Harry Potter Lego #3: Astronomy Tower

Bij sommige zaken ben ik er vrij snel bij terwijl het bij andere zaken net andersom gaat. Neem nu Lego. Als kind was ik wel een grote Duplo-fan. Ik herinner me dat ik één jaar verschillende kamers cadeau kreeg met de feestdagen. Eerst ééntje van de Sint, dan een van zowel mijn meter, peter én ouders zodat ik tegen Nieuwjaar het volledige huis kon maken. Wat ik trouwens super vaak gedaan heb in allerlei mogelijke vormen. De ene keer als loft, een andere keer met een mezzanine, … niet dat ik als kind die termen kende maar toch. In die periode leek ik een klein beetje weg te hebben van een architect die allerlei speciale constructies wilde uitproberen. Maar waar velen nadien de overstap naar Lego maken viel het bij mij stil.

Het begon echter te kriebelen toen ik enkele jaren terug zag dat er Harry Potter Lego-sets uitkwamen. De lockdown en het feit dat er daardoor heel veel uitstapjes wegvielen zorgde ervoor dat we uiteindelijk een eerste Lego-set kochten. Voor mij was dat de Astronomy Tower set én die bleek slechts het startschot te zijn. Later dat jaar besloten we immers om als we dan toch niet naar Centerparcs konden gaan maar meteen naar Hogwarts te vertrekken. Ondertussen kwamen er nog een heel deel sets bij en het leek me een leuk idee om die hier in detail te laten zien.

Eindelijk weer eens tijd om een Harry Potter Lego-set in de spotlight te zetten. Vandaag is dat de allereerste Lego-set die ik kocht … de mooie Astronomy Tower. Hij vond hier een plekje toen manlief een cadeaucheque wilde inwisselen die bijna ging vervallen. Toen we bij de speelgoedwinkel (Je kon die bon maar in een beperkt aantal winkels inwisselen. ) rondkeken was mijn aandacht meteen op deze set gevallen. Deze en het grote Hogwarts-kasteel maar dat vond ik toen nog veel te duur. Al kwam daar later verandering in toen bleek dat we lange tijd niet op vakantie konden gaan. In ieder geval namen we deze mooie bouwset mee naar huis. De eerste keer dat ik hem in elkaar stak was tijdens een echt herfstig onweer. Ideaal Lego-weer dus.

Ik zie Hogwarts in gedachten altijd voor me als een gebouw met grijze stenen. Bij Lego zijn de gebouwen echter veel lichter van kleur maar het werkt wel en met al die torentjes en leuke herkenbare details voelen hun sets meteen extra magisch aan. Zowel de ronde ramen als de kleine glas in lood ramen zorgen mee voor die uitstraling. Maar ook de gedetailleerde afwerking zoals kleine torentjes boven of naast een deuropening.

Eén van de redenen waarom ik meteen verliefd werd op deze bouwset is het feit dat de Herbology-serre er mee in werd opgenomen. Als Hufflepuff moest ik die natuurlijk wel in huis halen. Ik vind ze ook zo fijn uitgewerkt met een deur aan de zijkant, een dakdecoratie in de vorm van een drakenhoofd (die zie je op een latere foto wat meer in detail) maar natuurlijk ook de mandrakes die klaar zijn om verpot te worden. Als je de planten uit de pot trekt kan je ook echt hun verwrongen gezichtsuitdrukkingen zien. Al vergat ik deze uiteraard net op foto vast te leggen. Ook de snoeischaar is een leuk detail.

De meeste details zitten – zoals je op deze foto’s kan zien – echter aan de achterzijde van het gebouw.

Naast de Herbology-serre (inclusief de eerder vermelde draken-gargoyle op het dak) vind je op het gelijkvloers ook Professor Slughorn’s toverdrankenklas en één van zijn SlugClub feestjes waarbij de catering er heerlijk uitziet (voor mij graag een cupcake met chocolade frosting) en er zelfs aan de sfeervolle lampion verlichting werd gedacht.

Ook bij de toverdrankenklas werd aan de kleine details gedacht. Van mooie glazen flesjes met toverdrank tot ketels waarin een nieuwe bereiding aan het pruttelen is. Maar ook een grote luster met kaarsen en uiteraard ook het herkenbare studieboek.

Al durven sommige studenten wel eens naar buiten te slippen en samen te spijbelen. Ze gaan precies toch wat subtieler te werk moeten gaan indien ze niet betrapt willen worden.

Onderaan de toren vinden we Harry terug die net even gaan rondvliegen is met zijn bezemsteel. Op de eerste verdieping vinden we het bureau van Professor Slughorn met ondermeer zijn herkenbare groene zandloper én boekenkasten. Sowieso pluspunten voor de boekenkasten. Toch?

Op de tweede verdieping vinden we de Ravenclaw slaapkamers terug. Ik hou echt van hoeveel kleine details er in Lego-sets verwerkt zitten. De inktpot met blauwe veer bijvoorbeeld, maar ook de Ravenclaw banner, een gevulde boekenkast waar ook een Daily Profeet in terug te vinden is, bedden die zijn opgemaakt in blauw linnengoed én Luna die haar feestjurk nog aan heeft.

Helemaal bovenaan de toren is het meteen duidelijk waarom dit de Astronomy-tower is. Een perkamentrol op een kleine pupiter, een telescoop, een Armillarium op een draaiende platform en zelfs een behoorlijk chagrijnige Draco Malfoy. Gelukkig zorgt Hedwig voor een warmer onthaal.

Het is wel duidelijk dat de Lego – ontwerpers ook bij deze bouwset behoorlijk vindingrijk uit de hoek zijn gekomen én er zoveel mogelijk details in hebben verwerkt. Er komen er nog een paar aan hoor maar ik wil ze niet te snel na elkaar delen. Mocht ik dit jaar ook de Diagon Alley set kopen dan ga ik daar ongetwijfeld heel veel foto’s van maken. Bij deze zijn jullie daar alvast voor gewaarschuwd. 🙂

5 gedachten over “Harry Potter Lego #3: Astronomy Tower”

  1. Amai, deze is echt zo mooi! Ik had niet verwacht dat er zo veel verschillende kamers zichtbaar zouden zijn in een set die ‘astronomy tower’ heet. Ik zou verwacht hebben dat ze het zouden willen uitmelken in verschillende sets, maar waauw, ik sta echt versteld.

    1. Er zit echt veel in hé. Daar stond ik ook van versteld. Met enkel deze set kan je als kind al hele verhalen gaan naspelen. De laatste tijd verschijnen er ook veel kleinere sets die je met elkaar kan verbinden en die net als deze groot genoeg zijn om mee te spelen. Het grote Hogwarts-kasteel waar ik nog een blogpost over moet uitwerken ziet er prachtig uit maar dat is meer iets om uit te stallen omdat de figuurtjes op schaal zijn en dus te klein om mee te spelen.

  2. Moest ik herbeginnen dan zou hier thuis zeker evenveel Harry Potter Lego staan als de Star Wars die er nu staat. Ziet er zo leuk uit met die fijne details!

    1. Die van Star Wars zijn ook knap hé. Ik heb ook een heel leuke boekenwinkel op mijn wenslijstje staan. Plus Diagon Alley en het paarse Lego-boekje met Professor Trelawney haar klaslokaal, … het is ook gewoon zo ontzettend ontspannend om te doen. Even met niets anders bezig dan met het opvolgen van de bouwinstructies.

Reacties maken me helemaal blij. Laat me dus gerust weten wat je van deze blogpost vindt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.