Lees ik mijn aanwinsten ook echt? – 2018

In 2018 deelde Anneke van Een letter meer graag een blogpost waarin ze haar Boekenfestijn-aanwinsten deelde en aantoonde dat ze het merendeel daarvan niet gelezen had. Heel wat impulsaankopen omwille van de mooie prijs die haar nadien minder leken aan te spreken dan ze oorspronkelijk had verwacht. Een paar maanden later deelde Annemieke een andere blogpost waarin ze zich de vraag stelde of ze haar Bookhauls ook daadwerkelijk las. Ze ging dit even onderzoeken en die blogpost maakte me heel benieuwd naar welk resultaat zo’n onderzoek bij mij zou opleveren.

In eerdere blogpost bekeek ik mijn aanwinsten van zowel 2015 als 2016 en 2017 al eens grondig en vandaag doe ik hetzelfde met die van 2018.

Januari:

13 nieuwe boeken
(1 gekocht, 5 gekregen, 2 gewonnen, 4 geruild, 1 recensie)
7 gelezen
2 weggedaan na lezen
4 ongelezen weggedaan
2 ongelezen in de kast

Februari:

6 nieuwe boeken
(2 gekocht, 2 gekregen, 2 recensie)
5 gelezen
1 weggedaan na lezen
1 ongelezen in de kast

Maart:

16 nieuwe boeken
(10 gekocht, 2 gekregen, 4 recensie)
11 gelezen
3 weggedaan na lezen
5 ongelezen in de kast

April:

13 nieuwe boeken
(3 gekocht, 6 gekregen, 4 recensie)
10 gelezen
5 weggedaan na lezen
2 ongelezen weggedaan
1 ongelezen in de kast

Mei:

17 nieuwe boeken
(15 gekocht, 2 recensie)
13 gelezen
3 weggedaan na lezen
1 ongelezen weggedaan
3 ongelezen in de kast

Juni:

8 nieuwe boeken
(2 gekocht, 4 recensie, 2 gekregen)
6 gelezen
1 weggedaan na lezen
2 ongelezen in de kast

Juli:

17 nieuwe boeken
(8 gekocht, 5 recensie, 4 gekregen)
15 gelezen
2 weggedaan na lezen
2 ongelezen in de kast

Augustus:

5 nieuwe boeken
(2 gekocht, 2 recensie, 1 gekregen)
5 gelezen
2 weggedaan na lezen

September:

7 nieuwe boeken
(5 gekocht, 2 recensie)
5 gelezen
1 weggedaan na lezen
2 ongelezen in de kast

Oktober:

8 nieuwe boeken
(3 gekocht, 3 recensie, 2 gewonnen)
5 gelezen
1 weggedaan na lezen
1 ongelezen weggedaan
2 ongelezen in de kast

November:

7 nieuwe boeken
(4 gekocht, 1 recensie, 2 gekregen)
5 gelezen
2 ongelezen in de kast

December:

6 nieuwe boeken
(1 gekocht, 3 recensie, 2 gekregen)
5 gelezen
1 weggedaan na lezen
1 ongelezen in de kast

Conclusie:

123 nieuwe boeken
92 gelezen boeken
31 ongelezen boeken
30 boeken deed ik weg ( 8 van hen had ik niet gelezen – vnl ongevraagde recensie-exemplaren en tweedehandse vondsten die toch mijn ding niet bleken te zijn)
Procentueel gezien staat 18,7% van de boeken die ik in 2018 aan mijn collectie toevoegde momenteel nog op mijn TBR.

Enkele van de boeken die ik nog niet las:

The darkest part of the forest – Holly Black, Ill wind – Rachel Caine, De kleine getuige – Jilliane Hoffman, Discount Armageddon – Seanan McGuire, Shadow Rider – Christine Feehan, Stiletto – Daniel O’Malley, Sorcerer of the Crown – Zen Cho, Unholy Ghosts – Stacia Kane, Het vijfde seizoen – N.K.Jemisin, Kraai & Koninkrijk – Leigh Bardugo

Enkele van de boeken die ik ongelezen wegdeed:

The Lie tree – Frances Hardinge, Shadow Weaver – MarcyKate Connoly, Wanted – Betsy Schow, Tricked – Jen Calonita, Desdaemona – Ben Macallan

13 gedachten over “Lees ik mijn aanwinsten ook echt? – 2018”

 1. Bij mij duurt het soms een tijdje voor ik mijn aanwinsten ook daadwerkelijk lees maar ze echt niet lezen, dat komt weinig voor. De enige reeks die nog grotendeels ongelezen in de kast staat was een reeks “verboden boeken” die je lang geleden bij De Morgen kon kopen. Ik ben begonnen met American Psyco, en die heb ik af en toe moeten dichtdoen omdat het te gruwelijk was….

  1. Dat was bij mij vroeger ook het geval. Toen worstelde ik me echt volledig door elk boek heen ook wanneer ik het enorm vond tegenvallen maar daar ben ik mee gestopt toen het lezen moeizamer begon te gaan. Sommige geruilde boeken of voordelige kringloopvondsten bleken me enkele jaren later toch minder aan te spreken dan ik had verwacht en dan mogen ze tegenwoordig plaats maken voor boeken die dat wel doen. American Psycho heb ik na het lezen weggedaan. Daar zaten inderdaad heel wat gruwelijke scènes in.

  2. Pssst, mocht een boek echt te eng zijn dan kan je Joey’s tip opvolgen en het in de diepvries leggen hé. 😉

 2. Tof om dit te lezen. Ik wil dit jaar (als ik er tijd voor heb naast alles) eens mijn boekenkast uitpluizen en uitzoeken… Heb al heel wat boeken voor de verkoop (moeten nog foto’s van komen op FB en MP voor verkoop) aangezien ik ze niets vond of het me niet aanspreekt/gekregen. Ik heb zeker nog wat ongelezen pareltjes liggen maar grijp toch ergens altijd naar het herlezen van de pockets van Nora …

  1. Grappig eigenlijk hé, dat we zoveel verschillende boeken hebben maar toch vaak teruggrijpen naar onze favorieten. Ik heb net een Boekenkast in cijfers post voorbereid en ondanks het feit dat ik het voorbije anderhalf jaar heel wat boeken heb weggedaan en veel minder boeken aan mijn collectie heb toegevoegd was het totale aantal toch weer gestegen. Zo bizar. Het lijkt wel alsof die boeken stiekem in de kast verschijnen zodra ik even niet kijk. 🙂

 3. Oef, ik hou nog niet zo lang bij welk boek ik wanneer kocht, maar ik vermoed dat ik niet zo goed zal scoren als jij, gezien het aantal oude ongelezen boeken in mijn kast en het feit dat ik moeilijk boeken weg doe…

  1. Dat is het voordeel van die maandelijkse Aanwinsten-posts zo kan ik het zonder al te veel moeite achterhalen en gelukkig weet ik vervolgens uit het hoofd welk van die boeken al wel/niet gelezen heb. Vroeger kon ik net als jij heel moeilijk boeken wegdoen maar ik merk dat daar enkele jaren terug verandering is in gekomen. Een heel deel op het Boekenfestijn gekochte aanwinsten spraken me zoveel jaar later immers niet meer aan. Vroeger las ik ook echt elk boek uit. Maar vermits het lezen de laatste jaren steeds moeizamer gaat durf ik nu al eens wat sneller een boek opgeven en het vervolgens ongelezen of half gelezen wegdoen.

  1. Ik ben ook benieuwd naar de latere jaren. Eigenlijk dacht ik toen ik aan deze blogposts begon dat het aantal ongelezen boeken steeds meer zou gaan stijgen maar procentueel gezien viel dit jaar eigenlijk beter mee dan één of twee van de eerdere jaren. Desondanks zou een Timeturner heel handig zijn om die tbr nog wat meer te laten zakken.

  1. Ik ga gewoon screenshots van dit soort reacties op mijn gsm moeten bewaren tegen dat er iemand zegt ‘Ga je nu echt nog meer boeken kopen terwijl er nog heel wat ongelezen op je staan te wachten?’. Ja dus! Al helemaal nu ik zolang niet meer in een grote boekenwinkel ben geweest. Ik heb sowieso nog wat achterstand in te halen. 🙂

 4. Zo interessant! En ook wat confronterend? Zelf koop en krijg ik weinig boeken en toch zijn er ook veel ongelezen boeken in mijn kast… Eén van mijn voornemens dit jaar was daarom om toch zeker 1 boek per kwartaal uit de boekenkast te nemen 🙂 Sowieso altijd te weinig tijd en teveel boeken die je wil lezen hè 😉

  1. Ik was er echt heel nieuwsgierig naar vermits de boeken doorgaans in een sneller tempo binnenkomen dan dat ik ze gelezen krijg. Ergens vind ik het nog steeds een enorm geruststellend gevoel dat er sowieso altijd ongelezen boeken binnen handbereik op me staan te wachten maar ik was desondanks heel curieus naar hoelang sommige van die boeken op me staan te wachten. 🙂 Die So many books so little time is inderdaad helemaal correct.

Reacties maken me helemaal blij. Laat me dus gerust weten wat je van deze blogpost vindt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.