Ontworteld – Naomi Novik

ontworteld

Titel: Ontworteld
Auteur: Naomi Novik
Uitgeverij: LS Amsterdam
510 p.

Agnieszka’s volk vertrouwt op een kille tovenaar als beschermer tegen het gevaarlijke Woud. Maar deze man vraagt een enorme prijs: een jonge vrouw die hem tien jaar moet dienen, een lot dat haast net zo verschrikkelijk is als in het Woud terechtkomen.
Het volgende keuzemoment nadert en Agnieszka is bang. Ze weet – iedereen weet – dat de tovenaar haar beste vriendin Kasia zal nemen: de mooie, sierlijke, dappere Kasia, die alles is wat zij niet is. Maar Agnieszka vreest de verkeerde dingen. Want het is niet Kasia die de tovenaar kiest….”

Mijn mening:

Wauw! Mijn recensies zijn doorgaans ‘iets’ uitvoeriger maar het enige dat ik meteen na het lezen kon denken was … wauw! Gelukkig kwamen er wat later iets meer woorden naar boven nadat het boek een beetje bezonken was.

Hoge torens, smalle wenteltrappen, krachtige magie en een onvoorspelbaar woud met onbetrouwbare inwoners … verschillende elementen zorgen ervoor dat je het gevoel krijgt dat je wordt ondergedompeld in een sprookje. De toren deed me wat aan Rapunzel denken, het verlaten kasteel en het norse gedrag vertoonde overeenkomsten mijn mijn favoriete Disneyfilm (Belle & het beest) terwijl de dwaaltochten door het woud dan weer wat aan Hans en Grietje herinnerden …

Zoals ik reeds eerder zei … sprookjes-achtig. Zowel door fragmenten die je aan bekende sprookjes doen denken als de nieuwe elementen die Naomi Novik zelf tot stand bracht.

Er zijn een heel deel aspecten in dit boek die mijn enthousiaste reactie tot stand brachten. Zo hield ik van het gemoedelijke tempo van dit boek, de uitwerking van het verhaal, de vele details die er voor zorgen dat ik het later ongetwijfeld opnieuw zal willen lezen. Maar ook de vorm van Agnieszka’s magie – de werkwijze die er achter schuilt en hoe ze deze omschrijft.

Ook de personages kwamen geloofwaardig over. Van de draak die afgezonderd leeft en hierdoor een duidelijk gebrek aan sociale vaardigheden heeft tot de loyale Kasia. Maar ook Prins Marek als gevallen held, de Valk die steeds op zijn woorden terugkomt en niet lijkt te beseffen dat hij zichzelf tegenspreekt en uiteraard ook Agnieskza zelf die niet in één vakje in te delen is.

Zelfs het woud dat mysterieus en overwoekerend is speelt een belangrijke rol. Het verspreid zich als een etterende wond en volgt geen enkele natuurwet. In tegenstelling tot onze wereld waarin de beschaving het groen lijkt weg te vagen doet dit magische woud net het tegenovergestelde.

Ik begrijp nu ook waarom ‘Ontworteld’ zo enthousiast werd onthaald in zowel binnen -als buitenland. Dit magische verhaal wist me al snel te betoveren én verdiend daardoor zeker een plaatsje in mijn lijstje met ontdekkingen van 2015.

4 gedachten over “Ontworteld – Naomi Novik”

  1. Sprookjes achtig klinkt goed! En alhoewel ik nooit echt dikke Fantasy boeken lees, ben ik nu toch wel nieuwsgierig geworden naar dit boek ^^

Reacties maken me helemaal blij. Laat me dus gerust weten wat je van deze blogpost vindt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.