinteren. Haar vader is er niet meer, haar moeder is helemaal weg van de wereld en haar vriend blijkt het begrijp trouw niet zo nauw te nemen. Samen met hem had ze hun toekomstplannen uitgewerkt en nu alles als een kaartenhuisje in elkaar stort kan ze zelfs die plannen niet meer als houvast gebruiken.

Ember lijkt de enige te zijn die ondanks haar grote verdriet in staat is om het zinkende schip drijvende te houden. Ze doet haar uiterste best om hun gefragmenteerde leven weer tot één geheel te smelten wanneer ze Josh ontmoet. De hitte die tussen hen beide zindert kan haar ongetwijfeld helpen om een smeltproces in gang te zetten maar de gevoelens die hij bij haar oproept maken alles eveneens een pak chaotischer.

Als twintigjarige een huishouden runnen en de opvoeding van je broer en zus tijdelijk op zich nemen lijkt me al een heuse uitdaging. Dit ook nog eens moeten combineren met een opleiding, het maken van nieuwe plannen en een structuur opbouwen te midden van chaos terwijl je hart en verstand met elkaar in discussie gaan lijkt me vrijwel onmogelijk.

Ik vond het dan ook een heel groot voordeel dat Ember’s twijfels geloofwaardig overkwamen. Ze heeft het niet over onbenullige zaken, maakt van een mug geen olifant. Nee, ze tracht haar leven opnieuw op te bouwen na het een uiterst traumatische gebeurtenis en gelukkig krijgt ze daar hulp bij van Josh die er steeds op het juiste moment lijkt te zijn.

Het lijkt me erg moeilijk om dit verhaal te schrijven wanneer je als echtgenote van een militair maar al te goed weet dat dit ieder moment kan gebeuren. Rebecca Yarros weet daardoor als geen ander welke gevoelens en twijfels er bij komen kijken en dat voel je wanneer je dit boek leest.

‘Onverminderd’ leest als een emotionele rollercoaster. Het is zowel triest als hartverwarmend om Ember te volgen terwijl ze probeert om haar gefragmenteerde leven weer tot één geheel te smelten én vrijwel onmogelijk om daar geen tranen bij te te laten.

4 gedachten over “Onverminderd – Rebecca Yarros”

  1. Een mooi en aangrijpend boek. Ik had zakdoekjes nodig.
    ‘k Hoop dat ze de andere 2 boeken ook vertalen. Vooral het verhaal van Jagger wil ik graag lezen.

Reacties maken me helemaal blij. Laat me dus gerust weten wat je van deze blogpost vindt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.