Lees ik mijn aanwinsten ook echt? – 2016

In 2018 deelde Anneke van Een letter meer graag een blogpost waarin ze haar Boekenfestijn-aanwinsten deelde en aantoonde dat ze het merendeel daarvan niet gelezen had. Heel wat impulsaankopen omwille van de mooie prijs die haar nadien minder leken aan te spreken dan ze oorspronkelijk had verwacht. Iets dat me al vrij bekend in de oren klonk vermits ik zelf ook van enkele Boekenfestijn-aanwinsten afscheid heb genomen zonder ze te lezen. In mijn geval omdat ik heel andere genres ben beginnen lezen ten opzichte van vroeger. Een paar maanden later deelde Annemieke een andere blogpost waarin ze zich de vraag stelde of ze haar Bookhauls ook daadwerkelijk las. Ze ging dit even onderzoeken en die blogpost maakte me heel benieuwd naar welk resultaat zo’n onderzoek bij mij zou opleveren.

In een eerdere blogpost bekeek ik mijn aanwinsten van 2015 grondig en onlangs deed ik hetzelfde maar dan met de boeken die ik een jaar later aan mijn collectie mocht toevoegen.

Januari:

8 nieuwe boeken
(1 gekocht, 1 gewonnen, 3 recensieboeken, 3 gekregen)
7 boeken gelezen
2 weggedaan na lezen

Februari:

18 nieuwe boeken
(3 gekocht, 4 gewonnen, 11 recensieboeken)
18 boeken gelezen
8 weggedaan na lezen

Maart:

20 nieuwe boeken
(15 gekocht waarvan 13 tweedehands ,5 recensieboeken)
17 gelezen
4 weggedaan waarvan 2 ongelezen

April:

10 nieuwe boeken
(4 gekocht, 6 recensieboeken)
8 gelezen
5 weggedaan waarvan 1 ongelezen

Mei:

9 nieuwe boeken
(9 recensieboeken)
9 gelezen
6 weggedaan

Juni:

22 nieuwe boeken
(10 gekocht waarvan 6 tweedehands, 12 recensieboeken)
20 gelezen
15 weggedaan waarvan 1 ongelezen

Juli:

20 nieuwe boeken
(6 gekocht, 4 gekregen, 10 recensieboeken)
15 gelezen
7 weggedaan

Augustus:

15 nieuwe boeken
(8 gekocht waarvan 5de hands, 2 gekregen, 5 recensieboeken)
9 gelezen en 1 DNF
5 weggedaan waarvan 1 ongelezen

September:

9 nieuwe boeken
(1 gekocht, 8 recensieboeken)
9 gelezen
4 weggedaan

Oktober:

15 nieuwe boeken
(8 gekocht waarvan 1 tweedehands, 7 recensieboeken)
14 gelezen
2 weggedaan

November:

15 nieuwe boeken
(8 gekocht waarvan 3 tweedehands , 7 recensieboeken)
13 gelezen
4 weggedaan

December:

16 nieuwe boeken
(6 gekocht waarvan 3 tweedehands,
7 gekregen, 2 geruild, 1 recensieboek)
12 gelezen
6 weggedaan waarvan 1 ongelezen

Conclusie:

177 nieuwe boeken
152 gelezen boeken
25 ongelezen boeken
68 boeken deed ik weg (én 6 van hen las ik niet doorgaans ongevraagde recensie-exemplaren die me echt niet aanspraken)

Dat lijkt nog steeds vrij behoorlijk mee te vallen. Procentueel gezien zelfs beter dan in 2015. Iets meer als 14% van de boeken die in 2016 aan mijn collectie toevoegde staat dus momenteel nog op mijn TBR.

 

20 gedachten over “Lees ik mijn aanwinsten ook echt? – 2016”

  1. Dat vond ik zelf ook. Ik ga dat ook nog een paar keer herhalen voor mezelf zodat ik me minder schuldig voel omwille van het feit dat ik gedurende de eerste vier dagen van de maand al 5 nieuwe boeken aan mijn collectie had toegevoegd. Nu ja, vier heb ik zelf gekocht en het andere is een recensie-boek. Die tbr zal dus niet snel zakken. 🙂

 1. Wow, is wel leuk om alles zo mooi uitgestald te zien. Het lijkt mij dat je best wel veel van de boeken die je zou lezen, gelezen hebt. Ik ken die impulsaankopen ook wel. Zeker als ik naar de bib – boekenverkoop ga. Ik heb er ook al een groot aantal van die boeken ongelezen weggedaan, want ze leken me interessant maar daarna toch ook weer niet.

  1. Hoi Evi! Dankjewel. Ik hou van overzichten en lijstjes. Al helemaal wanneer ze boekgerelateerd zijn. Bij mij waren het vaak Boekenfestijn-boeken die me nadien minder leken aan te spreken. Maar een boekenverkoop bij de bib is inderdaad ook een plek waar ik eerder een impuls-aankoop zal doen doordat de prijs zo goed meevalt. Ook de Kringloopwinkel is daar een gevaarlijke plek voor. Eerder deze week kocht ik er nog twee vrij recente boeken voor 1,5€ per stuk. Voor die prijs wil ik ze gerust een keer uitproberen.

  1. Dat dacht ik dus ook maar gek genoeg lijkt het tot nu toe beter mee te vallen dan ik had verwacht. Eigenlijk dacht ik dat 2016 slechter zou scoren dan 2015 vermits die boeken minder lang in de kast staan maar dat bleek dus niet het geval te zijn.

  1. Dat is natuurlijk wel de bedoeling hé. Ooit al die eigen boeken gelezen te krijgen. Maar ik heb het mezelf gelukkig niet te moeilijk gemaakt door een specifieke deadline aan vast te koppelen. 🙂

  1. Het resultaat viel beter mee dan ik had verwacht. Ik dacht echt dat ik minder boeken zou gelezen hebben van 2016 ipv 2015. Vermits die andere al langer in mijn kast staan maar dat bleek dus niet het geval te zijn. Waardoor ik nu eigenlijk nog meer benieuwd ben naar het resultaat van 2017 en 2018. Ergens in 2014 ben ik gestart met het delen van mijn aanwinsten via mijn blog. Dankzij die blogposts is het makkelijk op te zoeken. Want uit het hoofd zou ik echt niet kunnen zeggen wanneer ik wel boek aan mijn verzameling heb toegevoegd.

 2. Je leest er toch veel van! Ik koop niet zoveel nieuwe boeken en de meeste lees ik eigenlijk niet omdat ik altijd nieuwe meebreng uit de bib en dan stel ik mijn eigen boeken uit om te lezen. Waardoor ze dus blijven liggen.

  1. Het resultaat viel beter mee dan ik had verwacht. Ik was er al een tijdje benieuwd naar en deze blogposts geven me een duidelijk overzicht. Van de oudere boeken weet ik het niet omdat ik daar geen lijstjes van heb maar vanaf 2015 kan ik het makkelijk opzoeken via de Aanwinsten-posts. Ik vermoed dat het aantal ongelezen boeken groter zal zijn wanneer ik de latere jaren bekijk maar voorlopig valt het eindresultaat vrij goed mee. Deels doordat ik nog maar amper naar de bibliotheek ga en echt probeer om zoveel mogelijk eigen boeken te lezen. Zodra ik in de bib kom zou ik immers ongetwijfeld heel wat boeken willen ontlenen. 🙂

 3. Leuk om dit op deze manier bij te houden. Ik moet echt nog een hoop nieuwe boeken gaan lezen. Ben de leesflow beetje kwijt dus begin denk ik weer even in een pocket van Nora, daarna heb ik de flow altijd wel weer te pakken en wil ik gaan starten in een aantal thrillers.

  1. Teruggrijpen naar iets dat je kent kan daar vaak bij helpen hé. Vorige maand heb ik veel gelezen doordat ik meedeed aan een leesmarathon maar ik ben momenteel nog steeds in mijn eerste boek van deze maand bezig. Eventjes wat rustiger aan en hopelijk komt het binnenkort weer op gang.

  1. Hihi, bij mij viel het tot nu toe beter mee dan ik had verwacht. Het is dat ik er blijf bijkopen hé (én ruilen, en ontlenen in de bib, en winnen/krijgen, …) anders zou je die TBR zo zien dalen. 🙂

  1. Ik had echt verwacht dat dit jaar erger ging zijn dan het vorige. Het was dan ook een leuke verrassing toen het net omgekeerd bleek te zijn.

 4. Dat is toch echt wel een heel mooi resultaat! Ik betwijfel dat ik zo’n cijfers zou halen, terwijl hier minder boeken binnen komen, dus ja… veel boeken in huis halen wilt daarom zeker niet zeggen dat je er minder van leest 🙂
  Contacteren uitgeverijen jou dan niet eerst voor ze je een recensieboek opsturen? Want boeken krijgen die je toch niet interesseren en die je dan ongelezen weer weg doet, dat is eigenlijk toch wat jammer (al maak je er dan waarschijnlijk wel een bezoeker van de kringloop- of andere tweedehands winkel gelukkig mee 🙂 ).

  1. Ik had echt verwachts dat het eindresultaat er heel anders zou uitzien. Blijkbaar stijgt die TBR toch eerder stelselmatig in plaats van met grote sprongen. Doorgaans contacteren uitgeverijen me eerst maar af en toe komen er ook onverwachts boeken toe. Als die me aanspreken hou ik ze bij en lees ik ze wanneer ik er zin in heb vermits ik ze zelf niet heb aangevraagd. Maar er zitten soms ook echt boeken bij waarvan ik denk ‘Huh, als je ook maar even op mijn blog rondkijkt merk je toch direct dat dit niet mijn genre is’. Ik geef ze soms door aan blogvriendinnen waarvan ik weet dat ze het wsl wel graag gaan lezen en dan kunnen zij het nog bespreken maar ik begrijp het inderdaad ook niet. Het lijkt me toch veel interessanter voor een uitgeverij indien ze een boek versturen naar iemand die fan is van een specfiek genre. Vermits die bloggers doorgaans ook gevolgd worden door lezers die van hetzelfde genre houden.

Reacties maken me helemaal blij. Laat me dus gerust weten wat je van deze blogpost vindt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.