Mijn boekenkast in cijfers #6 : 2021

In 2015 deelde ik voor het eerst een Boekenkast in cijfers post. Vervolgens probeerde ik de inhoud van mijn boekenkasten jaarlijks onder de loep te leggen maar dat liep een tijdje terug mis. Eerst begonnen ze met vertraging te verschijnen en nadien liep die vertraging zo op dat het ondertussen al sinds januari 2020 geleden is dat ik hier nog eens zo’n post vol cijfertjes heb gedeeld. Hoog tijd dus om er nog eens werk van te maken.

Hier beneden staan nog steeds dezelfde kasten als voordien. Een boekenmuur van 4 meter breed en 2 meter 37 hoog. Vermits de laminaat het gewicht van die kasten niet aankon kwamen er aan de tegenoverliggende muur ook enkele kasten te staan. Deze zijn 2 meter breed maar slechts drie planken hoog. In totaal telt deze mini bibliotheek zo’n 51 planken waarvan manlief er ook enkele in gebruik heeft. Dat aantal is echter gedaald vermits hij een tijdje terug een Billy boekenkast heeft gekocht voor boven op zolder. Waardoor ik plots terug wat meer plankruimte kreeg. Hoera!

Alles samen telt onze bibliotheek niet minder dan 1591 boeken.

Van die boeken zijn er 513 van mijn echtgenoot. Ja hoor ook zijn collectie blijft groter worden. Ze bestaat momenteel uit 328 strips, graphic novels en comics, 128 fictieboeken en 25 non-fictie.

Mijn verzameling telt 1078 boeken en bestaat uit 146 Strips, 14 Comics, 144 non-fictie boeken (waaronder 119 kookboeken) en 765 fictie boeken.

Vermits de term fictie heel breed is bekijk ik mijn eigen boeken in deze categorie even wat nauwkeuriger. Normaal deel ik ze ook in op leeftijdsgroep maar daar had ik dit jaar niet veel zin in. Eigenlijk kijk ik daar ook niet echt naar. Ik lees gewoon waar ik zin in heb ongeacht of het een kinderboek, een young adult of eentje voor volwassenen is. Wel heb ik de boeken verder ingedeeld op basis van genre, bron, taal, vorm én als afsluiter ook nog even het confronterende aantal ongelezen boeken vermeld.

Genres:

Columns = 3
Gedichten = 6
Waargebeurd = 1
Thrillers = 60 (waarvan 22 futuristisch)
Fantasy en SciFy = 551
Romans en romantische verhalen = 113
Verhalenbundels = 4

Vorm:

Hardcovers = 98
Paperbacks = 159
Softcovers = 508

Taal:

Nederlands = 314
Engels = 451

Bron:

Gekocht = 448
waarvan 159 online en 80 tweedehands
Recensieboeken = 172
Geruild = 6
Gekregen = 119
Gewonnen = 24

Meer details:

Ongelezen boeken = 132
Gesigneerde boeken = 33
Verfilmde boeken = 76
Mannelijke auteurs = slechts 59
Meerdere auteurs = 21

Net als bij de vorige telling snap ik niet goed hoe het aantal boeken opnieuw hoger kan liggen. Mocht dat het geval zijn bij mijn TBR dan zou ik het niet zo vreemd vinden vermits ik nog steeds trager en minder lees dan voordien. Maar het gaat dus in deze blogpost wel degelijk over het totale aantal boeken.

Ik begin meer en meer te denken dat de persoon die me de vorige keer zei dat de boeken in mijn mini-bibliotheek zichzelf beginnen voortplanten want ik heb sinds de vorige telling opvallend minder boeken aan mijn collectie toegevoegd (48 minder dan in 2019) en er heel wat weggedaan (minstens 68). Dat ik dus toch op een hoger aantal boeken uitkom is vrij bizar.

Wie weet heb ik dus (jammer genoeg) nog steeds niet de ingang naar die verborgen bibliotheek ontdekt terwijl een deel van de boeken die daar op me staan te wachten wel de uitgang gevonden hebben.

8 gedachten over “Mijn boekenkast in cijfers #6 : 2021”

  1. Wel grappig dat jou boeken zich stiekem vermenigvuldigen in de kast. Was dat nu met knutselspullen ook maar zo he 😉

    1. Haha, bij het knutselmateriaal lijkt het daar soms ook op. Ik moest het voorbije jaar toch alleszins een paar keer goed puzzelen om alles in dezelfde kast te blijven krijgen. 🙂

    1. Zolang ik mijn boekendatabank een beetje up to date hou gaat het samenstellen van deze blogpost vrij vlot. Ik blijf het gewoon ook zo fascinerend vinden. Dat er ondertussen bijvoorbeeld opvallend meer Engelstalige leesboeken in de kast staan dan Nederlandse. Maar vooral ook dat het aantal blijft stijgen terwijl ik er twee keer na elkaar van overtuigd was dat het net minder boeken gingen zijn.

    1. Dat zal wel een mooi aantal zijn nu je collectie volledig is. Nog steeds zo blij voor jou trouwens dat dat gelukt is.

    1. Ik hou ze bij in een LibreOffice spreadsheet met alfabetische tabs. Dat werkt eigenlijk goed genoeg voor wat ik wilde doen dus ik ben niet op zoek gegaan naar een ander programma. Zolang ik dat bestand up-to-date hou gaat het samenstellen van deze blogpost een pak vlotter. Ik moet het binnenkort dus weer eens aanvullen.

Reacties maken me helemaal blij. Laat me dus gerust weten wat je van deze blogpost vindt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.