DIY-project #8

diyprojectToen ik Pinterest jaren geleden ontdekte speelde ik binnen de kortste keren meerdere uren kwijt door van de ene knappe pin naar de volgende map te klikken. Vermits ik alles graag gesorteerd hou had ik al snel een massa aan mapjes bij elkaar verzameld. Eentje met boek-gerelateerde zaken, een ander volgeladen met foto’s van mooie bibliotheken. Maar ook een map vol Harry Potter-gerelateerde pins, een Star Wars-map, inspirerende quotes, kunst met raven, uiltjes, fantasy artwork, paarse bloemen, … Oh ja én ook enkele creatieve mapjes.

Ha! Enkele … dat gaat niemand geloven én ze hebben nog gelijk ook. Ik bewaar er foto’s van eigen creaties maar doe er ook heel veel inspiratie op. Veel te veel waarschijnlijk want ik heb geen flauw idee wanneer ik al die ideetjes ooit ga kunnen uitwerken. Daarom besloot ik om een selectie te maken met boekgerelateerde DIY-projectjes.

De eerste projecten die in deze rubriek aan bod kwamen waren allemaal erg eenvoudig. Dit keer maken we het iets moeilijker. Niet te moeilijk want het moet uiteraard wel haalbaar blijven.

cabochonsmateriaal

Dit materiaal heb je nodig voor deze DIY: een schaar, mod podge, penseel, leuke printjes in de juiste afmeting voor de cabochons die je hebt uitgekozen (deze hebben een diameter van 2,5cm), cabochons (dat zijn die glazen koepeltjes) en één of meerdere cabochonhouders in de vorm van een hangertje.

cabochons1

Knip de prints die je tot een juweeltje wil verwerken grof uit en geef ze vervolgens een eerste laagje mod podge door er gewoon overheen te schilderen. Laat dit vervolgens opdrogen. De mod podge is een soort vernis en beschermt je print.

cabochons2

Na het opdrogen leg je de cabochon op je print en ga je er met een stift of potlood omheen om de omtrek af te tekenen.

cabochons3

Vervolgens knip je de prent uit langs de binnenkant van deze omtrek. Het werkt immers veel handiger wanneer de afbeelding iets kleiner is als de cabochon.

cabochons4

Hierna verf je een vrij dikke laag mod podge op zowel de illustratie als de platte zijde van de cabochon. Je kan beter iets te veel gebruiken in plaats van te weinig.

cabochons5

Leg beide nu op elkaar en druk zachtjes aan zodat je luchtbelletjes kan verwijderen. Druk echter niet te hard want het is de bedoeling dat de modpodge er voor zorgt dat het papier niet rechtstreeks tegen de cabochon drukt. Bij het opdrogen wordt deze modpodge terug onzichtbaar.

cabochons6

Leg de cabochons vervolgens ondersteboven en geef ze voldoende tijd om op te drogen. Ik heb ongeveer een uurtje gewacht vooraleer ik ze terug heb omgedraaid.

cabochons7

Vervolgens heb ik telkens een houder ingesmeerd met modpodge én ook de achterzijde van de bijhorende cabochon. Vervolgens leg je deze in de houder en duwt hem zachtjes aan. Hierna laat je ze opnieuw opdrogen en op het einde kan je met een nat doekje met een beetje zeep overheen gaan om eventuele restjes modpodge te verwijderen.

cabochons8

Ik heb er nu al enkele afgewerkt maar vind het resultaat zo leuk dat ik zodra ik tijd heb ongetwijfeld ook de overige illustraties tot een Boekenworm-waardige hanger ga verwerken.

cabochons9

Dit is ongetwijfeld mijn favoriete DIY-project tot nu toe. Hieronder kan je een overzicht terugvinden van eerdere edities.

Een handige opbergmethode voor kleine prulletjes
Je eigen persoonlijke toverstaf
Een halsketting waar Hermione gelukkig mee zou zijn
Een gepersonaliseerde sleutelhanger
Beker naar keuze … in mijn geval een Harry Potter-versie
Magneten à volonté
Een schrijfpen die thuis hoort op Hogwarts

8 gedachten over “DIY-project #8”

  1. Dankjewel! Ik hoopte je vandaag tegen te komen op de Boekenbeurs maar heb je niet gezien bij de Young Adult Convention. Anders had je de Matilda-ketting ineens in het echt kunnen bekijken. 😉

   1. Ik was graag naar de Young Adult Convention gegaan, maar ik moest helaas thuis blijven met een flinke griep.. Zit al drie dagen thuis met hoge koorts en enorme hoestaanvallen 🙁

    Hopelijk heb je een leuke dag gehad op de Boekenbeurs! En wie weet zien we elkaar eens op een volgend evenement 😉

    1. Oh wat jammer. Ik heb gisteren net mijn griepvaccin gekregen en hoop dat die me goed zal beschermen. Wie weet … ik duim alvast mee.

 1. Nu weet ik bij wie ik terecht kan als ik zo’n superleuke boekenhanger wil 😉
  Ik heb het resultaat al in het echt gezien en het is echt een eyecatcher waar ik jaloers op ben!

  1. Nu weet ik meteen zeker dat je goed thuis bent gekomen. Ik wacht nog op dat mailtje met favoriete prentjes. 😉

Reacties maken me helemaal blij. Laat me dus gerust weten wat je van deze blogpost vindt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.