Val en Verlossing – Leigh Bardugo

valenverlossing

Titel: Val en Verlossing (Grisha, #3)
Auteur: Leigh Bardugo
Uitgeverij: Blossom Books
391 p.

“Ravka is gevallen en de Duisterling regeert vanaf zijn schaduwtroon. De laatste hoop van het land is gevestigd op een krachteloze Lichtheerser, een uit de gratie gevallen spoorzoeker en de overblijfselen van een ooit zo sterk magisch leger.

Diep in een eeuwenoud netwerk van tunnels en grotten kan een verzwakte Alina niet anders dan de hulp van de zonderlinge Apparat accepteren, terwijl zijn volgelingen haar aanbidden als een heilige. Maar Alina wil geen heilige zijn: ze wil samen met Mal op jacht naar de vuurvogel en zoeken naar een zekere prins, van wie ze niet weet of hij nog in leven is.

Alina zal nieuwe bondgenootschappen moeten sluiten en oude rivaliteiten opzij moeten zetten tijdens de zoektocht naar de laatste versterker. Maar terwijl Alina de geheimen van de Duisterling begint te ontrafelen, ontdekt ze iets wat hun mysterieuze band voor altijd verandert. Het doden van de vuurvogel lijkt het enige dat Ravka kan redden van totale vernietiging, maar kan Alina de consequenties aan?”

Mijn mening:

Dit boek riep al een dubbel gevoel bij me op nog voor ik het las. Of eerder een dubbel²- gevoel. Langs de ene kant de combinatie van ‘Hoera! De ontknoping waarin al mijn vragen worden beantwoord‘ & ‘Oh nee, het einde van een geweldige serie‘. Maar ook het feit dat ik eerst ontzettend uitkeek naar dit derde en laatste boek uit de Grisha-reeks én er vervolgens na het tegenkomen van een gigantische spoiler tegen op zag om er in te beginnen.

Na het bewonderen van alweer een prachtige coverillustratie sloeg ik het boek open en terwijl ik met gemengde gevoelens begon te lezen en stilletjes aan weer in Ravka terechtkwam bewees Leigh Bardugo dat ze er zelfs mét spoiler in slaagt om haar lezers te laten wegduiken in haar fantasiewereld.

Er is echt zoveel gebeurd in zowel het leven van Alina als dat van Mal sinds ze Keramtin verlieten. Samen met de andere personages zijn ze doorheen de reeks steeds meer gegroeid. Door de gebeurtenissen in dit derde boek werden ze zelfs nog sterker.

Nog meer als bij andere boeken wil ik hier niet teveel van het verhaal prijsgeven. Ik kan jullie echter wel verklappen dat ik er ontzettend van genoten heb. ‘Val en Verlossing’ is de weerspiegeling van een dreigende oorlog die werkelijkheid wordt. Een oorlog met monsters en helden, met krachten die tot het uiterste worden gedreven. Alina en haar kompanen vormen samen slechts een kleine weerspiegeling van het eens zo grote leger, maar samen zijn ze wel een erg sterk team.

Ook Nikolai is terug van de partij en dat is een goede zaak want met hem in de buurt is de verbazing nooit ver te zoeken. Hij weet mensen immers steeds opnieuw te verrassen. Eigenlijk komen heel veel bekende gezichten terug aan bod en krijgen ze de kans om zich verder te ontwikkelen terwijl ze een manier zoeken om de Duisterling te verslaan.

Deze ontknoping voelt echt goed aan. De beeldende omschrijvingen van Leigh Bardugo schetsen opnieuw een duidelijk beeld van het Ravkaanse rijk, dat in dit boek nog meer te kampen heeft met de verwoestende krachten van de Duisterling en zijn leger. ‘Val en Verlossing’ roept verschillende emoties bij me op, het beantwoord de vragen die in de vorige boeken onbeantwoord bleven. De schrijfster laat echt geen enkel los draadje achter. Ze verweeft alle verhaallijnen tot een mooi geheel én een waardige afsluiter van de magische Grisha-reeks en een afscheid van het betoverende Ravka. Het is mooi, het klopt én het is sterk waardoor het nog even bij de lezer blijft nazinderen.

Een gedachte over “Val en Verlossing – Leigh Bardugo”

Reacties maken me helemaal blij. Laat me dus gerust weten wat je van deze blogpost vindt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.