Lees ik mijn nieuwe aanwinsten ook echt? – 2015

Eerder dit jaar deelde Anneke van Een letter meer graag een blogpost waarin ze haar Boekenfestijn-aanwinsten deelde en aantoonde dat ze het merendeel daarvan niet gelezen had. Heel wat impulsaankopen omwille van de mooie prijs die haar nadien minder leken aan te spreken dan ze oorspronkelijk had verwacht. Iets dat me al vrij bekend in de oren klonk vermits ik zelf ook van enkele Boekenfestijn-aanwinsten afscheid heb genomen zonder ze te lezen. In mijn geval omdat ik heel andere genres ben beginnen lezen ten opzichte van vroeger. Een paar maanden later deelde Annemieke een andere blogpost waarin ze zich de vraag stelde of ze haar Bookhauls ook daadwerkelijk las. Ze ging dit even onderzoeken en die blogpost maakte me heel benieuwd naar welk resultaat zo’n onderzoek bij mij zou opleveren.

Dus ging ik net als haar mijn Aanwinsten van 2015 eens onder de loep nemen. Alle boeken die ik dat jaar zelf kocht, won of cadeau kreeg. Recensieboeken heb ik niet meegeteld vermits die sowieso vrij snel worden gelezen.

2015

Januari:
13 nieuwe boeken
12 gelezen boeken (waarvan 2 weggedaan)
1 ongelezen boek
2 weggedaan

Februari:
5 nieuwe boeken
5 gelezen boeken

Maart:
9 nieuwe boeken:
5 gelezen boeken (waarvan 1 weggedaan)
4 ongelezen boeken (waarvan 1 weggedaan)

April:
2 nieuwe boeken:
2 gelezen boeken

Mei:
2 nieuwe boeken:
1 gelezen boek
1 ongelezen boek

Juni:
11 nieuwe boeken:
8 gelezen boeken
3 ongelezen boeken

Juli:
geen nieuwe boeken

Augustus:
12 nieuwe boeken:
8 gelezen boeken
4 gelezen boeken

September:
geen nieuwe boeken

Oktober:
3 nieuwe boeken:
2 gelezen boeken
1 ongelezen boek

November:
5 nieuwe boeken:
3 gelezen boeken
2 ongelezen boeken

December:
5 nieuwe boeken:
5 gelezen boeken (waarvan 3 weggedaan)

In totaal voegde ik dat jaar 67 nieuwe boeken toe aan mijn collectie en 15 daarvan (zo’n 22,38%) staan nog ongelezen in de kast op me te wachten.

Ik vond het zelf eigenlijk heel interessant om dit eens een keer uit te pluizen en ben dan ook van plan om hetzelfde te doen voor de jaren die hierop volgden. Alleen vrees ik dat het resultaat daar wat confronterender gaat zijn vermits de leestijd tussen aankoop en het heden dan telkens wat korter wordt. Ik ben alleszins benieuwd.

Vermits cijfers niet alles zeggen som ik hier ook nog enkele van de boeken op die ik tot nu toe niet las: Last Kiss Goodnight – Gena Showalter, Schoon schip – Katie Fforde, One Grave at a Time – Jeaniene Frost, Middernacht – Nora Roberts, …

Hebben jullie nog veel ongelezen boeken in je kast staan?

16 gedachten over “Lees ik mijn nieuwe aanwinsten ook echt? – 2015”

 1. Wauw, ik ging weer eens een blog lezen (vroeg wakker met koffie en écht nog geen zin in huiswerk. Of sport. Of het huishouden) en ik vind dit best confronterend! Volgens mij doe ik dat kan niet zo goed. Sinds ik niet meer blog krijg ik natuurlijk ook geen boeken meer, dus het zou snel moeten gaan met die ongelezen boeken lezen. Maar nu KOOP ik dus gewoon al die boeken. Deze maand nieuw: 8. Gelezen:3 (in bezig: minstens 4 tegelijk ;)). Weggedaan: ehhh…. Daar geef ik dus al dat geld aan uit. Ik koop veel meer boeken dat ook door had.

  1. Oops! Wat een eer dat je hier dan wat komt rondsnuffelen. Sorry dat ik je meteen op je nuchtere mag heb geconfronteerd met het aantal ongelezen boeken in je kast. De laatste twee jaren (vooral dit jaar) heb ik het aantal recensieboeken serieus teruggeschroefd omdat ik mijn tbr wat wilde laten zakken maar vermits ik er zelf nog steeds nieuwe koop/win/krijg/ruil is dat aantal nog vrijwel hetzelfde. Langs de andere kant vind ik het wel een heel geruststellend gevoel dat er steeds nog ‘enkele’ ongelezen boeken binnen handbereik zijn. Ik ben benieuwd hoe de cijfers er gaan uitzien wanneer ik ze voor de jaren nadien ga opzoeken.

 2. Ahum, moet ik die echt tellen?
  Neen, het valt wel mee en ik heb sowieso ook graag ongelezen boeken in de kast, waaruit ik dan kan kiezen. Enkel gelezen boeken, wat heeft een mens daar tenslotte aan, toch? 😉
  Daarnaast heb ik ook een hoop boeken die eerder naslagwerken zijn; mijn architectuurboeken lees ik bijvoorbeeld zelden van A tot Z.

  1. Hihi, nee hoor het is geen verplichting. Ik was er zelf wel nieuwsgierig naar daarmee dat ik aan het tellen was geslagen maar eigenlijk vind ik het net als jij een geruststellend gevoel om te weten dat er steeds nog wat ongelezen boeken binnen handbereik staan.

  1. Het aantal ongelezen boeken is dit jaar niet (of toch heel weinig) gestegen maar het opmerkelijk laten zakken is me tot nu toe nog niet gelukt.

 3. Ik moet niet echt veel berekeningen maken, het antwoord op de vraag “Lees ik mijn aanwinsten ook echt?” is meestal gewoon “Nee.” 🙂 Maar boeken verzamelen is ook gewoon leuk, ook als ze ongelezen in de kast staan. Toch? Niet?

  1. Ja hoor en het feit dat ze daar binnen handbereik op ons staan te wachten tot we een keertje tijd voor hen hebben is ontzettend goed voor onze gemoedsrust. 🙂

 4. Laten we het erop houden dat het erg veel ongelezen boeken zijn haha… Komt ook omdat ik laatste maanden voornamelijk boeken via Kobo Plus lees.

  Ik heb nu wel als regel ingesteld dat als ik een boek koop, ik het dan ook die week ga ik lezen, want ja, ik koop het toch omdat ik het wil lezen… die gedachte vóór het kopen helpt al enorm!

  1. Oh, dat doe ik duidelijk niet gezien het hoge aantal ongelezen boeken in mijn kasten. Bij mij is de voorwaarde om een boek te kopen dat ik het ook echt wil hebben zodat ik het later nog een keer zou kunnen herlezen. Niet dat ik daar vaak de tijd voor vind maar van sommige boeken weet ik dat ze sowieso slechts eenmaal zal/wil lezen en dan ontleen ik die liever bij de bibliotheek of een vriendin.

  1. Ik doe momenteel mee aan een leesuitdaging dus ik hoop dat mijn leesflow de komende weken wat wil meewerken.

  1. Voor dit jaar vond ik het zelf ook nog mooi meevallen. Ik vrees alleen dat de cijfers gaan stijgen in de latere jaren. 😉

 5. Ik ben heel rigoureus aan de slag gegaan en ben eigenlijk best tevreden met de uitkomst!

  2018 TBR : 10 boekjes
  2017 TBR : 20 boekjes

  En dan vraag ik bij swaps vaak Engelse boekjes of kocht ik er een aantal voor de Spook-a-Thon!

  Engelse TBR : 22 boekjes

  Dus in mijn kast met 724 boekjes zijn er maar 54 ongelezen!

  1. Dat is inderdaad een wel heel mooie uitkomst. Ik ben nog niet aan de andere jaren toegekomen maar wil ze binnenkort wel eens nakijken vermits ik er heel nieuwsgierig naar ben. Dankzij de Spook-a-Thon is mijn tbr een beetje aan het zakken waardoor het er naar uitziet dat ik binnen enkele dagen onder of op de 150 ga komen.

Reacties maken me helemaal blij. Laat me dus gerust weten wat je van deze blogpost vindt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.